Женската гръд през погледа на Аюрведа

Знаем ли всичко за женската гръд?

Женската гръд е най-специалната и красива част от женското тяло, нуждаеща се от изключително много топлина и нежност. Тя е свещен израз на женствеността, пред който всички ние се прекланяме, защото е първото нещо, което ни захранва, когато се появим на този свят. Тя е символ на първичната ни нужда от майчина любов, подкрепа, сигурност и грижа. Тя е и нашата най-дълбока и мощна връзка с първоизточника, от който съществото ни е произлязло.

Разположени в близост до сърцето, гърдите ни са тясно свързани с емоциите, които се управляват от сърдечния център – Анахата. Екстремната радост, еуфорията, ентусиазмът, любовта, омразата, тъгата, гневът са все силни емоционални състояния, които нерядко оставят дълбок отпечатък в паметта на клетките ни. Това в крайна сметка може да увреди една толкова крехка тъкан, каквато са женските гърди.

Те са една много деликатна и чувствителна зона, за благосъстоянието на която е необходимо да се полагат специални и навременни грижи, за да може всяка жена да се наслаждава на тази прелест дълги години, преминавайки през различните периоди от живота си – от пубертета, когато те се развиват и оформят, през бремеността и кърменето, до менопаузата, когато започват да губят своята свежест и тонус. Ето защо е добре да отворим учебника по анатомия и да си припомним малко за тяхното устройство.

Женските гърди основно се състоят от млечна жлеза, съединителна и мастна тъкан, кръгло поле от интензивно пигментирана кожа, наречена ареола и гръдно зърно в центъра – мамила. Млечната жлеза е изградена от 15-20 отделни жлезни дяла, наречени лобове, с разклонена ходова система, а дяловете се състоят от по-малки жлезни делчета – лобули. Смята се, че това са видоизменени потни жлези. Разклонените лобули на всеки лоб се вливат в един млечен канал, който води до мамилата. Те са обвити от съединителна тъкан, която изпълва цялата гърда и я стабилизира. Мастната тъкан запълва пространствата между жлезите и съединителната тъкан.

Съществуват безкраен брой типове гърди по форма и размер и всички те са красиви. Формата им се определя до голяма степен от това колко мастна тъкан съдържат и какъв е тонуса на съединителната тъкан и подкрепящите ги сухожилия. Това, което определя здравето на гърдите, е състоянието на мастната тъкан, наричана в Аюрведа меда дхату и лекотата, с която лимфата – раса, може да протече през своите канали без препятствие. Тези пречки могат да бъдат както физически, така и такива, причинени от дълбоки емоции.

В аюрведичната медицина каналите на женската полова система се наричат Artava Vaha Srotas. Те са отговорни за работата на репродуктивната и гръдната тъкан, както и за секретите, които тези тъкани произвеждат, като менструалния цикъл и кърмата. Поддържането на тези каналчета проводими и чисти от токсини, наричани Ама, e в основата на здравето на женските гърди. Това се постига чрез правилен хранителен режим, умереност в живота като цяло, упражнения, билки, правилна ментална нагласа и редовна детоксикация на цялото тяло.

Мъдростта на тялото ни е безгранична и всичко е взаимно свързано. Ето защо Аюрведа подчертава тясната връзка между начина, по който протича менструалния ни цикъл и здравето на гръдната ни тъкан. Например при наличие на Кафа тип менструален поток, характеризиращ се с бледо слузесто кървене, много често гърдите се усещат по-плътни и обемни, което са все белези за застояла Кафа. Обратното също е валидно. Можем да използваме всички промени в гърдите ни, за да се ориентираме за състоянието на нашия менструален поток. Повече за типовете менструални цикли според дошите може да разбереш от статията Аюрведичен подход за здравословен менструален цикъл.

Съществуват някои характерни особености в гърдите, базирани на дошов принцип. В повечето случаи гърдите на Вата представителките се отличават с малък размер, суха и тънка кожа, а когато има наличие на Вата дисбаланс, те са склонни към намаляване на размера си, още по-голямо изсушаване, както и към блокиране на сротите. Питта представителките се отличават със среден размер гърди, тонизирана и добре оформена гръдна тъкан, леко мазна кожа. При Питта дисбаланс може се получи възпаление в тази тъкан, абсцес, жълт секрет и болка в гърдите, съпроводена с предменструален синдром. Гърдите на Кафа дамите са големи, преливащи, добре хидратирани. При дисбаланс могат да реагират с поява на бучки, подуване преди цикъл, гнойни инфекции.

