Какво е Вата дисбаланс?

Кои са симптомите при Вата дисбаланс и как да ги коригираме?

Колко наблюдателен си към своето тяло и импулсите, които ти изпраща то, когато не се отнасяш с любов и грижа към него? В състояние ли си да разчетеш правилно посланието му и да промениш някои от навиците си, за да го върнеш отново в баланс? Тялото ти е мъдро и интелигентно по природа и е добре да се сприятелиш с него. Това е сигурен начин да се предпазиш от сериозни здравословни проблеми.

Превенцията е идея, силно застъпена в древната лечителска система Аюрведа. Тук опознаването на собствената психо-телесна конституция, наречена доша, е основна тема, без която здравето и балансът трудно биха били достигнати. Конституцията ни се определя от трите фини енергии Вата, Питта и Кафа. Всяка една от тях носи свои собствени характеристики, които е добре да се научим да разпознаваме. Това ще ни накара да станем по-наблюдателни, по-чувствителни и по-отзивчиви към собствените ни тела.

От трите енергии Вата има най-голямо значение за нашето здраве, тъй като много лесно може да излезе от баланс и по този начин да провокира дебалансирането и на останалите две – Питта и Кафа. Счита се, че в основата за причините на 90 процента от заболяванията стои именно Вата дисбалансът. За да се уверим защо е толкова важна Вата енергията и какво представлява нейният дисбаланс, ще разгледаме първо нейните характеристики.

Какво представлява Вата?

Вата е „вятър“ или „това, което движи нещата”. Това значение идва от корена на думата „ва”, което преведено от санскрит означава „да се взриви, да тече, да насочва или команда”. С други думи Вата е мотивиращата сила за останалите две доши, които се считат за неспособни да се движат без нея.

Вата е в основата на правилното функциониране на нервната система, като се грижи за нашата сетивна и моторнa ориентация, както и за психическата ни адаптивност и разбиране. Тя е жизненият дъх (праната), който тонизира и дава сила на цялото ни тяло.

Вата пребивава в празните пространства в тялото и най-вече в дебелото черво, порите на костите и запълва фините канали на нервната система. Други обиталища на Вата са седалището, бедрата, ушите, органите на слуха и докосването. Най-основното от всички е дебелото черво, където въздухът се натрупва, особено когато е в излишък.

Вата е отговорна за дишането, за провеждането на всички импулси към нервната система, за координирането на сетивата, за хомеостазата, за придвижването на храната по храносмилателния тракт, за движението на праната през тялото ни, за движението на мисълта, за речта и като цяло за всички процеси, случващи се в системите ни. Ето защо смущения във Вата имат по-тежки последици от нарушенията на другите две доши. Те засягат ума, както и цялото тяло през нервната система.

В какво се изразява Вата дисбалансът?

Обикновено Вата дисбалансът най-често спохожда хора с изявена Вата конституция, тъй като при тях натрупването на фактори с подобни характеристики е по-лесно. Това са слаби хора с фина костна структура, изпъкнали стави, слабо развита мускулатура, високи или ниски на ръст, със суха кожа и коса, сухи и чупливи нокти, променлив апетит, лошо храносмилане, констипация, студени крайници, потят се малко и отделят малко количество урина, творчески, будни, страхливи, нервни, неспокойни, непостоянни, лесно се изморяват.

Смесените типове, при които отново присъства Вата дори и като второстепенна конституция, също са особено податливи на Вата дисбаланс. Те може да не притежават всички посочени белези на Вата конституцията, но от време на време да се проявяват някои характеристики, които да говорят за наличие на Вата отклонения. Особено силно това може да се прояви през есента, когато в природата енергията на Вата е особено завишена.

Местата, където Вата е разположена, определят и локализациите, на които тя се проявява, като предизвиква следните състояния:

В нервната система – предизвиква безпокойство, нервност, страх, самота, несигурност, безпокойство, възбуда, виене на свят, объркване. Ако покачването на Вата продължи може да се стигне до нервен срив, загуба на съня, липса на заземеност, страх от обвързване, забравяне, а в по-крайните етапи и до хронично безсъние, делириум, умствена нестабилност, загуба на съзнание и тежка депресия.

