Масала чай

Продукти:

2 литра вода

15 карамфила

20 зърна черен пипер

3 пръчки канела

20 разпукани шушулки кардамон

8 резенчета пресен джинджифил с дебелина 0,5 см

1 супена лъжица черен чай

300 милилитра прясно мляко

Мед на вкус

Приготвяне:

В голяма тенджера завираме двата литра вода. Слагаме карамфила и го варим за една минута. Добавяме канелата, кардамона, черния пипер и джинджифила. Оставяме да ври поне за 30 минути на слаб огън на затворен капак. Махаме го от котлона, добавяме черния чай и го оставяме да се охлади за няколко минути. Добавяме млякото, връщаме го на котлона и го изчакваме да кипне. Прецеждаме и когато малко поизстине добавяме мед, кленов сироп или кафява захар за подслаждане.

Според Аюрведа млякото осигурява нещо много специално за нашите тела, което никоя друга храна не може да достави. То се нарича оджас и лежи в основата на нашето здраве в най-фин план. Нашият имунитет, щастие и доволство зависят от него. Ако тялото ти поради някаква причина не понася добре прясното мляко, може да го замениш с кокосово или оризово. Пак ще се получи добър резултат.

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
април 22, 2019|Напитки, Рецепти|