Разбира се, не винаги гърдите са така ясно определени според дошите. Много често в конституцията си имаме комбинация от две доши и тогава нещата приемат доста разнообразен вид. Например, жени с висока Вата и в същото време наличие на Кафа, могат да имат непропорционално разпределение на мазнините в тялото си. Те може да са се отложили в областта на бедрата и ханша, докато горната част на торса и гърдите да са доста малки. При някои може да е обратното – издължено и фино телосложение, придружено с едри и обемни гърди. Каквато и да е комбинацията, с която разполагаме, при всички случаи е важно да отделяме допълнително време, за да се погрижим за тази толкова фина тъкан.

Най-важното, за което трябва да съблюдаваме, е да осигурим правилното протичане на лимфата и да отстраним всякакви възможности за запушване на каналчетата в гръдната тъкан. Отговорни за тези процеси са двете доши, Кафа и Вата. Чрез балансирането на Кафа ще сведем до минимум свръхнатрупването и задържането на излишни течност, а Вата играе поддържаща роля за Кафа чрез осигуряването на енергия за движение и поток за предотвратяване на запушванията.

Грижи за женската гръд

Редовно почиствай тялото си от токсини. Това ще ги изведе навън, ще пречисти каналчетата в цялото тяло, в това число и каналчетата на гръдната тъкан и ще балансира дошите. Най-добрият начин да се направи това е чрез Панчакарма – дълбоко пречистване на всички тъкани чрез вътрешно и външно омасляване, прием на специални билки и храни, както и различни пречистващи терапии. Прави се в специализирани за това аюрведични клиники. Ако нямаш достъп до такива, може два пъти в годината сама да си направиш по-лек вариант на детоксикация, описан в статията Как да си направим пролетен аюрведичен детокс?

Отърви се от химикалите. Гръдната тъкан до голяма степен се състои от мазнини и дори млякото, което тя произвежда, е със значително съдържание на мазнини. Повечето токсини от околната среда са липофилни, което означава, че те се смесват добре с мастната тъкан. Сред тези липофилни токсини са бисфенолите, които се намират в пластмасите, които вече са навсякъде. Така че спри да използваш този материал. Ограничи до минимум досега си с химически агенти, подбирай внимателно перилните и почистващите препарати. Вече се предлага доста широка гама от щадящи такива.

Остави тялото да се поти на воля. На първо място премахни антиперспирантите. Те хващат като в капан всички токсини, отложени в подмишниците, което ги изпраща директно към гръдната тъкан, запушва порите и каналчетата и се превръща в предпоставка за тумори и ракови образувания. За да се подпомогне процеса на изпотяване, редовно посещавай парна баня или сауна, което ще поддържа потните жлези чисти и отворени. Редовните енергични упражнения също биха спомогнали за този процес.

Изхвърли стягащите сутиени. Банелите на сутиените преминават точно под долната граница на гърдите, което притиска лимфните възли в подмишничната ямка, а те са от съществено значение за нормалното функциониране на гърдите. Сутиените пречат на правилната циркулация и отвеждането на токсините навън от гръдната тъкан. Ако гърдите ти са с голям размер и няма как да се откажеш от този атрибут, пробвай с не толкова пристегнати къси потничета. Те са на разположение в повечето магазини за бельо и стават все по-популярни.

Добави йод към храната си. Йодът има роля на лимфен двигател, който позволява по-лесното оттичане на токсините от тялото. Може да се приема като хранителна добавка или да се наблегне на храни, които са природни източници на йод, като водорасли, морски дарове, спирулина, синьо-зелени водорасли, глухарчета. Добри източници на йод са също така киселото мляко, сирене, аспержи, боровинки и ягоди.

Погрижи се за баланса на твоите емоции. Въведи в ежедневието си йога практика, която разполага с разнообразна палитра от техники за справяне с емоционалното напрежение. Пранаяма е изключително подходяща за освобождаването на застоели емоции като цяло, но бхастрика е най-подходящата за тази цел. Много добра за балансирането и успокояването на ума е нади шодхана. Повече за нея може да прочетеш от статията Нади Шодхана – балансиращата дихателна практика за всеки ден.

