Екатерина Минкова - начало

Казвам се Екатерина и съм от онези търсещи души, за които истината за пребиваването на този свят в тази човешка форма, в този отрязък от време, на тази Земя са от изключително значение. Точно тази любов към себеизследването и връзката ми с останалия свят ме накара да търся отговори. Дори не си спомням точно кога и как започна всичко. Вярата, устремът, любопитството, усърдието и последователността винаги са присъствали по пътя ми.

Струва ми се, че всичко стартира още в детската градина, когато започнах да посещавам класове по художествена гимнастика. След пет години упорити тренировки смених посоката и се отдадох на модерния балет, после станах преподавател по аеробика и продължих да изследвам връзката между тялото и музиката в продължение на десетилетия.  Така успях да се докосна до толкова много танцувални стилове  – от различни модерни техники, през народни танци, индийски танци, контактна импровизация, до аржентинско танго, което практикувам и до днес.

Пътят ми с йога започна преди около 20 години, когато като студентка в НСА имах възможност да посещавам класовете на Венцислав Евтимов. Въпреки нередовната ми практика по това време, пламъчето за себепознание се беше разпалило. По-късно се срещнах за малко със Сатянанда йога, посещавайки класовете на Ани Павлова. После пътят ненадейно ме отведе към мощните практики на крия йога, разпространявана от Шибендо Лахири. Последваха посещения в Индия, свързани именно с това направление на йога.

Някъде по това време се появи и интереса ми към тайландските масажи и малко след това в уравнението за себеизследване се появи и Аюрведа. Завърших двугодишно обучение към Аюрведичен център София при д-р Антоанета Заркова по програма на  Европейския институт по Аюрведа с ръководител Атрея Смит. Станах аюрведична сестра и в продължение на 5 години изпълнявах всички Панчакарма процедури и терапии отново в Аюрведичен център София. По-късно започнах и да преподавам тези терапии на обучаващите се.

Голяма роля върху днешната ми работа като масажен терапевт изигра срещата ми с индийската докторка Таруна Сандживани – изключителна жена и преподавател. Завърших многобройни обучения в двете масажни терапии Аюрведа йога масаж и женски аюрведичен масаж, които тя преподава. Те се превърнаха  в истински скъпоценни камъни заради дълбочината, която струи от тях и заради прекрасните резултати от тяхното въздействие върху получаващите ги.

И накрая, но не на последно място по важност, се появи възможността да практикувам и изучавам Айенгар йога. В началото на 2016 година станах част от обучителната програма за Айенгар йога преподаватели, проведена от Кристос Павлоу и Мариос Аргирос към английската Айенгар йога асоциация. След две години и половина положих сертифициращ изпит за преподаватели, който успешно покрих. В момента продължавам да се обучавам и развивам като Айенгар йога преподавател.

Обичам да преподавам Айенгар йога поради много причини: тя е точна, прецизна и ако се практикува отдадено може да донесе истинско потвърждение, че възможностите на човешкото тяло и дух да се усъвършенстват и развиват са безгранични; тя дава възможност за плавно и постепенно разгръщане на потенциала на всеки практикуващ; тя е безопасна и щадяща поради използването на допълнителни подпори; асаните и пранаяма практиките мога да бъдат адаптирани спрямо индивидуалните нужди и възможности на практикуващия; да я преподаваш е истинско наслаждение, защото дава поле за безкрайно творчество.

Моето обучение

&Национална спортна академия „Васил Левски” (София) – специалност Учител по физическо възпитание и Треньор по тенис на корт.

&Държавно училище по тайландски масаж в Чанг Май (Тайланд) с преподавател Калин Ненков – 3 нива, проведено в София, България.

& Двугодишен курс в теоретичните и практически основи на Аюрведа с преподавател д-р Антоанета Заркова към Аюрведичен център София, съвместно с Европейския институт за ведически науки, проведено в София, Бъргария.

&Две посвещения в Крия йога към династичната линия на Шибенду Лахири (Индия), проведени в София, България и Индия.

&Обучения в терапиите ”Женски аюрведичен масаж” и „Аюрведа йога масаж” с преподавател д-р Таруна Сандживани (Индия), проведени в София, България, о-в Лесбос, Гърция и Индия.

&Обучение в аюрведичното готвене – 3 нива с преподавател Юрий Ковачев, проведени в София, България.

&Обучение по Аюрведа марма терапия – две нива с преподавател Джоузеф Рубин, ученик на д-р Васант Лад (Портланд, Орегон), проведени в София, България.

&Тригодишно обучение за аюрведичен лайфстайл консултант към Американския институт по ведически науки с преподавател професор Дейвид Фроли – дистанционно обучение.

&Две години и половина обучение за Айенгар преподаватели към Iyengar Yoga (UK) с преподавател Кристос Павлоу (Айенгар йога център София) и страши преподавател Мариос Аргирос (Англия). Успешно взет сертифициращ изпит за Introductory Level 2 през август 2018 година. Непрекъснати обучения по метода при старши преподаватели като Ерика Репаси (Унгария), Кевин Гарднър (САЩ), Стефани Куирк (Нова Зенландия), Владимир Жандов (САЩ), Сергей Угрюмов (Русия), Виталий Литвинов (Русия), Абай Джавакедкар (Индия) и други.

&Едномесечно обучение в Рамамани Айенгар Йога Мемориъл Институт в Пуна, Индия – февруари 2020 година.

Моят опит

&Десетгодишен опит в преподаването на индивидуални и групови йога класове в Спортен клуб ”Европа”, Тенис клуб Малееви, Фитнес център „Атама” и др.

&От 2009 година до момента практикуване на техниките от традиционния тайландски масаж.

&От 2010 до 2015 година практикуването и преподаване на лечебните техники от Панча Карма и други лечебни процедури от Аюрведа в Аюрведичен център София.

&От 2014 година до момента практикуване на Женски аюрведичен масаж.

&От 2015 година до момента практикуване на Аюрведа йога масаж.

&От 2018 година до момента преподаване на Айенгар йога.

&От 2018 година до момента преподаване на теорията и практиката на аюрведичното готвене.

&От 2019 година до момента организатор на Аюрведа & Айенгар йога ритрийти.

 

С любов,