Остеопорозата и аюрведичният подход за нейното третиране

Аюрведични съвети при остеопороза

 

Остеопорозата е прогресивно костно заболяване, което се характеризира с намаляване на костната маса и плътност. Тя се среща най-често при жени след менопауза, поради което носи името постменопаузална остеопороза или остеопороза от тип 1. Остеопорозата от тип 2 се нарича още старческа остеопороза и се среща при мъжете и жените, обикновено след 75 години, причината за която в повечето случаи се дължи на други хронични заболявания, както и на употребата на стероидни медикаменти.

Когато жените преминават през менопаузата, скоростта на обмена на костната тъкан започва да се повлиява от хормоналните промени, характерни за този период. Клетките, отговорни за образуването на нова костна тъкан, се наричат остеобласти, а тези, отговарящи за премахването на старото костно вещество се наричат остеокласти. Между двата типа клетки настъпва несинхронност, в резултат на което започват да се образуват пори, които правят костната тъкан лесно чуплива.

Конвенционалният медицински подход към остеопорозата обикновено включва калциеви добавки, хормоно-заместителна терапия и употребата на бифосфонати. Те обаче могат да предизвикат киселини в стомаха, главоболие, запек, диария, мускулни и ставни болки, спазми, болки в корема, световъртеж и умора. Въпреки че тези лекарствени продукти намаляват костната резорбция и увеличават костната плътност в краткосрочен план, те имат свойството да забавят цялостната костна обмяна, което в по-дългосрочен план може да доведе до допълнително отслабване на тази тъкан.

От гледна точка на Аюрведа, менопаузата бележи естествения преход от Питта преобладаващата фаза на живот на жената към Вата доминиращата фаза. Вата се състои от елементи на въздух и етер и когато е в излишък има катаболен ефект върху тъканите на тялото. Също така Вата е пряко свързана с костната тъкан и когато е увеличена, много ясно може да се забележи неблагоприятното й катаболно действие върху тази тъкан.

В Аюрведа това намаляване и изчерпване на костната тъкан се нарича Asthikshaya и се дължи на два основни механизма. Първият е недостиг на хранителни вещества, подходящи за подхранването на костите, дължащо се на високата активност на Вата. Вторият е запушването на каналчетата, известни като Srotarodha, отговорни за снабдяването с хранителни вещества на костната тъкан. Обикновено причината за запушването на каналчетата се крие в слаб храносмилателен огън Агни и натрупването на голямо количество токсини Ама.

Ако Ама присъства в каналчетата на костната тъкан, външният прием на каквито и да е калциеви добавки или други костно-подхранващи вещества няма да са в състояние да подобрят процеса. Ето защо аюрведичният подход за справяне с това заболяване включва първо отстраняването на Ама и после засилването на метаболизма на костната тъкан. Едва тогава хранителните добавки биха били от полза.

За да се намали Ама и да се разгори храносмилателният огън Агни е необходимо да се премине на подходяща разтоварваща диета, съобразена с особеностите на това състояние. Най-добре е това да се случи под ръководството на опитен аюрведичен лекар, който да се съобрази с индивидуалните специфики на пациента. Основната цел е да се подобри храносмилането, абсорбцията и усвояването на всички хранителни вещества, необходими за образуването на здрава костна тъкан.

 

Общи аюрведични насоки при остеопороза

&Да се избягва консумацията на червено месо и животински протеини. Излишъкът на този вид протеини може да създаде твърде кисела среда в организма. Калцият е алкален минерал, който се извлича от костите, за да балансира рН на кръвта. С течение на времето костите започват да отслабват и да губят своята здравина. Този процес се наблюдава и при свръхконсумацията на храни, образуващи киселини, като например алкохол, рафинирана захар и рафинирано брашно.

&Да се има пред вид, че храните с ниско съдържание на мазнини са в противоречие с усвояването на витамин D, който има съществено значение за костния метаболизъм. Витамин D е мастно разтворим витамин и не може да се абсорбира без достатъчно мазнини в храната.

&Да се включат храни с богато съдържание на калций като сготвени зеленолистни зеленчуци, сусам или сусамов тахан, от рибите – сардини, от зърнените храни – амарант, от млечните продукти – краве мляко, сварено с подправки, за да се подобри усвояването му. Други храни, които Аюрведа препоръчва за засилване на костната тъкан са черно грозде, ряпа, цвекло, захарна тръстика, чесън и джинджифил.

