Анемията – как да й повлияем с помощта на Аюрведа?

Аюрведичен подход при лечение на анемия

Анемията е едно от най-често срещаните заболявания на кръвоносната система, засягащо по-често женската половина от населението. Представлява недостиг на хемоглобин – белтъкът, които влиза в състава на червените кръвни телца. Той се свързва с кислорода, за да го пренесе до всяка клетка в нашия организъм и съответно недостатъчното му количество води до кислороден глад.

В Аюрведа анемията е известна като Панду Рога. Тя е свързана с дисбаланс на Питта доша и по-точно с една от петте й субдоши, наречена Пачака Питта. Пачака е отговорна за правилното усвояване и смилането на храната. Ако това не се случва по правилен начин, минералите от храната, особено желязото, не се усвояват напълно, в резултат на което качеството на кръвната тъкан – Ракта дату се влошава. Това води до анемия.

Причините за анемията могат да бъдат най-различни. Това състояние би могло да бъде причинено поради загуба на кръв при тежка менструация, раждане, кърмене, контузия, кървене от стомашно-чревния тракт, като например кървящи хемороиди, дефицит на желязо и витамини, твърде много токсини в организма, инфекции, дефект в образуването на кръвта в тялото, дължащ се на прием на лекарства, небалансиран хранителен режим.

Други косвени причини, които Аюрведа посочва за появата на анемия, са твърде тежка физическа работа или свръхтежки физически упражнения, което кара тялото да изпитва недостиг на хранителни вещества, поради невъзможността за адекватно възстановяване. Заседналият начин на живот, редовното спане през деня също биха могли да допринесат за неадекватна обмяна на веществата и съответно до хранителен дефицит.

Обичайните симптоми при анемия са свързани със слабост, недостиг на въздух, виене на свят, сънливост, бледа кожа, сухота и болки в тялото, скованост, оток, жълто оцветяване на урината, загуба на блясъка на кожата, главоболие, косопад, чупливи нокти, сърцебиене, понижено либидо, летаргия, вялост, загуба на интерес към нещата от живота, трудна концентрация, не рядко избухливост и изнервеност.

Съществуват няколко вида анемия, като най-често срещаната е желязо-дефицитната. Тя се получава когато тялото не разполага с достатъчно количество желязо, което е от основно значение при произвеждането на хемоглобин. Друг вид анемия е витаминно-дефицитната, наречена мегалобластна, при която са налице много ниски нива на витамин B12 и/или на фолиева киселина. По-рядко се срещат и други видове като сърповидно-клетъчна анемия, апластична анемия, таласемия, злокачествена анемия. Преди да се прибегне към лечение на анемията е необходимо да се установи водещата причина за нейното проявяване.

Аюрведа разграничава пет вида анемия в зависимост от факторите, които я причиняват. Те са следните – анемия, причинена от нарушена Вата, от нарушена Питта, от нарушена Кафа, от нарушение на трите Доши едновременно или от прием на токсични вещества. Отново се търси корена на причината за това състояние и усилията се насочват към него. В повечето случаи в основата стои Питта, която е излязла от контрол.

Разглеждайки анемията като Питта заболяване, Аюрведа подхожда към нейното лечение първо с терапия, наречена Виречана, която има за цел да прочисти тялото от токсините и да балансира Питта чрез въвеждането на пургативни билки. Това е най-добрата практика за извеждане навън на прекомерната Питта от тялото, натрупала се в черния дроб и жлъчния мехур. Едва след това се преминава към балансиран хранителен режим, като се набляга на храните с високо съдържание на желязо, фолиева киселина и витамин В12.

Аюрведичните билки, които са подходящи при анемия, са амалаки, пунарнава, гугулу, брингарадж, харитаки, кумари, гудучи, шилажит, шатавари. С много добро въздействие при това състояние са също и някои билкови формули. Ето някои от тях – Пунарнава мандура, Лоха басма, Навася лоха, Саптамврита лоха, Лохасава, Амалакиавалеха, Брингараджасава, Кумариасава и други. Добре е те да бъдат предписани от опитен аюрведичен доктор.

 

Съвети за подобряване на състоянието при анемия

&Да се избягват киселите, солените и пикантни храни, като горчица, кисели краставички, лют червен пипер.

&Да не се консумират алкохол, черен чай, кафе, газирани напитки, които блокират усвояването на желязо от организма.

&Да се ограничат излагането на силна слънчева светлина, тежките физически натоварвания, прекомерния секс, както и силните емоции като гняв и ревност.

&Да се консумират богати на желязо храни като смокини, морски дарове, меласа, цвекло, кафяв ориз, пълнозърнести храни, яйца, грозде, стафиди, ямс, нар, бадеми и боб.

&Да се увеличи приема на храни, богати на витамин С, тъй като той спомага за по-доброто усвояване на желязото. Подходящи са лимони, лайм, домати.

&Да се увеличи консумацията на храни, богати на фолиева киселина, като зеленолистни зеленчуци, гъби, боб, грах.

