Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване

Трифала – чудото на трите плода

Детоксикацията е една от основните идеи в Аюрведа за поддържане на здравето и достигане до дълголетие. Редовната грижа за отделянето на токсините навън от тялото прави възможно правилното функциониране на всички органи и системи и своевременно предпазва от развитие на болести.

Подмладяването е друг важен момент от аюрведичната медицина, който касае грижата за поддържането на всички седем тъкани, наречени дату в добро състояние. Това са раса – плазмата, ракта – кръвта, мамса – мускулната тъкан, меда – мазнините, ащи – костите, маджа – костният мозък и шукра – репродуктивната тъкан. За всяка една от тях Аюрведа има специфични подмладяващи грижи, които съставляват цял един отделен дял, известен като Расаяна.

Аюрведа борави с много формули и билкови комбинации, които да осигурят детоксикацията, възстановяването и подмладяването на тъканите, но най-ценената из между тях и с най-широк спектър на действие е Трифала – комбинацията от трите плода – амалаки (Emblica Officinalis), бибитаки (Terminalia belerica) и харитаки (Terminalia chebula).

Има една поговорка в Индия, която казва, че ако един вайдя – аюрведичен доктор, знае как правилно да използва Трифала, той може да излекува всяка болест. Силата на тази формула се крие именно в комбинирането на трите плода. Когато се смесят, те се превръщат в мощен билков расаяна комплекс, който насърчава дълголетието и стимулира образуването на оджас, от който зависи нашето здраве.

От какво се състои формулата Трифала?

Амалаки – зеленикаво-жълти малки гроздовидни плодчета, известни като индийско цариградско грозде или още като Амла. Това е най-богатият естествен източник на витамин C, чиято формула е почти неразрушима дори при изгаряне и изсушаване. Съдържа всички вкусове без соления, но главно преобладава киселият вкус, има сладък послевкус и охлаждащо действие. Намалява и трите доши, но най-благоприятно въздейства върху Питта, като я намалява. Подобрява функциите на черния дроб и имунната система. Помага при намаляването на холестерола и високото кръвно налягане. Улеснява усвояването на желязо в организма и подобрява нивото на хемоглобина. Притежава силно противовъзпалително действие и следователно се използва при различни възпаления на стомашно-чревния тракт, като например гастрит. Съдържа естествени храносмилателни ензими и затова се прилага при лошо храносмилане.

 

Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване

 

Бибитаки – това е плодът, който е известен като „този, който държи човек далече от болестта”. Има стипчив вкус, суха и лека природа, което го прави много подходящ за балансиране на присъщите на Кафа влажни и тежки качества. Използва се при всички видове Кафа дисбаланс и е особено полезен в подкрепа на органите и тъканите, където Кафа има тенденция да се натрупва, а именно в белите дробове, черния дроб и пикочните пътища, както и синусите, ушите, очите и гърлото. Помага при поддържането на нормалното количество на всички телесни течности. Тонизира и прочиства дебелото черво.

 

Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване

 

Харитаки – нарича се още тропически бадем, известен още и като плода, който е „цар на медицината“. Въпреки, че има загряващо действие, той е добър за балансирането и на трите доши – Вата, Питта и Кафа. Има сладък, кисел, стипчив и леко горчив вкус, което го прави многоспектърен в действието си. Той укрепва имунитета, подхранва сърцето, черния дроб, бъбреците и мозъка. Има слабителен и прочистващ храносмилателната система ефект, подпомага за поддържането на здравословно тегло. Използва се за лечение на заболявания на очите, както вътрешно, така и външно. Има противовъзпалително действие.

 

Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване

 

Когато се комбинират заедно във формулата Трифала, качествата на трите плода се засилват многократно, носейки меко пречистване и детоксикация на системата и в същото време подсигурявайки подхранване и възстановяване на всички тъкани. Ето защо това е добавката, която се предписва най-често в аюрведичната медицина от всеки друг продукт. Трифала има меко и бавно действие, което я прави подходяща за приемане за по-дълъг период от време. Тя има способността да освобождава токсините от по-дълбоките нива на тъканите, за разлика от други лаксативни продукти, действащи на повърхността. И не на последно място Трифала не е агресивна към лигавиците и не прави тялото зависимо от приема й.

Ползи от приема на комбинацията на трите плода Трифала:

&Балансира Апана Вата, една от субдошите на Вата, която се грижи за елиминирането на токсините от долната част на корема, правилното функциониране на дебелото черво, изхвърлянето на менструалната кръв и спермата

&Изчиства токсините от храносмилателната система по мек начин, като в същото време подхранва целия храносмилателен тракт и повишава абсорбцията на хранителни вещества

&Има добро въздействие върху далака и черния дроб, защото подобрява Ранджака Питта, която управлява именно тяхното правилно функциониране

&Премахва ама (токсините) от мастната тъкан и помага за балансирането на холестерола

&Подпомага изчистването на урината и предпазва от заболяване на пикочните пътища

&Подобрява всички тринадесет подразделения на агни – храносмилателният огън, като най-много засилва пача агни, основният вид, който действа в стомаха

&Предотвратява очни заболявания като глаукома и катаракта и се споменава като най-добрата расаяна – подмладяващо средство за очите, тъй като подобрява Алочака Питта, една от субдошите на Питта, отговорна за работата на очите

&Подпомага заздравяването на кожата при нарушаването на целостта й и има способността да лекува язви и рани

&Подобрява паметта и засилва яснотата на сетивата

 

Как се приема формулата Трифала?

Два са най-често срещаните начини за прием на Трифала – под формата на прах и на таблетки или капсули. Когато се приема на прах се поставя 1/2 чаена лъжичка прах в чаша гореща вода. Разбърква се и се оставя да се охлади. Обикновено се приема на празен стомах, най-често вечер преди лягане, като са минали два-три часа от вечерята. Този начин на прием позволява билката да се усвои по-ефективно от тялото чрез стартирането на разграждането й още в устната кухина.

Много често киселият вкус на Трифала се оказва предизвикателство за ежедневното й редовно приемане. Ето защо по-често разпространената форма е на таблетки или капсули, която я прави по-лесна за преглъщане. В общия случай се предписват по две таблетки вечер преди лягане, приети с топла вода.

Дозата може да се увеличи в зависимост от поносимостта на тялото и индивидуалните нужди. Продължителността на приема е от пет до деветдесет дни. Колкото по-дълго се приема, толкова по-добри детоксикиращи ефекти ще има. Добре е да знае, че ако се приема за по-продължителен период от време е препоръчително да се намали дозата.

Прекомерният прием на Трифала може да предизвика някои странични ефекти като диария, дехидратация, смущения в съня, газове. Бременните жени не трябва да използват тази билкова смес. Когато се приема във вид на прах, не бива да се надвишава количеството от 3-5 грама, ако се използват таблетки, да не се надвишават 5-6 капсули на ден.

Други класически препарати, съдържащи Трифала са Triphala Guggul, Triphala ghrita, Chandraprabha, Arogyavardhani, Saptamrit lauh. Всички те би следвало да се използват след препоръка от опитен аюрведа практикуващ. В България Трифала може да се намери под формата на таблетки и прах.

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
декември 20, 2015|Аюрведични билки|