В храносмилателната система – ранните признаци на Вата натрупване са хълцане, къркорене на червата, прекомерна жажда, газове, подуване на корема и запек. Други прояви на повишената Вата са променлив апетит, лека загуба на тегло, болки в кръста, налягане под диафрагмата, сух вкус в устата, сухи изпражнения, хемороиди. Ако Вата продължи да ескалира, това може да доведе до изтощение, синдром на раздразнените черва, както и анални фисури и фистули. Силното желание за месо, както и на солена, кисела и пикантна храна също е белег за Вата дисбаланс.

В кръвоносната система, кожата, ноктите, косата и скалпа – когато се отложи на тези места Вата причинява сухота на кожата, ноктите, устните и косата, сплетени краища на косата, напукване на кожата, петите, ноктите и кожичките, пърхот. Тя може също така да доведе до бледност, лоша циркулация, студени ръце и крака, недостатъчно пот, екзема, псориазис. По-тежките състояния включват дехидратация, чупливи нокти и коса, деформации в ноктите, тъмни оцветявания на кожата, аневризми, кръвни съсиреци, както и разширени вени.

В мускулите, костите, ставите – липса на координация, слабост, мускулна умора, тремор, стягане, скованост и болки в мускулите, болка в костите и ставите, изтръпване, скованост, ишиас, схванат врат, болка около тазовия пояс, както и нелокализирана болка. Още по-сериозните Вата натрупвания могат да доведат до загуба на мускулна маса, мускулна ригидност, атрофия, размествания, остеоартрит, ревматоиден артрит, подагра, остеопороза, сколиоза, кифоза, лордоза, множествена склероза и болестта на Паркинсон.

На други места в тялото – излишъкът на Вата при някои хора може да се отрази като задух, брадикардия, тахикардия, сърцебиене, при други като прозяване, умора, дрезгавост на гласа, отдръпване на венците, зъбобол, кухини в зъбите, виене на свят, шум в ушите, силно изразена чувствителност към силни шумове.

При жени – прекомерната Вата може да предизвика симптомите като ПМС, подуване на корема, болки ниско в гърба, болки в долната част на корема, предварителни менструални болки, безсъние, тревожност, страх и несигурност, нерегулярни и/или болезнени периоди, болезнено сношение, както и преждевременен оргазъм. Повече за Вата менструалния цикъл и как да го третираш, може да прочетеш ето тук.

При мъже – излишната Вата може да доведе до малък брой сперматозоиди, ниско либидо, преждевременна еякулация.

Как да коригираме Вата дисбаланса?

Тъй като основните характеристики на Вата са студенина, сухота, лекота, подвижност, те са и ключовете, върху които трябва да се работи за възвръщането на баланса. Вата ще сте успокои от противоположните на тези качества фактори, които са топлината и мазнината. Всичко, което има тежка и стабилна природа също би трябвало да се включи и използва в търсене на покой за Вата.

Ако забележиш, че някои от посочените симптоми за Вата дисбаланс са налице, а в повечето случаи се касае за суха кожа и коса, подуване на корема и газове, пукащи и сухи стави, констипация, тревожност и безсъние, то е време да коригираш тази неразбория като вземеш много конкретни мерки. Ето ги:

&Установи график за лягане, ставане, прием на храна и колкото и да ти е трудно да го спазваш, го направи

&Сутрин започни деня с гореща вода или чай от джинджифил

&Направи си самомасаж със затоплено сусамово масло. За него може да прочетеш от тази статия

&Поне за 10 минути направи някоя дихателна практика.

&Три пъти на ден започни да консумираш топла, течна и мазна прясно сготвена храна

&Откажи се от суровата храна и студените напитки

&Посещавай парна баня – ще те сгрее и овлажни

&Отдели си вечер време за слушане на релаксираща музика

&Легни си рано с чаша топло мляко с подправки. Рецептата му прочети от тук

&Започни вечер да приемаш билката Ашваганда – ще успокои нервната ти система. Повече за нея може да прочетеш тук

Повече подробности за Вата балансиращото хранене и Вата балансиращия режим може да прочетеш от тези две статии: Аюрведа и вкусът и Какво е Аюрведа и как да я прилагаме в ежедневието си.

 

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
септември 19, 2015|Тайните на Аюрведа|