Разширените вени и аюрведични методи за тяхното третиране

Как чрез Аюрведа да облекчим неприятните симптоми при разширени вени?

 

Разширените вени са едно нерядко заболяване, засягащо и двата пола, но по-голям е процентът на жените. Основните причини за появата им са хормоналните промени по време на бременност или менопауза, затлъстяването, дългите часове стоене прав, дългото ежедневно шофиране, прекомерната физическа дейност, която оказва натиск върху краката, заседналият начин на живот, вдигането на тежки предмети, хроничният запек, туморите, застаряването, както и генетичната обремененост.

Кръвоносната ни система основно се състои от артерии и вени. Артериите доставят кръв от сърцето към останалата част на тялото, а вените връщат кръвта от периферията към сърцето. Подпомагана от гравитацията, артериалната кръв тече надолу, докато венозният кръвоток се движи нагоре срещу гравитацията. Вените притежават специални клапани, които помагат на кръвта да се изтласква от краката нагоре към сърцето. Разширените вени се появяват, когато тези клапи стават слаби и позволяват на кръвта да се върне обратно надолу. По този начин вените се разширяват, препълват и стават болезнени.

Симптомите на разширени вени включват болки и спазми в краката, които се влошават при стоене прав, видимо разширени вени предимно в зоната на подбедрицата, задколянната ямка или глезените, подуване и болки в глезените, зачервяване, сухота и сърбеж на кожата около засегнатите зони, кафеникаво- синкаво оцветяване на кожата в близост до засегнатите вени, синдром на неспокойните крака, а в първоначалните стадии усещане за „мравучкане” по краката.

Съвременната медицина третира разширените вени с различни медикаменти, укрепващи съдовите стени, болкоуспокояващи агенти, както и чрез хирургична корекция и отстраняване на разширените участъци, внасяне на активни химически вещества, които склерозират вените. В повечето случаи се наблюдават рецидиви, тъй като заради премахнатите разширени вени е необходимо кръвопотокът да се разпредели през здравите зони, които се оказват недостатъчни, за да се справят адекватно с изтласкването на кръвта нагоре. В резултат се появяват нови засегнати зони.

Аюрведа обяснява разширените вени като Siraja granthi. Една от основните причини за това състояние се крие в дисбаланса на Вата Доша. Основната й роля е да регулира всички движения в организма, включително и движението на кръвта през артериите и вените. Субдошата, която се грижи именно за това, е Вияна Ваю. Благодарение на нея става транспортирането на богата на кислород кръв през артериите, както и връщането й нагоре към сърцето чрез вените. Когато Вияна е извън равновесие, това довежда до изсушаване и втвърдяване на вените, което рефлектира върху еластичността на клапите.

Като вторичен фактор в появата на разширените вени, Аюрведа посочва дисбаланса на Питта Доша и по-конкретно на Ранджака Питта, която поддържа чистотата на кръвта. Ранджака пребивава в черния дроб и далака и е отговорна за състава на кръвта и разпределението на хранителните вещества до клетките и тъканите. Ако тя е извън равновесие, кръвта се замърсява поради смесването й с храносмилателните токсини. Това допринася за образуването на язви в разширените вени.

Разширените вени са сложно състояние, включващо дисбаланс на две Доши – Вата и Питта. Ето защо, за да се подобри това състояние е необходимо да се вземат мерки за балансирането и на двете. Това не е много лесна задача, имайки предвид различните качества и характеристики, които носят те. Вата е студена, суха и подвижна, а Питта е гореща, мазна и остра. Като цяло най-добре е да се следва Вата-Питта балансираща диета. По време на студения зимен сезон е важно консумирането на затоплящи храни, които ще балансират Вата, а през горещото лято е по-препоръчителен приемът на охлаждащи субстанции.

 

Аюрведично лечение на разширени вени

В Аюрведа двете основни терапии, през които се преминава, за да се надвие болестта, се наричат Шодана и Шамана. Най-общо казано, Шодана са пречистванията, а Шамана е всичко онова, което облекчава болестта. И двете се правят само под предписанията на вещ аюрведичен доктор в специализирани аюрведични клиники. Първо се правят пречистванията, за да се изведат токсините навън от тялото. След това се продължава с Шамана, която включва вътрешно и външно прилагане на билкови субстанции, които имат за цел да балансират работата на Дошите, тъканите и отпадните продукти и да изхвърлят болестта навън от тялото.

Основната Шодана терапия в Аюрведа се нарича Панчакарма. Тя протича по различен начин в зависимост от състоянието на пациента, неговата Доша и етапа от развитие на болестта. За лечението на разширени вени се прилагат маслен масаж, изпотяващи процедури в специална кутия, като главата на пациента се държи навън извън парата, масаж с билкови болоси, пизичил – маслена баня с голямо количество масло, различни видове клизми, виречана – пургативна терапия, кръвопускане или лечение с пиявици, поставени на засегнатите участъци.

