Мантрата АУМ и приветствието към Патанждали

Преди да започне заниманието по Айенгар йога е необходимо първо да се настроим бавно и постепенно към това, което предстои. Сядаме с кръстосани крака и изправен гръбнак, бавно се настройваме, потъваме навътре към сърцето, успокояваме ума и сетивата и едва когато се намираме в нашия вътрешен център, сме готови да изпеем мантата Ом или АУМ.

В книгата си „Светлина върху йога“ Б.К.С. Айенгар прави много подробен и задълбочен анализ на мантрата АУМ. Той казва, че ”санскритската дума АУМ означава „всичко“, „всезнание“, всемогъщество“. Друга дума за АУМ е „пранава“, която идва от корена „ну“, който означава „възхвалявам“ и представката „пра“, която обозначава превъзходност. Следователно думата означава най-добрата възхвала.”

Анализирайки всяка една от буквите, Айенгар продължава с тълкуванията си така: „Буквата А символизира съзнателното състояние, буквата У – състоянието на спане със сънища, а буквата М – състоянието на спане без сънищата, на съзнанието и духа. Целият символ на АУМ заедно с полумесеца и точката, символизира четвъртото състояние (турия-авастха), което съчетава всички тези състояния и ги надхвърля. Това е състоянието на самадхи.”

Друга трактовка на значението на тези букви е: „Трите букви А,У,М символизират отсъствието на желание, страх и гняв, докато целият символ обозначава съвършения човек (стхита-праджна), човека, чиято мъдрост е твърдо установена в божественото. Буквите съответстват на трите времена – минало, настояще и бъдеще, а целият символ обозначава Твореца, който трансцедентира ограниченията на времето.”

Друга важна причина да пеем мантрата АУМ преди практика е, че тя ни отвежда на едно по-друго ниво на разбиране, кара ни да завибрираме на по-висока честота. Ето как Айенгар обяснява това: ”Буквите А,У,М също обозначават мантрата Тат Твам Аси (Ти Си Това), осъзнаването на божественото в себе си. Целият символ обозначава това осъзнаване, което освобождава човешкия дух от оковите на тялото, ума, интелекта и егото.”

Гита Айенгар (дъщерята на Б.К.С. Айенгар, която напусна този свят през декември 2018 година) казва следното за значението на мантрата: „Като източник на всички енергии, АУМ се произнася като благоприятно начало. Никаква свещена дейност няма да бъде пълна, дълбока и съвършена, без да се постигне върховната благодат и АУМ е най-великият призив да търси тази благодат. АУМ е пранава, което означава възвишена, ненадмината похвала на върховния принцип и божествеността.”
Когато учениците понапреднат в практиката е време да бъдат запознати с приветствието към Патанджали.

Кой е Патанджали?

Патанджали се счита за бащата на съвременната йога. Има различни твърдения около живота на Патанджали. Някои текстове казват, че Патанджали вероятно е бил йоги, който е живял в планините на Северна Индия преди около две хиляди години.

Според индийската митология той е въплъщение на бог Адишеша (Господарят на змиите). Един ден той имал видение на Гоника, отдадена йогини, която се молила за достоен син, на който да предаде знанието и мъдростта си. По това време Гоника, вярвайки, че се приближава към края на живота си, взела шепа вода и се помолила на Бога на Слънцето за син. Когато отворила очи, в дланите й се движела малка змия, която придобила човешка форма. Тя нарекла това същество Патанджали (Пата – падам, Анджали – присъединяване на дланите в молитва).

Патанджали по-късно става автор на три важни текста – Махабхасия, посветена на граматиката и на правилната реч, Аюрведа – медицината за здравето и йога сутрите, които показват как чрез йога практика можем да придобием контрол върху нашия ум и емоции, да преодолеем препятствията и да постигнем съюз с божественото.

Приветствие към Патанджали

Йогена читтася падена вачам
Малам шарирасяча вайдякена
Йопакаротам праварам мунинам
Патанджалим пранджалиранатос’ми!

Абаху пурушакарам
Шанка чакраси даринам
Сахасра ширасам светам
Пранамами Патанаджалим!

 

Значение на приветствието към Патанджали

Йогена читтася падена вачам
За да пречисти ума (читта), да пречисти съзнанието, Патанджали ни даде науката за йога (йогена). За да пречистим използването на думите (пада) и речта (вача), той ни даде граматиката, така че използването на думите и начина на говорене да е точен, ясен и чист.

