Красиви с Аюрведа

Как да си направим домашен разкрасителен аюрведичен ден?

Аюрведичната наука за живеенето в равновесие е известна с концепцията си за изцелението отвътре, което се постига чрез многобройните изчистващи и подхранващи практики, завещани ни от древните веди. Здравето и красотата вървят ръка за ръка и също водят началото си от вътрешното състояние на цялостната ни система. Освен тези вътрешни предписания, Аюрведа е богата и на многобройни ритуали, свързани с красотата на тялото ни, подмладяването на тъканите и по-красивото ни остаряване като цяло.

Даряването ни с тези външни разкрасяващи терапии не би трябвало да се разглеждат като някакъв лукс, а като много важен и необходим елемент от цялостната ни здравна програма. Отдели един ден само за теб, който да е посветен на красотата. Събери се с твоите най-близки на сърце приятелки и заедно си подарете един незабравим аюрведичен ден за красота, който най-вероятно ще се превърне в традиция. Тук ще ти дам насоки и идеи как да се погрижиш почти за всяка една част от тялото си. Избери тези, които те вдъхновяват или пък експериментирай с всички, за да видиш кое работи в твоя полза.

Стъпка 1: Направи си самомасаж на главата и скалпа

Терапевтичното омасляване на скалпа и главата отдавна се използва в Аюрведа, за да стимулира растежа на косата и да забави появяването на белите коси. Лекото масажиране на главата стимулира космените фоликули и позволява на дълбоко подхранващите билки и масла да проникват в скалпа, укрепвайки и удебелявайки косата в корените й. Всъщност най-важната задача на тази практика е активизирането на фините каналчета и множеството марма точки разположени в областта на главата, които отговарят за цялостното функциониране на системата ни.

Тази практика помага за облекчаване на напрежението, успокояването на нервната система, събуждането на сетивните органи и подобряването на съня. Омасляването на косата е много естествен начин за нейното подхранване, овлажняване и укрепване, защото се използват чисти масла и билки, вместо готови продукти с неясен състав. Този масаж би могъл да се направи с най-обикновено кокосово масло или зехтин, които имат охлаждащи качества. В Аюрведа се счита, че главата не бива да се затопля и че ума трябва да се поддържа хладен. Ето защо различни охлаждащи масла са най-подходящи. Готови хербализирани масла за коса са брингарадж, амалаки, брахми. Те подхранват, подсилват и защитават всички видове коси, поддържайки естествената дебелина, цвят и блясък на косата.

За да си направиш този масаж на главата не е необходимо да имаш кой знае какви познания за марма точките. Обърни внимание на целия скалп и се концентрирай върху най-важните точки – слепоочията, междувеждието, върха на главата, основата на черепа. За да премахнеш маслото, първо нанеси шампоана преди да намокриш косата. Изплакни обилно и след това нанеси шампоан втори път. Повече идеи и цялостна концепция при косопад, може да прочетеш тук.

Стъпка 2: Направи си Абхианга (самомасаж на тялото)

Самомасажът стои в основата на здравето и красотата в Аюрведа заради основната идея, че мастноразтворимите токсини, които тялото ни генерира, могат да бъдат изхвърлени навън само с помощта на мазнини. Ето защо е толкова важно да си правим самомасаж с масла, избрани според конституцията ни, които да провокират отвеждането на токсините навън от тялото ни. Това е една както много полезна, така и много приятна практика за поддържане на тъканите подхранени и свежи.

Започни от главата и бавно се придвижвай надолу през врата, раменете, гърдите, корема, тазобедрените стави, бедрата, коленете и стъпалата. Отдели специално внимание за гърдите, като за най-специалната част от женското тяло. Освен, че са източник на женствеността, гърдите имат способността да натрупват физически, ментални и емоционални токсини, което е предпоставка за появата на различни нежелани образувания. Редовното масажиране на тези деликатни зони ще осигури на жената повече увереност и здраве. Повече по темата за женската гръд, чети тук, а за Абхианга и спецификата в избора на масла можеш да прочетеш тук.

Стъпка 3: Направи си масаж на тялото с билков прах

Красиви с Аюрведа

След като приключиш с масления масаж, може да релаксираш за 15-20 минути на топло, добре завита или да влезеш в сауна или парна баня, ако разполагаш с такива в къщи. Така маслата ще си свършат по-добре работата. След това е време за душ, но вместо да използваш сапун, който да отмие мазнината, Аюрведа има много елегантно решение, а именно масаж с мек билков прах. Този вид масаж стимулира движението на лимфата, подобрява кръвообращението, има способността да втечнява мазнините, подхранва кожата и придава тонус на тъканите. Тези меки прахове играят ролята на фантастичен ексфолиращ агент, който ще отнеме излишната мазнина от кожата след Абхианга.

За дамите с по-мазна кожа, обикновено това са представителките на Кафа тип, билковите прахове може да се окажат идеален заместител на сапуна. Ако обаче се касае за много суха кожа, която е налице при силен Вата дисбаланс, както и при силно изтощение, тревожност и при жени над 65 годишна възраст, използването на билковите прахове не е препоръчително, защото това ще увеличи още и без това засилената Вата. Ако конституцията е Вата, но не е в дисбаланс, някои меки прахове биха били удачни.

Сухият прах може да бъде по-семпъл, съставен само една съставка като например фино овесено, оризово или бадемово брашно, а също така биха могли да се измислят безкрайно много комбинации, подходящи за типа кожа и личните предпочитания. Освен различни брашна, биха могли да се добавят билки и цветя на прах, а за премахването на излишната мазнина от кожата може да се добавят и повече стягащи зеленчукови брашна или глини. Ето някои възможни съставки, с които да експериментираш.

