Аменорея и аюрведичната подкрепа при това състояние

Аменореята (липсата на менструация) е един все по-често срещан медицински факт при млади жени, недостигнали все още до менопауза. Причините за това временно, а понякога и дългосрочно състояние, могат да бъдат най-разнообразни, но в основата му със сигурност стои постоянният стрес, на който е изложена съвременната жена.

Нормалната липса на менструация се случва преди пубертета, след менопаузата и по време на бременност и кърмене. Във всички останали случаи говорим за аменорея, като тя може да бъде първична и вторична. Първичната аменорея се появява, когато жената достигне 18-годишна възраст и никога не е имала месечен цикъл. Обикновено това е причинено от проблеми в ендокринната система, които предизвикват яйчникова недостатъчност или се касае за вродени дефекти, при които репродуктивните структури не се развиват правилно.

Вторичната аменорея е липса на менструация за три или повече месеца. Тя може да бъде предизвикана от проблеми, свързани с намаляване на естрогенните нива, причинени от стрес, загуба на тегло, физически упражнения или други проблеми, засягащи правилната работа на хипофизата, щитовидната или надбъбречните жлези, както и тумори и други образувания на яйчниците.

Симпоматиката при вторичната аменорея би могла да бъде различна и да варира в зависимост от формиращата й причина. Биха могли да се наблюдават следните състояния – галакторея (когато гърдите произвеждат мляко, дори и жената да не кърми), главоболие, нарушения в зрението, косопад или повишен растеж на косата, причинен от повишаване нивата на андрогените, повишено окосмяване по лицето, вагинална сухота, разстроен сън, топли вълни, нощни изпотявания, колебанията на теглото, безпокойство.

Аюрведа класифицира аменореята като състояние, предизвикано от дисбаланс на трите доши Вата, Питта и Кафа, но като основна причина посочва влошаването на Вата. Санскритският термин за аменорея от Charaka Samhita (древен аюрведичен текст) е и nashta-rakta, където nashta означава загубен, унищожен или липсващ, а rakta означава кръв. Пак според същия древен текст „една жена никога не страда от гинекологични заболявания, освен в резултат на скръб, предизвикваща утежнения във Ваю (Вата). Следователно, на първо място, утежнението на Ваю трябва да се облекчи и едва след това трябва да се прилагат терапии за облекчаване на другите доши.”

Д-р Дейвид Фроли също има подобно обяснение, като посочва, че аменорея се дължи предимно на дефицит на Вата, провокирана от неподходящ режим на живот. Потреблението на стари, сухи и леки храни, които водят до недохранване, е много важен фактор. Също така прекомерното движение в пространството, бързият начин на живот, непрестанните пътувания, особено със самолет, непрекъснатият стрес, прекомерните физически натоварвания, дългите диети и гладувания активно спомагат за появата на аменорея. Всички изброени причини се отнасят към Вата дисбалансиращите фактори и трябва да бъдат избягвани, за да се даде възможност на цялата система да се върне в баланс.

Ето как някои клинични аюрведични доктори описват шестте етапа, през които се развива болестта аменорея – натрупване, влошаване, преливане, преместване, проява и диверсификация. Вата се натрупва прекомерно и се влошава в пуришаваха сротите (вътрешните каналчета, отговорни за изхвърлянето на урината, фецеса и потта). Тя прелива към раса и ракта ваха сротите (каналчета, свързани с плазмата и кръвта) и се премества по-дълбоко в раса дату (плазмата), както и в меда и шукра дату (мастната и репродуктивната тъкан).

Пренасочването към раса дату води до сухота по цялото тяло и намаляване на производството на менструална течност. Пренасочването на Вата към мастната тъкан води до загуба на тегло и допълнително изсушаване на тялото. Пренасочването към репродуктивната тъкан инхибира овулацията. Пренасочването към ума води до тревожност и претоварване заедно с други Вата емоции (предимно страх).

Други аюрведични автори описват причините, на които се дължи появата на аменорея, по следния начин. Влошаването на Вата и предимно на субдошата Апана Вата, отговорна за изхвърлянето на урината, фецеса и менструалната кръв, води до прекомерно натрупване на ама (токсини) в организма ни. В допълнение с нарушеното храносмилане, токсините продължават да се трупат и вместо да подхранват всички тъкани с полезни вещества, те запушват артававаха сротите (отговорни за менструацията) и спират потока на менструацията, като по този начин предизвикват аменорея.

Утежняването на Кафа също се посочва като причина за аменореята. То води до нарушено храносмилане, което по описания по-горе начин запушва сротите, свързани с менструалния поток и го блокира. Като цяло влошаването на Кафа и Вата е „студено” състояние, носещо в себе си намален огън, т.е. ниска Питта. Менструалната кръв е аналогична на Питта доша. По този начин ниската Питта доша би могла да доведе до намаляване или загуба на менструалната кръв.

Аюрведична помощ при лечението на аменорея

Като холистична медицина Аюрведа третира това състояние на всички нива – тяло, ум и дух. Планът за лечение включва промени в начина на хранене, начина на живот, билкова терапия и подходящо третиране на всичките пет сетива.

