Как се приемат и комбинират лечебните субстанции в Аюрведа?

Какво е анупана в аюрведичната медицина?

Дравиягуна е онази част от Аюрведа, която разглежда изкуството на прилагането на различни билки и субстанции, за да се постигне изцелението на болестта. В статията от миналата седмица разгледахме базовите принципи на прилагане на билките в зависимост от техните раса – вкус, виря – охлаждаща или загряваща природа, випака – послевкусът след смилането и прабхава – специфичното им действие. Повече по темата чети тук.

Друг много важен аспект в науката Дравиягуна касае комбинирането на билките, за да се получи максимално полезна лечебна формула. В аюрведичната медицина се счита, че именно добре комбинираните билки и субстанции са с много по-мощно действие, отколкото прилагани самостоятелно. По този начин се усилват лечебните им свойства, разширяват се сферите на тяхното действие и се компенсират страничните ефекти на иначе самостоятелно приетите билки.

В конструирането на формулите съществуват определени принципи. Първоначално се избира билката, която има най-силни свойства за повлияване на определеното състояние и към нея се добавят билки със сходно действие. Те взаимно усилват ефекта си. Често пъти билките имат по няколко различни действия. Кое от тях ще се прояви, зависи от ефекта на билките, с които се комбинира. Например, ако билката пунарнава се комбинира с канела, се увеличава нейното изпотяващо действие. Ако обаче същата билка се комбинира с подправки, като кардамон и дафинов лист, които имат засилващ храносмилането ефект, нейното храносмилателно действие също се засилва. Повече за пунарнава виж тук.

Друг важен принцип е, че към билковата формула се добавят и по няколко билки, свързани със състоянието, което се лекува. Например във формули, целящи изпотяване при простуда и грип, се добавят и билки, касаещи кашлица, повишена носна и бронхиална секреция. Важен е и принципа на противоположностите. Ето защо за балансиране на формулата се добавят билки, които имат противоположно действие от това на преобладаващите билки. Такива антидотни билки балансират формулата и намаляват страничното й действие.

Към формулите може да се добавят в малки количества стимулиращи билки за подобряване на усвояването, като трикату, джинджифил или черен пипер. Добавят се и една-две билки като елиминатори, за да няма натрупване на отпадни материи – фецес, урина, пот, както и на токсини. В много от тониците например има такива добавки, които основно са диуретици и лаксативи. Това е причината много формули да съдържат трифала. Повече за трифала чети тук.

Кога се приемат лечебните формули в Аюрведа?

Оптималното време за прием на лечебните формули зависи от много фактори като денонощните ритми, състоянието на дошите и храносмилателния огън – агни, активността на органите, фазите на храносмилането и природата на болестта. Ето и някои правила:

&Взимат се на празен стомах, когато състоянията са остри и пациентът е силен. Тогава силата на билките се изразява най-пълно.

&Приемат се преди хранене, когато се касае за затлъстяване, проблеми в малкия таз и когато е необходимо да се стимулира чревната мускулатура.

&По време на хранене билките се приемат при нарушения на средната част на корема и за стимулиране на нервите в тази зона.

&След хранене лечебните формули се приемат при проблеми с епигастриума и гърдите, както и при болести над клавикулите, причинени от Кафа.

Как се приемат аюрведичните формули?

Една от най-интересните концепции в Дравиягуна е идеята за анупаните – веществата, с които се приема дадено лекарство, за да достигне до точно определена тъкан. Обикновено това са течни субстанции, които се взимат заедно със самото лекарство или веднага след него. Те играят ролята на превозно средство за полезните съставки от някоя билкова формула към тъканта, която е засегната от заболяването. Самата дума „анупана” се състои от „ану”, което означава „след”, „заедно” и „пана”, което се превежда като „напитка” и „защита”. Най-общо анупаните са топла вода, мляко, мед, билкови вина и други.

