Да преборим стреса с Ашваганда

Ашваганда – мощен адаптоген в помощ на нервната ни система

Как се справяш със стреса в твоето ежедневие? Може би посещаваш часове по йога, опитваш се да медитираш вкъщи, слушаш релаксираща музика, спортуваш, разхождаш се в природата. Понякога обаче въпреки усилията, които полагаме за достигане на покой, все нещо ни провокира да изпитваме тревога, страх, раздразнение. Ако тези стимули към нервната ни система, предизвикани от стреса, продължат да съществуват, със сигурност ще се провокира някое по-сериозно състояние. Как да избегнем това?

Напоследък, когато стане дума за стреса и неговото преборване чрез билки и добавки, все по-често се спряга думата „адаптоген”.

Какво е адаптоген?

Според д-р Израел Брекман, откривателят на адаптогените, това са растения, които помагат на организма да се адаптира по-ефикасно към стресиращите фактори – включително физически и психически, крайностите в шума, температурата и околната среда.

Адаптогените помагат да се намалят високите нива на кортизола, който се отделя при стрес и по този начин потискат стрес отговора на нашето тяло. Те  съдействат за по-здрава ендокринна и нервна система, подобряват имунната функция и повишават качеството на съня.

Дейвид Уинстън, автор на книгата „Адаптогените – лековити растения за сила, издръжливост и борба със стреса“, говори за изграждането на резерв от приспособима енергия, която активно се бори срещу последиците от стреса. Ето какво казва той:

Адаптогените подсилват цялата невроендокринна система, по-специално функционирането на надбъбречните жлези. Адаптогените повишават капацитета на човек за физическа работа и осигуряват засилен приток на постоянна енергия през целия ден. Те спомагат за увеличаването на качеството на работа, издръжливостта и рехабилитацията и съдействат за възстановяването след изморителна физическа дейност. Адаптогените осигуряват резерв от приспособима енергия, който може да се ползва при извънредно физическо напрежение и по време на възстановяване от изтощение – когато организмът се нуждае най-много от това. Тази приспособима енергия освен това помага на тялото да издържа и да се възстановява от усилващите се последици от стреса.”

Към групата на адаптогените авторът включва азиатския, сибирския и американския женшен, годжи бери, гъбите рейши, амла, ашваганда, гудучи, левзея, златен корен, женско биле, шатавари, мумийо, шизандра, свещен босилек и др. Един от най-мощните адаптогени, използвани в Аюрведа, е билката ашваганда.

Какво представлява билката  Ашваганда?

Латинското й наименование е Withania somnifera, което означава „приспивно”, а  преведено от санскрит е  „онова, което мирише на кон” и най-вероятно растението носи това наименование, защото придава жизненост и сила, каквито носи жребеца. За лечебни цели се използват предимно корените на растението.

В аюрведичната медицина Ашваганда се оценява като расаяна – подмладяваща билка, която помага на тялото да се справи с физически и емоционален стрес и се предписва предимно след сериозни заболявания, за да засили имунната система.

Тя има стипчив, горчив и сладък вкус, загряващо действие и сладък послевкус. Въздейства на централната и периферната нервна система, имунната, кръвоносната, репродуктивната система, както и на лимфата. Има седативно, подмладяващо, невротропно и засилващо половата мощ действие.

Ашваганда е особено полезно за Вата типовете, тъй като успокоява нервната система и помага за съсредоточаването на  ума. Тя често се предписва за хора, които се оплакват от умора, имат затруднена концентрация или чувстват много от симптомите на Вата дисбаланс, свързани предимно с нервност, тревожност, раздразнение, безпокойство, липса на добър сън.

Ашваганда съдържа много полезни лекарствени химикали, включващи алкалоиди, холин, мастни киселини, аминокиселини, витанолиди и стероидни лактони, които я правят важна съставка в комбинирани формули за борба с по-сериозни заболявания като Алцхаймер,  Паркинсон, мултиплена склероза. Медицински изследвания посочват добрите й антиракови и антитуморни качества, достоверността на които тепърва ще бъдат доказвани.

Кога не се приема Ашваганда?

&По време на бременност и кърмене

&Ако взимаш антидепресанти

&При стомашна язва

&При запушени артерии

&При проблеми с щитовидната жлеза

Как и по колко се приема Ашваганда?

Ревитализиращите свойства на Ашваганда се проявяват най-добре, когато се приема в млечна отвара, тъй като млякото е известно като най-добрият носител на полезните вещества към нервната тъкан. В аюрведичната медицина билката се предписва като прах, отвара, билково вино, смесено с пречистено масло гхии, в съчетание с мед или захарен сироп или като лечебно масло. Най-честата форма е спиртен извлек или капсули, съставени от прах от корена на билката. Най-разпространената форма у нас на Ашваганда са прах и таблетки.

Дозировката е различна в зависимост от състоянието на приемащия и формата на билката. Ако се взима като тоник от време на време дозировката е 5-10 грама прах, ако се приема по-дълго в рамките на 1-3 месеца дозировката е 3-6 грама прах дневно, ако се смеси с гхии или мед – 1 чаена лъжичка 2 пъти дневно, ако е спиртен извлек – 2 супени лъжици 2-4 пъти дневно, ако е в състава на хербализирано масло, каквото е Нараяна Тайла, се прави самомасаж с него, ако е под формата на таблетки сутрин и вечер по 1 таблетка или две вечер преди лягане, приети с топло мляко с подправки за добър сън. Виж рецептата за топло мляко с подправки тук.

П.П.: Преди да решиш да приемаш Ашваганда, се консултирай с вещо аюрведично лице за определяне на най-добрия за теб начин на приемането й.

С любов,

Снимка: plantgoodseed.com

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се