Шамана лечението включва вътрешния прием на Jasad bhasma, която е направена от цинк. Тя подпомага заздравяването на стените на съдовете, като съдейства за образуването на колаген, а също и играе важна роля при поддържането на нормалната концентрация на витамин Е в кръвта. Други аюрведични комбинации, прилагани при разширени вени, са Punarnavadi Guggulu, Nagarjunabhra Ras, Chandraprahba Vati, Arshoghani Vati, Kaishora Guggulu, Sarivadyasava, Chirabilvadi kashaya, Rasnerandai kashaya .

От единичните билки, посочени за подходящи при лечението на разширени вени са Eranda – облекчава болката и възпалението, Chirabilva – има противовъзпалително действие, Manjishta – успокоява повишената Питта, Guduchi – облекчава инфекцията и възпаленията, Sariva – също намалява Питта, Punarnava, Paranti. За външна употреба за подходящи се посочват маслата Prasarni taila и Chandanbala taila.

 

Аюрведични грижи за разширените вени в домашни условия

&Приготвя се паста от равни количества от билките блатен аир, тулси и куркума, които са стрити на фин прах. Добавя се пресен сок от алое вера. Готовата паста се прилага по дължината на варикозната вена. Задържа се в продължение на 1-2 часа. Прилага се 20-30 дни, за да се облекчи болката и оттока на вената.

&Приготвя се смес от 10 мл сок от листата на каранджа (pongamia pinnata), 10 мл рициново масло и 5 мл мед. Смесват се добре. Приема се на гладно в продължение на 21 дни. Това ще помогне за по-доброто кръвообращение.

&Друга идея в полза на доброто кръвообращение е редуването на топли и студени бани. След тях е добре да се прави отточен самомасаж, като се работи от ходилата нагоре към подбедриците и бедрата. Да не се натискат директно разширените вени, а да се използват внимателни изцеждащи движения. Най-добре е да се използва бадемово масло, което е неутрално и съдържа голямо количество витамин Е.

&Да се консумират храни, които са преобладаващо със сладък вкус, като пълнозърнести храни, леки млечни продукти и сладки плодове, тъй като това ще балансира и двете Доши – Вата и Питта. Също така благоприятни в умерено количество са горчивите и стипчивите вкусове, които включват бобови растения и повечето зеленчуци, тъй като те ще успокоят Питта. Солените храни са успокояващи Вата, но пък не са много удачни при разширени вени.

&Да се следи за редовното елиминиране, тъй като в противен случай това ще увеличи Вата. Ако екскрементите са твърди, при преминаването си през тракта, те могат да предизвикат увеличаване на налягането в коремната стена, което в крайна сметка ще влоши разширените вени. Ето защо е много важно с храната да се приемат достатъчно количество фибри.

&Да се внесат храни, богати на витамин А, който ускорява заздравяването на варикозните язви – пъпеш, моркови, тиквички, сладки картофи, тиква и листни зеленчуци.

&Да се добавят храни, богати на витамини от групата В, които помагат да се поддържат силни кръвоносните съдове – всички сезонни плодове, ласи (айран с подправки), пълнозърнести храни, леща, бобови растения.

&Да се наблегне на храните, съдържащи витамин С, който укрепва стените на венозните съдове, предотвратява дилатацията и помага при заздравяването на раните – пъпеши, грозде, нар, лимон, лайм.

&Да се внесат храни, богати на рутин, един от най-силните биофлавоноиди, прилагани при лечение на разширените вени – цитрусови плодове, кайсии, боровинки, къпини, череши, шипки и елда.

&Да се внесат храни, богати на витамин Е, който помага за подобряване на кръвообращението, намаляване на чувствителността и облекчава болката – бадеми и бадемово масло.

&Да се внесе в храненето достатъчно количество лецитин, който помага за емулгирането на мазнините и подобряването на кръвообращението – тофу и чесън.

&Да се набавя ежедневната доза цинк, който подпомага образуването на колаген – тиквени семки, сладки пресни плодове.

&Да се консумират редовно джинджифил и ананас, които съдържат бромелаин – ензимът, който спомага за разпадането на фибрина.

&Ежедневните умерени упражнение са задължително условие за подобряване на кръвообращението и намаляването на разширените вени. Обърнати пози от йога са изключително подходящи, за да се възстанови нормалния поток на кръвта от краката към сърцето. Разходките в парка и плуването, се считат отлична терапия.

&Да се избягват тесните дрехи, особено тези, които присвиват талията, слабините и краката, както и използването на обувки с висок ток, които променят нормалното контрахиране на мускулите в долната част на краката.

&Да се избягва седенето с кръстосани крака, защото това ограничава кръвообращението. Нека краката бъдат повдигнати на табуретка, което ще позволява те да бъдат на едно ниво с таза.

&Да се спре употребата на контрацептивни хапчета. Ако сте бременна, спете на лявата си страна. Това ще намали натиска на матката и ще подобри притока на кръв към плода.

 

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се