Стъпка 1: Промяна в хранителните навици

Тъй като Вата се увеличава от сурови, студени и сухи субстанции, предписанията са за прием на храна с точно обратните качества – сготвена, топла и добре промаслена храна. Най-удачните вкусове за балансиране на Вата са сладките, в допълнение със солените и киселите. Класическите аюрведични препоръки от Sushruta Samhita (древен текст) включват „риба, ферментирала овесена каша, суроватка, извара и полуразредена такра (известна като buttermilk). Консумацията на цели зърна трябва да се увеличи, както и на зеленчуци, ядки, млечни продукти, масло и гхии. Едни от най-подходящите храни при аменорея са яйцата, черешите, бананите, червеното цвекло, бадемовото мляко, а от подправките асафетида, шафран, резене, магданоз и куркума. Добре е да се увеличи готвенето със загряващи подправки и такива за подобряване на храносмилането като джинджифил, кимион и канела. Храната да се приема регулярно и по едно и също време. Повече за режима при Вата дисбаланс може да четеш тук, а за подправките, подходящи за Вата тук.

Стъпка 2: Прием на подходящите билки и добавки

Билковата терапия при аменорея трябва да върви ръка за ръка с корекциите в хранителния режим, за да бъде по-ефективно възприета от организма. Предложеното билколечение за аменорея в Charaka Samhita е „да се пие мляко, в което са врели билки, принадлежащи към групата Jivaniya”. Повечето от тези билки са изчезнали, но на тяхно място аюрведичните изследователи предлагат техните най-удачни заместители, които са билките шатавари, видари, ашваганда. Повече за шатавари чети тук, а за ашваганда тук.

Други аюрведични билки, подходящи при това състояние са алое вера, ашока, пунарнава, за които може да прочетеш тук, тук и тук. Не на последно място от билковите добавки много добри при аменорея са сладкия корен и дивия ямс, които ще внесат сочност в женската репродуктивна система. Билкови аюрведични формули, третиращи аменорея са Shatavari ghee, Chanderprabha vati, както и Punarnava mandoor. Допълнителният прием на хранителни добавки с витамини и минерали също би бил от полза. Подходящи са калций, магнезий, витамин D, витамин К, бор, витамин B6 и есенциални мастни киселини.

Най-подходящите анупани (транспортните средства на полезните вещества от дадена билка към специфичната тъкан, повече виж тук) за горепосочените аюрведични билки са свареното прясно мляко, гхии или джинджифиловия чай.

Стъпка 3: Промяна на начина на живот

Изключително важна стъпка за балансирането на Вата е 2-3 пъти седмично да се прави самомасаж (абхианга) със затоплено сусамово масло или с други хербализирани масла. Това ще затопли и успокои сухата и студена Вата. Как да си направиш сама абхианга може да прочетеш тук.

Редовното ходене в планината или парка са важна част от режима на Вата, стига да не се правят твърде дълги и тежки преходи, защото те отново ще донесат дисбаланс на тази нежна доша. Вечер преди лягане е добре да се направи водена медитация, за да се успокои нервната система, защото тя е една от най-чувствителните точки за Вата.

Много добре би било да се прилага йога нидра – осъзнатия йогийски сън. Направени са изследвания, които твърдят, че при жени, страдащи от нередовен менструален цикъл редовната практика на йога нидра не само регулира цикъла, но и се справя с главоболието, замайването, нервността и раздразнителността. Повече за йога нидра тук.

Йога е най-добрата подкрепа, която може да се даде при това състояние, но отново тя трябва да бъде мека и нежна, както и да има балансирана последователност от обърнати пози, огъвания назад, усукващи и възстановителни пози. Обърнатите пози увеличават циркулацията на кръвта и балансират ендокринната система, огъванията назад тонизират черния дроб, а усукванията масажират вътрешните органи. Добри асани за балансиране на цикъла са Supta Baddha Konasana, Adhomukha Virasana, Jahu Sirsasana, Trianga Mukhaikapada Paschimottanasana, Paschimottanasana, Upavistha Konasana, Parsva Upavistha Konasana, Viparita Dandasana, Setu Bandha Sarvangasana, Savasana. Айенгар йога е един от най-ценните типове йога, който има изключителен респект към женския цикъл и предлага специална последователност от асани. Очаквай статия по темата, а обща представа за самия стил може да придобиеш от тук.

Споделяне на феромони е друг много ценен момент при лечението на аменорея. Препоръчва се жени, страдащи от аменорея, да прекарват повече време с жени, които менструират, защото това ще помогне за финия обмен на феромони. През 1998 г. в Университета в Чикаго е направено изследване, което демонстрира „съществуването на човешки феромони и идентифицирането на потенциален феромонен механизъм за менструален синхрон, както и за други форми на регулиране на овулацията при жени, живеещи или работещи на едно и също място”.

Стъпка 4: Прилагане на аюрведични подмладяващи терапии

Преди да си самопредпишеш някои от разгледаните билки и добавки е добре да се консултираш с вещо аюрведично лице, както и да си направиш серия от подмладяващи аюрведични процедури, включващи снехана, широдара, сведана, както и много специфичните клизми, наречени басти (анувасана и нируха басти), които биха спомогнали за здравословното движение на Апана надолу, което ще стимулира появата на месечния цикъл. Тези терапии биха били много полезни, ако се направят в няколко последователни дни по схема, препоръчана от аюрведичен доктор. Или ела при мен на специалната женска терапия наречена женски аюрведичен масаж.

С любов,

Снимка: allergiyainfo.ruАко ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
февруари 4, 2018|Аюрведа и жената|