За Вата: подходящи брашна са бадемово, овесено, оризово, пшеничено. От бобовите брашна най-удачни са нахутено, брашно от боб мунг, брашно от урад дал и от кафява леща. От билките и подправките, стрити на прах, добри избори са ашваганда, бала, брингарадж, кардамон, джинджифил, харитаки, женско биле, видари, жасмин, лавандула, роза.

За Питта: подходящи брашна са от ечемик, просо, ориз, пшеница. От бобовите брашна най-удачни са нахутено, соево, от боб адзуки и от урад дал. От билките и подправките, стрити на прах, добри избори са амалаки, брингарадж, кориандър, резене, хибискус, манджища, муста, ниим, шатавари, куркума, роза, лимонена трева.

За Кафа: подходящи брашна са ечемик, царевично брашно, просо, ориз. От бобовите брашна най-удачни са от боб адзуки, нахут, боб мунг и червена леща. От билките и подправките, стрити на прах, добри избори са бибитаки, каламус, кардамон, канела, карамфил, джинджифил, гокшура, пунарнава.

Стъпка 4: Направи си масаж на лицето с нежен ексфолиант

Красиви с Аюрведа
Рецепта за нежен ексфолиант за лице

Съставки:

1 чаена лъжичка брашно от нахут

1/4 чаена лъжичка бадемово брашно

1/2 чаена лъжичка прах от розови листенца

1/4 чаена лъжичка куркума

1 супена лъжица био пълномаслено сурово мляко

Приготвяне:

Разбъркай всички сухи съставки и после добави млякото, докато се получи хомогенна смес. С върха на пръстите внимателно нанеси сместа върху лицето и нежно масажирай за 5-6 минути. Изплакни с хладка вода и покрий лицето с мека топла кърпа. Този нежен ексфолиант е подходящ и за трите доши Вата, Питта и Кафа. Може да се използва ежедневно. В този специален спа ден, след измиването му и престоя с топла кърпа е добре да се нанесе подходяща маска за лице.

Стъпка 5: Направи си маска за лице

Създаването на домашни маски е изкуство и възможностите за избор на съставки са безкрайни. Най-добре е да се съобразиш с типа кожа, който имаш и с настроението, в което си в момента. Сухата кожа е характерна предимно за Вата типовете и тя има нужда да бъде омаслявана и подхранвана. Мазната кожа преобладава при представителките на Кафа. Те трябва да се погрижат за отнемането на излишната мазнина. Разбира се, винаги може да има изключения и временни промени в статуса на кожата, които зависят от здравословното ни състояние в момента, от начина ни на хранене и прием на течности, сезонните промени. Тук ще ти предложа две основни маски, чиито рецепти може да разнообразиш и обогатиш с твои любими продукти.

Глинена маска

1 супена лъжица козметична глина

1 щипка брахми или нийм или куркума

1-2 супени лъжици течност (вода, розова вода, друга флорална вода, мляко или кисело мляко)

1 чаена лъжичка мед или лимонов сок (по избор)

Смеси глината със сухите билки и добави течността, която ти приляга най-добре. Можеш също да добавиш малко мед или лимонов сок. Избягвай очите и устните, нанеси маската на останалите участъци от лицето с нежни масажни движения. Остави маската да престои 20 минути. След това изплакни с хладка вода.

Авокадова маска

1/2 меко авокадо

1 чаена лъжичка кокосово масло

1 чаена лъжичка мед

Намачкай авокадото на пюре с вилица и оставете настрана. Разбъркай меда във втечнено кокосово масло и добави към пюрето. Нанеси внимателно върху лицето. Остави маската да изсъхне за 20 минути. Изплакни с хладка вода.

Повече информация за различните видове кожа според дошите и още идеи за маски за лице, може да прочетеш тук.

Стъпка 6: Направи си масаж на венците и зъбите с билков прах

Красиви с Аюрведа

Масажирането на венците и зъбите с билков прах ще допринесе за по-доброто здраве на цялата устна кухина, ще стимулира кръвообращението и ще спомогне за премахването на нежеланите микроорганизми. Като цяло Аюрведа препоръчва почистването на зъбите да става именно с прахове, а не с готови химически пасти за зъби. Съставките в тези прахове обикновено има горчив и стипчив вкус, добавят се и антибактериални агенти и естествени съставки за подобряване на вкуса им.

Съставки:

4 супени лъжици бентонитова глина

1 супена лъжица сода за хляб

1 супена лъжица нийм на прах

1/2 чаена лъжичка хималайска розова сол

1 чаена лъжичка смляна канела на прах

1/2 чаена лъжичка смлян карамфил на прах

1 чаена лъжичка прах стевия (по избор)

Комбинирай всички съставки, докато се смесят напълно. Съхранявай в плътно затворен стъклен контейнер. Вземи 1/4 чаена лъжичка от праха и го постави върху навлажнена четка за зъби. Масажирай венците и зъбите за няколко минути. Изплакни обилно с вода.

За да имат по-дълбок ефект, всички тези процедури е добре да бъдат направени в приятна, топла и красива атмосфера. Използвай свещи, аромати, цветя, музика. Когато приключиш с ритуалите, просто легни спокойно на равна повърхност и релаксирай на тиха и спокойна музика или просто остани в Шавасана. Как да заемеш перфектната Шавасана може да разбереш тук.

С любов,

Снимки: areopagus.in, integrativenutrition.com, vidyaliving.com, diy.foreverbluegear.comАко ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
януари 28, 2018|Аюрведа и жената|