Билката шатавари – женският еликсир на младостта

Шатаври – най-женската билка в Аюрведа

 

Когато говорим за жената и нейното здраве, няма как да не отдадем необходимата почит на билката шатавари. Това е най-често прилаганото помощно средство в Аюрведа при наличие на хормонален дисбаланс и най-подходящото лечение при всички проблеми, съпътстващи жената в различните й жизнени цикли.

Шатавари, или още известно като див аспарагус, представлява растение, произхождащо от семейство Asparagaceae. Преведено от санскрит името му означава „многоообразен“ корен, както и „тази, която притежава сто съпрузи“, което намеква за свойството на билката да насърчава плодовитостта и жизнеността.

Тази билка е известна на човечеството още от преди пет хиляди години, когато е споменавана в първите текстове за аюрведично лечение Чарака Самхита, Сушрута Самхита, а в Кашияп Самхита пандитът Хим Радж Шарма ясно подчертава благотворното й влияние върху състоянието на майките и отбелязва нейното специално приложение като увеличаващ кърмата фактор.

Съставките в билката шатавари са многобройни, но едни от основните са сапонини, алкалоиди, протеини и танини. Растението съдържа тритерпенови сапонини, наречени шатаварин I-IV, които поддържат естественото производство на естроген в организма, което го прави много подходящо за прилагане при жени с ниски нива на този хормон.

Шатавари се смята за една от шестте най-важни расаяни в Аюрведа. Расаяна е съществен дял от ведическото познание, свързан с подмладяването и възстановяването на всички тъкани в човешкото тяло, а расаяните са тониците, чрез които се случва това. От тази позиция шатавари е най-добрият тоник за женската репродуктивна система.

Наред с подмладяващите си качества, тази билка със своя горчив вкус почиства кръвта и женските репродуктивни органи, а сладкият й вкус съдейства за подхранването на утробата, като я подготвя за по-лесно зачеване и по-леко протичаща бременност.

В обобщение ето кои са ползите от приема на билката шатавари при жени:

&Подмладява, тонизира и подхранва женските репродуктивни органи
&Поддържа по естествен начин хормоналния баланс
&Облекчава симптомите на ПМС
&Намалява болката и контролира загубата на кръв по време на менструация
&Подпомага нормалното отделяне на кърма
&Облекчава симптомите на менопаузата
&Стимулира естественото производство на естроген
&Улеснява зачеването
&Облекчава бремеността
&Намалява риска от аборт
&Засилва либидото и го поддържа в едни здравословни норми

В България билката шатавари отдавна присъства под формата на таблетки и може да се закупи от билковите аптеки, био магазините или специализираните щандове с аюрведични продукти.

Информирай се редовно за това как да се грижиш за здравето си и подбирай винаги най-подходящите и качествени за теб продукти и добавки.
П.П.: Преди да решиш да приемаш билката, се консултирай с вещо аюрведично лице за определяне на най-добрия за теб начин на приемането й.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
април 20, 2015|Аюрведични билки|