Пресни картофи с кимион и пюре от коприва

Продукти за картофите:

1 кг дребни пресни картофи

½ см накълцан на ситно пресен джинджифил

1 бр. накълцано на ситно зелено люто чушле

1 ч.л. кимион семе

1 ч.л. сол

гхи, колкото да покрие дъното 1 пръст

връзка копър

Продукти за пюрето:

300 гр. почистена коприва

100 гр. кокосово мляко

3-4 с.л. нахутено брашно

1/2 ч.л. куркума

1/2 ч.л. чимен на прах

1/3  ч.л. асафетида

1/3  ч.л. лют червен пипер

1/2 ч.л. сол

1-2 ч.л. гхи

Приготвяне:

Почистваме и измиваме пресните картофи. Най-едрите нарязваме на по-малки парчета. В тенджера с дебело дъно наливаме гхи един пръст. Запържваме на среден огън джинджифила, кимиона и лютото чушле за няколко секунди. Добавяме картофите и разбъркваме. Поставяме капак и през 2-3 минути разклащаме тенджерата, като я повдигаме за малко от огъня. Повтаряме това действие многократно, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица, за да не позволим подправките, утаили се на дъното да загорят. Когато картофите вече имат златиста коричка махаме от огъня.

Почистената и измита коприва бланшираме за 2-3 минути във вряща вода. За да си запази яркия зелен цвят изплакваме със студена вода. Пасираме заедно със съвсем малко от водата, в която ги бланширахме. В одтелен съд смесваме нахутеното брашно и подправките на прах, добавяме кокосовото мляко и разбъркваме до получаване на хомогенна маса. В тенджерка разтопяваме малко гхи, добавяме пюрето от копривата и готвим с постоянно разбъркване за 3-4 минути. Добавяме сместа от нахутено брашно, подправки и кокосово мляко и продължаваме да готвим за още 4-5 минути, за да се премахне миризмата на нахутеното брашно.

Сервираме картофите и пюрето от спанак заедно с някой пресен зеленчук.

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се