Ашока – женската билка за здрава репродуктивна система

Ашока против силни маточни кръвотечения

 

В епохата на хормоно-заместителните терапии и всичко изкуствено, което ни заобикаля, все по-често се говори за естествен подход към решаването на здравословните ни проблеми. Съвременната жена с нейната фина и чувствителна репродуктивна система има все по-голяма необходимост от адекватно и навременно терапевтиране.

Тежко протичащите менструални цикли могат да помрачат съществуването на жената и дори да я извадят от равновесие до степен на неспособност за изпълнение на ежедневните й рутини. Тези състояния засягат жени на възраст между 35 и 50 годишна възраст, като причините могат да са хормонален дисбаланс, миоматозни образувания или други протичащи заболявания.

Медицината нарича обилното маточно кървене по време на менструация менорагия, а когато се появи извън цикъла, метрорагия. Освен, че предизвиква изключителен дискомфорт, прекомерното кървене може да допринесе и за заболяването анемия, което се отличава с постоянна отпадналост и умора, депресия, намалено либидо, сърцебиене, световъртеж, замайване и в по-крайните състояния и с припадъци.

В аюрведичните текстове менорагията се нарича ракта прадара, където „ракта” означава „кръв”, а „дара” се интерпретира като „прекомерен поток”. Причислява се към заболяванията на ракта дату – кръвната тъкан, причинени от завишена Питта доша. Към причините за увеличаването й може да се изтъкнат непрекъснатото бързане, прекомерния секс, приемът на твърде много люти проникващи подправки като чесън, асафетида, горчица, прекаляването с тежки физически упражнения, твърде многото стрес и напрежение.

Билката, която най-често се използва в аюрведичната медицина, за да се противодейства на прекомерните маточни течения, се нарича Ашока. Латинското й наименование е Saraca Indica, а в Индия е известна като Ашок или Сита Ашок. Представлява дърво, което е член на семейството Caesalpinaceae. Първоначално местообитанието на дървото е било в подножието на Хималаите, но по-късно то се разпространило из останалите части на Индия, където и до ден днешен се смята за едно от най-свещените дървета с изключително красиви червено-жълти цветове.

Аюрведа оценява билката Ашока с горчив и стипчив вкус, охлаждащо действие и лют послевкус, лека и груба природа. Специфичното действие на билката е свързано с контролирането и облекчаването на маточните кръвоизливи, което най-вероятно се дължи на съдържащите се в нея естествени естрогенни съединения. Не случайно се слави като един от най-добрите женски тоници.

Ашока има противовъзпалително, хемостатично, детоксикиращо, спазмолитично, диуретично и болкоуспокояващо действие. Балансира Питта и Кафа. Има ефективно въздействие върху всички видове нарушения в менструалния цикъл, особено в случаи на прекомерно кървене по време на менструация, с крампи, маточни спазми и болки в корема, вагинални заболявания, дисфункция на яйчниците, ПМС, безплодие, дисменорея, бяло течение, ендометриоза, кисти, укрепва мускулите на матката и стимулира фоликулите в яйчниците, смекчава симптомите на менопаузата.

Билката Ашока би могла да неутрализира кървене не само от матката, но и от уретрата и също така би била удачна и при кървящи вътрешни хемороиди. Тя има добро подхранващо въздействие върху кръвоносната и отделителната система. Тя стимулира потока на урината и по този начин помага с лечението на заболявания, причиняващи болезнено уриниране.

Благодарение на своите силни кръвопречистващи свойства, Ашока е подходяща за жени с лоша кожа или такава, която е склонна към алергии. Тя подпомага кожата да се изчисти и да придобие мек и приятен тен. Може да се прилага като паста при рани като облекчава болката и улеснява зарастването на тъканите.

Ашока има и антихелминтно действие и успешно може да се прилага при диария, дизентерия, колит, болки в стомаха, хелминти и диспепсия. Тя премахва симптомите на умора и обща слабост, депресия, подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества, дава облекчение от жегата, високите температури и е добра при жажда.