&Да се обърне специално внимание на храните, съдържащи фитати (соли на фитичната киселина), които пречат за усвояването не само на калция, но и на други ценни минерали. Тези храни са зърнените култури, бобовите растения, ядките и семената. За да се намали вредното действие на фитатите е необходимо преди да се консумират, тези храни да се накисват, покълват или препичат.

&Да се включат в ежедневния режим достатъчно упражнения с леки тежести, защото те стимулират образуването на костна тъкан и спомагат за правилното формиране на костите.

&Да се достави необходимата дневна доза слънчева светлина, защото тя е от съществено значение за синтеза на витамин D.

&Да се практикува ежедневна Абхианга – самомасаж със затоплено сусамово масло, което е отличен начин за намаляване на излишната Вата и следователно отличен начин за намаляване на катаболните процеси в костите. Повече за тази практика може да прочетеш от статията Абхианга – изкуството на самомасажа.

&Да се прилага от време на време терапията Пинда сведана, която е прекрасна процедура за премахването на блокажите на вътрешните каналчета от натрупана Ама, както и за укрепване и тонизиране на мускулите, нервите и костната тъкан. Терапията се извършва с оризови болоси, варени в мляко и специални билки.

&Да се избягва хидротерапия за дебелото черво, тъй като Аюрведа счита, че това е твърде агресивна терапия. Причината за това е, че съществува пряка връзка между мембраната на дебелото черво Purishadharakala и мембраната, заобикаляща костна тъкан Asthidharakala, която й осигурява храна. Дебелото черво е седалището на Вата в организма и всяко дразнене или прекомерно изсушаване в този орган ще доведе до влошаване на Вата доша и по-нататъшно изчерпване на костта.

&Да се преминава през редовни курсове на лечение чрез Панчакарма, която е една по-дълбоко програма за прочистване и подмладяване, особено ако състоянието на остеопороза е задълбочено. Поради тясната връзка между дебелото черво, костите и Вата доша, безценни в лечението на остеопорозата са маслените клизми, които се считат за един от най-добрите методи за третиране на Вата заболявания.

&Да се въведат някои билки и добавки, като:

Амалаки – индийски плод, който съдейства за възстановяването на всички тъкани, в това число и костната. Приема се под формата на отвара или на прах.

Трифала – класическа аюрведична формула, съдържаща амалаки, харитаки и бибитаки. Това е най-добрият тоник за дебелото черво, който има тясна връзка с костната тъкан. Повече за трифала прочети от статията Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване.

Гугулу – това е широко използвано средство в Аюрведа при борбата с високия холестерол, но също така и като фактор, намаляващ туморните образувания и увеличаващ костната плътност.

Ангелика – известна като „тази, която лекува всичко” в аюрведичната и китайската медицина. Билката се използва за третиране на гинекологични заболявания, менопауза и остеопороза.

Правал (Corallium Rubrum) – това е червен корал, който е най-добрият източник за лесно усвояем калций от организма.

Хвощ – традиционно това растение се използва за спиране на кървенето, за увеличаване на урината, за възстановяването на счупени кости и облекчаване на артритни болки. Счита се, че в тази билка има значителна концентрация на органичен силикон, който би стимулирал костите и хрущялите.

Корен от черен оман – билката се използва от векове за лечение на рани, навяхвания, натъртвания и дори за заздравяване на счупени кости. Превъзходен източник на калций, натрий, витамин А, С, В12.

Моринга – съдържа естествен калций, който укрепва костите и ставите и ги прави здрави и силни.

Сусам – това е възстановяващ тоник за Вата доша и за заздравяване на костите и зъбите. Черните семена са най-добри, защото съдържат голямо количество слънчева енергия. Благотворно въздействие би имала следната смес: една част сусам, смелен на прах се смесва с половин част прах от билката шатавари (повече за нея виж в статията Билката шатавари – женският еликсир на младостта), добавя се джинджифил на прах. Всичко се смесва и се подслажда с мед или джагари – сурова захар. Приема се ежедневно по 30 грама.

&Да се спазва Вата балансиращ режим на хранене и живот. Повече за него прочети от статията Аюрведа и вкусът.

 

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
февруари 28, 2016|Аюрведа и жената|