Свойствата на анупаните

&Имат приятен вкус

&Осигуряват повече енергия

&Подхранващи са

&Носят наслада и удовлетворение

&Помагат за разграждането на храната

&Улесняват правилната асимилация на хранителните вещества

&Омекотяват храната и й придават по-приятен вкус

&Ускоряват дифузията на хранителните частици

&Доставят хранителните вещества до тъканите

&Балансират дошите

&Утоляват жаждата

&Подобряват тена

Противопоказанията за прием на анупани

&Затруднено дишане

&Кашлица

&Заболявания над ключицата

&Заболявания на гърдите

&Травма на гръдния кош

&Дрезгав глас

Ако анупана се дава в изброените по-горе състояние, това ще намали агни – храносмилателния огън и също така може да причини вамана – повръщане. След прием на анупана би трябвало човек да се въздържа от пътуване, тежки физически упражнения, твърде много говорене, твърде много сън и прекалено пеене.

Анупана според дошите

Типът и количеството на анупаната се определя най-вече от дебалансираната доша, която стои в основата на конкретното заболяване. Най-общо качествата на съответната анупана трябва да са противоположни на предоминиращата доша.

За Вата заболявания – анупаните трябва да имат мазни и горещи качества, които да са противоположни на тези на Вата (сухота и студенина). Примери за подходящи анупани са топла вода, топло мляко, сусамово масло, алкохол. Препоръчителното количество на приетата анупана е 120 мл.

За Питта заболявания – анупаните трабва да имат сладки и студени свойства, обратни на Питта (кисело и горещо). Примери за подходящи анупани са студена вода, хладко мляко, алое гел, гхии. Препоръчителното количество на приетата анупана е 80 мл.

За Кафа заболявания – анупаните трябва да имат суха и гореща природа, обратно на качествата на Кафа (влага и студенина). Примери за подходящи анупани са топла вода, мед, гугулу. Препоръчителното количество на приетата анупана е 40 мл.

Анупани според тъканите на които трябва да се въздейства

&За лимфата (раса дату) – вода, мляко, небет шекер

&За кръвта (ракта дату) – мляко, мед, небет шекер

&За мускулите (мамса дату) – мед

&За мастната тъкан (меда дату) – билкови вина

&За костите (ащи дату) – мляко и костен бульон

&За костния мозък (маджа дату) – билкови вина

&За половата тъкан (шукра) – мляко

Анупаните могат да служат не само за транспортирането на лечебните субстанции до определена тъкан, но и могат да се използват след определени храни за постигане на определени цели. Например топлата вода е идеална анупана след консумирането на храни, богати на мазнини, зехтин, масло, гхии, зеленчукови ястия и бобови растения. Бирата е идеалната напитка след храна за твърде слаби хора, които желаят да качат килограми. Една чаена лъжичка мед, разтворена в една чаша топла вода, е идеална анупана за човек с наднормено тегло.

Млякото е идеално за хора, които са изтощени поради хронични заболявания и лечение, както и за хора, които прохождат дълги разстояния, говорят дълги часове, правят твърде много секс, постили са дълго време, излагали са се на слънце за дълъг период от време и за тези, които имат изтощителна физическа работа. Млякото е идеална напитка за възрастни хора и за деца. За да се намали слузообразуващото и охлаждащото действие на млякото е необходимо да се приема сварено с билки и подправки. Една такава рецепта може да прочетеш от тук.

Ето и някои конкретни анупани за приемането на едни от най-разпространените формули и билки в Аюрведа. Известният мармалад за засилване на имунната система Шаванпраш би действал най-добре, ако се прилага с мляко, което ще помогне за балансирането на Питта, имайки предвид загряващата природа на този мармалад. Разредената отвара от билката нийм би била най-добрата анупана по време на хрема и инфекции, заради способността си да се бори успешно с микробите. Повече за нийм чети тук. Една от най-добрите билки за нервната система и нейното успокояване е ашваганда. За да се увеличи нейното успокояващо действие, най-добре би било да се приема със затоплено мляко. Повече за ашваганда тук. Най-разпространената формула за подобряване на елиминирането е трифала. Нейното действие би се засилило, ако се приема с топла вода. Билките манджища и ашока, както и подправката куркума са известни с добрите си качества като субстанции, подобряващи женското здраве. Тяхната сила би се увеличила, ако се приемат с алое вера гел или гхии. Повече за ашока тук.

 

С любов,

Снимка: sunspotnatural.tflmag.comАко ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
октомври 22, 2016|Тайните на Аюрведа|