Абхианга – изкуството на самомасажа

Нежното докосване с масло  – най-прекрасният ритуал за начало на твоя ден

 

Как започва денят ти? Скачаш от леглото си, изгълтваш  нещо съживяващо и се отправяш към изпълнение на почти истеричния си график. Или пък оставяш достатъчно време да се събудиш, правиш малко упражнения да се раздвижиш, бавно и с удоволствие пиеш сутрешната си напитка и тогава, заредена с оптимизъм, даваш старт на всичко, което предстои. И в двата случая идеята, която ще ти предложа, е нов поглед към твоето тяло и нуждите, които има то.

Няма по-дълбок израз на любов и грижа към тялото от нежното му и осъзнато докосване. Обработването му от главата до петите с топли масла в Аюрведа е известно като Абхианга. Снехана пък е самият процес на омасляване, а  преведена от санскрит означава „масло“ и „любов“. Много често думите Абхианга и Снехана се използват за едно и също нещо. В много места, където се предлагат аюрведични процедури така наричат аюрведичния масаж, но всъщност Абхианга е форма на Снехана и касае самоомасляването на нашето собствено тяло.

В Чарака Самхита – древен ведически текст, разкриващ тайните на Аюрведа, за ежедневното използване на масло се казва следното: „Чрез използването на маслен масаж всеки ден, човек си дарява приятен допир, засилва тялото си, става по-чаровен и по-малко засегнат от старостта.”

Други ползи от ежедневната Абхианга са свързани с успокояването на нервната система, подобряването на съня, подхранването на тъканите, смазването на ставите, повишаването на циркулацията, тонизирането на мускулите, изхвърлянето на токсините от тялото, омекотяването и разкрасяването на кожата, подобряването на концентрацията.

Кога и колко често се прави Абхианга?

Обикновено Абхианга се прави сутрин преди взимането на душ, за да се улесни изхвърлянето на токсините, натрупали се през нощта. Цялата процедура отнема около 20-30 минути заедно с душа. Ако не можеш да отделиш това време сутрин, Абхианга би могла да се направи и вечер преди лягане, което със сигурност ще осигури повече покой в нервната ти система.

Добре е Абхианга да се прави всеки ден, особено за Вата типовете, защото те имат най-голяма нужда от омасляване. На главата и скалпа е хубаво да се отдели допълнително време, но с оглед на удължаването на процедурата, това би могло да се прави един-два пъти седмично.

Какво масло да избера за моята Абхианга?

Маслото за Абхианга се избира според дошата, сезона и състоянието. Най-често се използва базово масло, а за засилване на добрите му ефекти биха могли да бъдат добавени хербализирани или етерични масла.

За Вата доша най-добро от базовите масла е сусамовото, заради затоплящите му качества. Може да се използва и бадемово масло. От хербализираните най-подходящи са Ашваганда, Бала Ашваганда, Нараяна, Маха Нараяна, както и готови миксове за Вата балансиране. От етеричните масла удачни са иланг-иланг, тулси, кедър, пачули, канела.

За Питта доша най-добри базови масла са зехтин и кокосово масло, заради охлаждащите им качества. От хербализираните масла подходящи са Брингарадж, Брахми и Ниим, а от етеричните – сандал, роза, жасмин, ветивер.

За Кафа доша най-добри базови масла са сусамовото и синапеното. Тук обаче трябва да се внимава с количеството на използваното масло, тъй като тази доша по природа е тежка и мазна. Обикновено при Кафа дисбаланс се препоръчва вместо маслен масаж да се прави пилинг с билкова пудра, която ще пресуши излишъците от влага и мазнина.

Кога е противопоказна Абхианга?

&По време на цикъл

&По време на бременност

&При инфектирана или наранена кожа

&При остри състояния като висока температура, втрисане, грип, диария

&При наличие на много висока АМА (токсини). Гъст бял налеп по езика обикновено е сигнал за това състояние

&Непосредствено след прием на пургатив.

 

Как се прави Абхианга?

&Постави около 1/2 чаена чаша от избраното масло в малка стъклена бутилка и я затопли на водна баня за 4-5 минути. Проверявай бутилката, като я докосваш до вътрешната част на ръката си. Температурата на маслото трябва да е около телесната.

&Стъпи върху хавлия, за да избегнеш опасността от подхлъзване. Ако няма да омасляваш косата, завий я добре с друга хавлия.

&Ако ще омасляваш и главата, започни с нея. Омасли добре скалпа като разнесеш маслото, втривайки го навътре към корените на косата. Обърни специално внимание на централната точка на главата – Адипати марма, от която зависи правилната циркулация на праната в цялото тяло, като я обработиш с кръгови движения.

&Продължи да омасляваш цялото тяло като се движиш от горе на долу.

&Прехвърли се към лицето като много деликатно обработиш основните линии на мимическите мускули. Продължи с врата и деколтето.

&Следват ръцете. Използвай кръгови движения за раменните, лакътните и китковите стави и дълги движения за мишницата и предмишницата. Масажирай и дланите с палци, както и всеки пръст по отделно.

&Направи няколко кръгови движения около гърдите и в двете посоки.

&Обработи корема по посока на часовниковата стрелка и остани там по-дълго време, особено ако си представителка на Вата доша.

&Продължи с краката като с кръгови движения обработиш тазобедрените, коленните и глезенните стави, а бедрата и подбедриците с дълги омесващи и поглаждащи движения.

&Завърши с обработка на ходилата. Те са една от най-важните рефлексологични зони. Осигури си стабилност, седни върху хавлия и масажирай ходилата с двете ръце едновременно.

&Хубаво е да останеш още 10 минути с маслата, за да се абсорбират добре.

&Вземи душ по възможност без измиващи препарати. Подсуши се с хавлия.

 

Отдели си време и се наслади на този процес на отдаване на внимание и любов към твоето тяло. Това е една изключително ценна практика, завещана ни от векове. Дай й шанс в твоя забързан ден и резултатите няма да закъснеят.

П.П.: Ако имаш нужда да се оставиш в нечии други ръце, които да се погрижат за омасляването на твоето тяло, обърни се към мен. Ето ти две терапии, чрез които може да се случи това: Женски аюрведичен масаж и Аюрведа йога масаж.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се