Как да си направим пречистено масло – гхии?

Гхии – маслото с чудодейна лечебна сила

За никого вече не е тайна, че за да функционира нормално тялото ни и да сме здрави и хармонични е важно да приемаме с храната достатъчно количество въглехидрати, белтъчини и мазнини. Въпреки тази концепция за балансиран прием на хранителните вещества обаче, много хора правят грешката тотално да изключат от менюто си мазнините, защото сякаш те са набедени като „лошите” съюзници в борбата с наднорменото тегло и достигането до съвършеното здраве.

В повечето здравословни режими за хранене се толерира приема на мазнини само от растителен произход, поради факта, че те съдържат незаменимите 3, 6 и 9-омега ненаситени мастни киселини. Животинските мазнини са ограничени до минимум, заради схващането, че те ще увеличат холестерола в кръвта ни и ще запушат артериите ни. Напоследък обаче все по-често се говори против това твърдение и може би съвременната медицина в крайна сметка ще развенчае този мит.

Сигурен начин да доставим полезни мазнини на тялото ни от животински произход е консумирането на пречистеното масло гхии. Този вълшебен продукт, идващ от древните веди и до днес се слави с безбройните си лечебни качества. В Аюрведа почти няма лечебен процес, който под някаква форма да не включва използването на този безценен продукт.

Какво представлява гхии?

Гхии е пречистено масло с прекрасен кехлибарен цвят, невероятен сладък млечен аромат и богат насищащ вкус. Получава се след термична обработка, при която водата от маслото се изпарява, а белтъчният казеин – основният причинител на високия холестерол, е премахнат. Този вид животинска мазнина много лесно се усвоява от организма поради по-късата си химическа верига, която лесно навлиза през клетъчните мембрани.

Аюрведа оценява гхии като тридошова храна – подходяща и за трите доши Вата, Питта и Кафа, с уточнението, че Кафа типовете е добре да не прекаляват с количествата на приема му. Гхии има сладък вкус, охлаждащо действие и сладък послевкус. Качествата, които носи, са мазно, тежко, бавно, гъсто, меко, които се противопоставят на качествата на Вата, свързани със стареенето, а именно сухо, леко, грубо. Ето защо гхии се счита като едно от основните средства за забавяне на процеса на стареене.

Гхии е най-мощното средство за възстановяване на нарушеното храносмилане, тъй като има способността да увеличава Джатър Агни – храносмилателния огън, без да засилва и утежнява Питта в организма, която се свързва с топлината. То засилва всички фази на храносмилането, като по този начин успешно съдейства за по-лесното изхвърляне на отпадните продукти от организма.

Гхии е една от най-сатвичните храни в Аюрведа, която носи благост и мекота на характера. То засилва паметта, прави аурата ни по-цялостна, внася повече слънчева енергия в тялото ни, необходима за изграждането на по-силен имунитет, което се случва чрез засилването на Теджас – финия храносмилателен огън. Гхии е най-скъпоценният дар, идващ от свещеното животно – кравата, дошла на земята, за да съпътства процеса на човешкото просветление чрез дара от своите продукти.

Как и къде се използва гхии?

Ако е добре направено и съхранено, гхии може да отлежи и 100 години. В Индия отлежалото старо гхии се счита за много ценен и скъп продукт, който се предава от поколение на поколение и се използва за лечение на различни заболявания, грижа и профилактика на здравето, както и във всички свещени ведически ритуали, заради трансформиращата сила, която носи този божествен продукт.

Гхии може да се използва и вътрешно и външно. Вътрешно се прилага като се поглъща директно, сутрин на гладно, особено в периода на омасляване по време на Панча Карма. При проблеми с храносмилането може да се смеси с различни билки и подправки като резене, черен пипер, кардамон, канела и да се приема преди и след хранене.

Гхии е най-добрата мазнина за готвене поради факта, че запазва добрите си качествата, когато се подложи на термична обработка, за разлика от всички останали мазнини, разбира се, с уточнението, че не бива да се оставя да прегори. Дори пърженето в гхии би могло да се окаже не толкова абсурдна здравословна идея.

Външното приложение на гхии е свързано с обтриване на различни части на тялото – предимно ходилата и дланите, което направено вечер преди лягане е отлично средство за успокояване и води до много добър сън. С него може да се направи масаж или самомасаж – Абхианга (повече за изкуството на самомасажа можеш да прочетеш тук), който ще омасли и омекоти ставите, ще направи кожата по-гладка и ще улесни изхвърлянето на ама – токсините от тъканите.

Гхии взима не малка част и в аюрведичните терапии по време на Панча Карма, например в процедурата Нетра Басти, при която се изграждат кладенчета от специално тесто около очите и в тях се излива разтопеното гхии. По този начин очите се омасляват и успокояват и в същото време се предизвиква по-активна работа на тракта.

Как се приготвя гхии?

& Необходимо ни е 1 килограм качествено безсолно масло
& Нарязваме маслото на малки кубчета, за да подпомогнем процеса на разтопяване
& Поставяме маслото в тенджера с дебело дъно, за да не загори
& Огънят е слаб докато чакаме маслото да се разтопи
& Когато маслото се втечни огънят се засилва докато течността заври и се появят балончета
& Котлона се намалява и се оставя маслото бавно да къкри
& На повърхността започва се отделя пяна, която внимателно се отстранява с решетъчна лъжица
& Постепенно течността се избистря, става кехлибарено жълта и започва да мирише много приятно, ако маслото е качествено
& На дъното на тенджерата се отделят малки бели парченца от протеините, които леко може да се оставят да променят цвета си, но не бива да се препържват
& Когато течността се е избистрила напълно, което може да отнеме около 60 минути, тенджерата се отстранява от огъня и се оставя да се охлади
& Прецежда се през двойна марля и се изсипва в стъклен буркан
& Буркана се затваря добре едва когато маслото е напълно изстинало
& Не се държи в хладилник
& Пази се в буркана да не влиза влага, като се всеки път се използва суха чиста лъжица
& От 1 килограм качествено масло би трябвало да се получат около 800 грама гхии.

 

Освен да готвиш всеки ден зеленчуците с гхии, от него може да приготвиш много други неща – кремове, сладкиши, както и да го използваш за основа на домашните си козметика, особено през зимата. Приятно експериментиране!

 

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се