&Да се практикуват редовно леки упражнения, въпреки усещането за слабост и вялост, за да се поддържа по-адекватна кръвната циркулация.

&Да се практикуват поне 10 минути на ден дихателни практики, които ще допринесат за доставянето на повече кислород към кръвта.

 

Домашни рецепти при анемия

&Всеки ден в продължение на един месец два пъти на ден да се консумира прясно изцеден сок от ябълки и цвекло. Ябълките са богати на желязо, а цвеклото съдържа фолиева киселина, фибри и калий. Сокът се приготвя в съотношение 1:1, може да се добави и 1 чаена лъжичка мед.

&Сусамът е отлична добавка при лечението на анемия. С най-високо съдържание на желязо са черните семена. 1 чаена лъжица семена от черен сусам се накисват за два часа в топла вода. Пасират се на паста и се смесват с 1 чаена чаша топло мляко, добавя се мед или джагари (сурова захар). Пие се сутрин и вечер.

&Меласата е друг продукт с високо съдържание на желязо и фолиева киселина. Тя може да спомогне за увеличаването на производството на червени кръвни клетки. 2 чаени лъжици меласа се смесват с 2 чаени лъжици ябълков оцет и 1 чаена чаша вода. Пие се веднъж на ден.

&Фурмите са изключително ценни поради високото им съдържание на калций, магнезий, мед и желязо. 2-4 фурми се накисват от вечерта в топла вода. На сутринта се изпива водата, а плодовете се изяждат.

&Стафидите са отличен източник на различни хранителни вещества, включително калций, калий, натрий, протеини, фибри и желязо. 8-15 стафиди се заливат с половин чаша вода от вечерта, на сутринта се добавя 1 чаена лъжичка мед, изпива се водата и се изяждат плодовете.

&Смокините са безценна храна при анемия. Подходящи са както пресните, така и изсушените, но накиснати предварително във вода. 4 сушени смокини се накисват във вода със 7-8 бадема от вечерта. На сутринта водата се изпива, а плодовете и ядките се изяждат.

&Пшеничният зародиш е богат на желязо и цинк. Ето една рецепта за приготвяне на домашна желязонабавяща напитка, подходяща за вегетарианци, които не могат да се възползват от животинските източници на желязо. Смесват се по 1 супена лъжица пшенични кълнове, бирена мая, меласа, рапично масло и половин чаша портокалов сок. Смесват се в блендер. Напитката се консумира 2 пъти на ден.

&Всяка сутрин в продължение на 2-3 седмица сутрин на гладно да се консумира по 1 чаена лъжичка пчелен прашец, разтворен във вода.

 

Йога практики, подходящи при анемия

Йога е една от най-подходящите активности при състояние на анемия, тъй като може да въздейства по два начина за по-доброто кръвообращение – чрез дихателни практики, които ще подпомогнат усвояването на повече кислород от тъканите и чрез специфични асани. Дихателни упражнения като Уджай, Капалбхати и Нади Шодхана са едни от най-удачните при това състояние. Те спомагат за увеличаването на циркулацията на кръвта и подобряването на функционирането на цялата кръвоносна система.

Хората, страдащи от анемия, е добре да започнат йога сесията си с една или всички изброени дихателни практики, последвани от Триконасана, Сарвангасана, Пашчимотанасана и Випарита Карани Мудра и накрая да завършат с пълна релаксация в Шавасана. Ето и малко повече за позите.

Сарвангасана или свещ – много мощна йогийска поза, която помага на тялото да произвежда повече червени кръвни клетки. От лег по гръб бавно сгънете колене към корема. Дръжте ръцете на пода. С издишане краката се изтласкват нагоре към тавана, така че да станат в една линия с тялото, а ръцете придържат кръста. Ако не сте в състояние да изпълните тази позиция, може зад главата ви да поставите стол, на който да отпуснете краката, вместо да ги разгъвате горе. Останете за няколко дъха в тази позиция. Бавно и с пълен контрол над краката се върнете обратно до лег и останете да релаксирате за още няколко дъха. Не се изправяйте рязко след позата.

Пашчимотанасана или главоколянна поза – седнете с разгънати напред крака, гръбнакът е изправен. С вдишване повдигнете ръцете нагоре към тавана, а с издишане бавно се наведете напред към краката, без да губите изправената позиция на гръбнака. Опитайте се да достигнете максимално близо краката си, но оставайки с прав гръб. Останете за няколко дъха в тази позиция. С вдишване повдигате тялото и ръцете, а с издишане се връщате в първоначалната позиция.

Шавасана или мъртва поза – легнете по гръб, ръце са поставени на пода с дланите нагоре без да докосват тялото, краката са разтворени и отпуснати. Внимаваме за правата позиция на тялото и главата. Очите са затворени. Без да заспиваме, започваме да отпускаме всички части на тялото, като започваме от лицето и се спускаме надолу. Дишаме равномерно и оставаме така за 5-10 минути напълно спокойни и отпуснати.

 

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се