Седенето в тишина и простото наблюдаване на възникващите емоции, позволява те да се разтворят и освободят. Отдели време всеки ден за прошка към себе си и другите. Не е нужно да е някой много сложен ритуал. Просто постой в уединение преди да заспиш и изпрати прошка на всички, които са те наранили по някакъв начин. После постави ръце върху гърдите си и им благодари, че са това, което са – най-красивата част от твоето тяло.

Прилагай ежедневен самомасаж на гърдите си. Това е най-доброто нещо, което можем да направим за тях, защото масажът ефективно раздвижва лимфата, прави тъканта по-еластична, а ежедневното внимание към тази зона ни кара да се чувстваме по-обичани от самите себе си. Тъй като е свързан и с обработване на сърдечната област, този масаж успешно успокоява страха и чувството за самота, които са много характерни при Вата дисбаланс.

Прави се след като сме приключили със самомасажа на цялото тяло, наречен абхианга. Подробни инструкции за него може да получиш от статията Абхианга – изкуството на самомасажа. След това продължаваме да обработваме гърдите, прилагайки бавни и не много дълбоки движения от сърцето към подмишниците и от зоната под гърдите към подмишниците. Можем да обработим гърдите една по една, като повтаряме движенията по еднакъв брой и след това да продължим с едновременни кръгови движения и за двете гърди и в двете посоки. Може да използваме сусамово масло или масло от нар, като за още по-добър ефект бихме могли да добавим етерично масло от роза или здравец.

Преглеждай редовно гърдите си. Ако изпълняваш ежедневно описаната по-горе техника, ще си в течение със състоянието на твоята гръдна тъкан, но въпреки това е добре да посещаваш мамолог поне веднъж годишно.

Понякога гърдата оформя по-плътни образувания, които могат да изчезнат веднага след цикъла или да се задържат за по-дълго. При всички случаи е добре да се изследва техния произход, преди да се приложи самолечение. Аюрведа обяснява появата на кисти и тумори с едновременната намеса на Кафа и Вата. Излишната Кафа се натрупва в канала, а Вата в същото време го пресушава, което прави невъзможно изхвърлянето на излишъците навън. Това, което се прилага при подобни състояния, е топлина, която да разтопи излишната Кафа и тя да може да изтече през отворения вече канал. Затоплящи компреси, приготвени от билката пунарнава или рициново масло, биха могли да се приложат върху целите гърди, както и глинени катаплазии от глина и сусамово масло.

Женски Аюрведичен Масаж

Женският аюрведичен масаж е част от цялостната грижа за женското здраве. Идеята за тази терапия е базирана на един древен текст от преди пет хиляди години, наречен Vigyan Bhairav Tantra, в който е представен един много красив разговор между Шива и неговата съпруга Парвати, наричана още Деви. Тя го попитала за естеството на реалността, за фундаменталната същност на този свят, как може да се отиде отвъд времето и пространството, за да се разбере тази истина. Деви пита:

О, Шива, каква е твоята реалност?

Каква е тази Вселена пълна с чудеса?

Какво представлява семето?

Кой центрира космичното колело?

Какъв е този живот отвъд формата, всепроникваща във формите?

Как можем да навлезем в него изцяло, отвъд пространство и време, имена и описания?

Нека бъдат изчистени съмнения ми!

В отговор на това Шива дава 112 техники за центриране в себе си, с помощта на които да се подпомогне процеса на осъзнаване на тази реалност. Само една единствена техника била насочена конкретно към жената и тя касаела осъзнаването на силата на нейната собствена женска гръд. Тя е под номер 95 и звучи така: „Почувствай фините качества на съзидателността, проникваща в гърдите ти и приеми нейните деликатни очертания.” Медитирането върху тази сутра ще донесе повече осъзнатост за силата на женската гръд.

Ето какво казва самата индийска докторка Таруна, която развива и разпространява тази толкова ценна техника на женския аюрведичен масаж: „Концентрирането в близост до гърдите и работата по тях кара жената да се чувства много щастлива, блажена, уверена в себе си, усещайки сладост по цялото тяло и по цялото същество. Така ще подхраните своята женственост и насладата от това, че сте жена. Тази техника е способна да изведе цялата ви негативност от физическото, психическото и емоционалното ви тяло и да внесе любов и радост в живота ви.“ Повече за тази терапия прочети тук.

 

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се