Аюрведичните лечители съветват всяка жена да прави профилактика на здравето си чрез пиене на мляко от Ашока. Напитката се приготвя като към прясно краве мляко се добавя малко количество от билката, оставя се да ври за около 10-15 минути. Прецежда се, добавя се малко захар за по-добър вкус. Пие се на гладно в продължение на 3 дни. Тази процедура се повтаря на всеки 3 месеца. Твърди се, че това ще предпази жената от сериозни гинекологични проблеми.

В аюрведичната Материя Медика се дава точна рецепта за прилагането на Ашока при менорагия. Ето я: „Отварата се приготвя от кората на Ашока, вода и мляко. Съотношението е 4 унции билка, 4 унции мляко и 16 унции вода. Оставя се да ври на тих огън докато цялото количество се изпари до 1/4. Дава се на 2-3 дози на празен стомах”.

Често използвани в аюрведичната практика са някои готови билкови формули, съдържащи Ашока, които се наричат Ашокарища. „Рища” е ферментирал препарат в течна форма, който съдържа малко количество алкохол, около 2%. Останалите съставки могат да варират между алое вера, мед, желязо на прах, джинджифил, дълъг пипер, карамфил, канела, кардамон, женско биле, трифала, копър и много други. Тези Ашокарища продукти са известни като женски тоници или маточни тоници и се приемат в дози от 15-30 мл, два до три пъти на ден.

Освен с доброто си физиологично въздействие върху женската репродуктивна система, Ашока е известна и като билката, най-интимно свързана с жената в индийската митология. Образът на млада жена и дърво непрекъснато се повтарят в древните легенди. Според една от тях, ако млада девица ритне ашоково дърво, то незабавно ще разцъфне с красивите си червени цветове. Те били изключително питателни и се консумирали през последния месец на годината, за да подпомогнат „за отстраняването на скръбта“, което всъщност преведено от санскрит е името „Ашока”.

Друга легенда твърди, че една от стрелите на Камадева, богът на любовта, е направена от цветовете на дървото Ашока и вкусиш ли ги, завинаги оставаш с това прекрасно чувство. В наши дни някъде в Западен Бенгал през пролетта все още се изпълнява ритуал, при който младите момичета и жени танцуват около дървото, за да измолят боговете за щастлив любовен живот.

Раждането на Гаутама Буда се е състояло именно под дървото Ашока, някъде в района на Лумбини, където майка му неочаквано получава предродилни контракции. Точно там, сгушена в основата на дървото, тя получава подкрепа от него. Историята разказва, че това дърво в знак на съпричастност навело своите клони, за да са по-близо до раждащата, изразявайки по този начин дълбоката психическа връзка между жените и дървета.

В един от митологичните индийски епоси се разкрива красивата история, която стои зад това свещеното дърво Ашока. Имало един крадец и убиец на име Сашока. Той обикалял земите, за да намери нова жертва за престъпленията си и така попаднал на един медитиращ риши. Той дори не помръднал, стоял неподвижно, потънал в блажената си тишина. Престъпникът бил запленен от това състояние, той вече бил променен. Когато медитиращият отворил очи, Сашока му казал: „Искам да бъда в мир като теб. Дай ми покоя, който може да ми отнеме психическото мъчение и да заличи спомена за моите грехове. “

Мъдрият риши му разкрил тайните на медитацията, но му обяснил, че не е в състояние да го освободи от греховете му. Насърчил го да медитира постоянно и му казал: „ В следващия живот ти ще се преродиш като дърво. Ти ще бъдеш дървото, под което Сита ще страда за своя любим Рама и ще й помогнеш да се справи с мъката и скръбта си. Когато най-накрая бог Хануман я намери и се покатери по клоните ти, от досега на тялото му с твоето ще се случи освобождението ти. Така ще станеш освободен от греховете си, а твоето тяло- дърво ще получи името Ашока – „този, който премахва мъката и скръбта”.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
ноември 22, 2015|Аюрведични билки|