Малам шарирасяча вайдякена
За да премахнем нечистотиите (малам) на тялото (шарира), той ни даде науката за медицината (вайдякена).

Йопакаротам праварам мунинам
Нека се приближа до този, който ни е дал тези неща.

Патанджалим пранджалиранатос’ми
Нека склоня глава със скръстени ръце пред лорд Патанджали.

Абаху пурушакарам
От ръката до главата той има формата (карам) на човек (пуруша).

Шанка чакраси даринам
В ръката си държи раковината (шандха) и диска (чакра).

Сахасра ширасам светам
На върха на главата си (ширасам) има хиляда (сахасра) качулки на кобра, защото той е въплъщение на Адишеша, най-голямата кобра. Светам означава бял.

Пранамами Патанаджалим
Прекланям се пред този Патанджали.

Символите в приветствието на Патнаджали

&Раковината и дискът са символи, които се използват като аларма за заплаха от унищожение, при болест или когато злите мисли често се появяват в съзнанието. Чрез практикуването на йога човек се научава да разпознава и премахва тези зли мисли или болести и да достига до Бога.

&Кобрата символизира много неща. Всяка религия е имала някакъв вид змия в митологията си. В „Хатайога Прадипика“ властелинът на змиите, Ананта (безкраен, вечен) подкрепя земята и я защитава. Смята се, че змиите сменят кожите си и се появяват като нови, следователно те са символ на вечността, плодородието, регенерацията, еволюцията и мъдростта. Отровата е отровна, но има и лечебна сила. Чрез практиката на йога се научаваме да преобразуваме отровните емоции като гняв, алчност и похот и да ги трансформираме в удовлетворение, любов и състрадание.

&Човешкият торс символизира същността на йога и нашата еволюция чрез нейното практикуване. Както Патанджали се трансформира от малка змия в човешко тяло, така и всеки може да расте, да разшири своята интелигентност и да се трансформира.

&&&

Много красиво обяснение защо пеем това приветствие към Патанджали преди класовете ни по Айенгар йога дава Гита Айенгар  в едно интервю, проведено 1992 година в Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI), Пуна:

„Ние пеем в самото начало, така че това чувство за освещение да идва отвътре, чувството да се отдадеш, защото нищо не може да се научи на този свят без смирение. Така че в момента, в който се сетите за Господ в началото на практиката осъзнавате, че сте много малък пред тази най-голяма душа. След като това се разбере, тогава ще бъдат засегнати и другите проблеми, които винаги възникват по време на практикуване, основно свързани с егото. Знаеш, че се снишаваш, за да научиш нещо и че не можеш да научиш нищо, освен ако не се снишиш. Ако мислиш, че си на върха и знаеш всичко, значи изобщо не си ученик. В този смисъл пеенето на призива към Патанджали помага.

Решихме да възпяваме тези два стиха от самото начало. Когато Гуруджи ни помоли да практикуваме йога, ние продължихме да пеем тази инвокация. Но не го направихме в часовете, защото когато хората дойдоха като начинаещи, те имаха идеята, че това е религиозна молитва, засягаща само индусите. Отне малко време на хората да разберат. Винаги, когато имахме някаква публична програма, празнуване като рождения ден на Гуруджи или Дивали, ние пеехме тази молитва. Хората започнаха да се интересуват и да ни питат какво означава тя. Когато се разбра, всички я приеха. Вече няколко години възпяваме тези стихове преди часовете.”

Ако сте от практикуващите, които търсят дълбочина в своята йога практика, отделете малко време и се запознайте с тези красиви приветствени слова към Патанджали. Надявам се да са от полза. Намасте! Ако искате да практикуваме заедно, ето актуалният ми график:

Сутрин: вторник и четвъртък от 07:30 до 09:00 ч.

Обед: понеделник и сряда от 12:00 до 13:00 ч.

Вечер: вторник и четвъртък от 18:30 до 19:30 ч.

Всички часове се провеждат в новото студио на Сантоша йога Лозенец на  ул. Крум Попов 56-58.

Индивидуални часове също са възможни с предварителна уговорка.

Във времето на социална изолация, ето възможността за практика с мен – Интерактивна онлайн йога.

 

С любов,

Източници: „Светлина върху йога“ от Б.К.С. Айенгар; интервю с Гита Айенгар от 1992 година.


Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
декември 11, 2019|Айенгар Йога|