Брахми – най-добрият мозъчен тоник в Аюрведа

Качества и приложение на аюрведичната билка Брахми

Брахми е една от най-ценните билки, чиято употреба в аюрведичната медицина датира от хилядолетия. Традиционно тя се използва като мозъчен тоник, който има способността да подобрява паметта, ученето и концентрацията. Тя е легендарна субстанция, прилагаща се за лечение на психични заболявания, емоционален дисбаланс, проблеми с пристрастяването и нарушения на нервната система. Смята се за най-добрата билка, която събужда ума, като в същото време успокоява нервната система, укрепва интелекта и насърчава духовното развитие на тези, които я приемат профилактично.

Ботаническото наименование на билката Брахми е Bacopa monnieri и принадлежи на семейство Scrophularaceae. Санскритското й име Брахми произлиза от думата „Брахман“, което е божеството, отговорно за създаването на Вселената. Други синоними са Сарасвата, идващо от името на богинята Сарасвати, свързана с ученето и Аиндри, идващо от името Индра, цар на боговете, защото това растение е било едно от любимите му. Бог Индра е бил известен със своята любов към сома – божественият нектар, който изобилства в самата билка.

Baccopa monnieri е малка, пълзяща билка с многобройни клони с дължина 10-30 см. Листата на Брахми са назъбени, продълговати, сухи и месести. Цветовете са бели или светлолилави на цвят с единични дръжки. Расте предимно в Индия и тропиците на естествено влажна почва, близо до плитки води и блата. Билката също така лесно може да бъде култивирана, ако се полива редовно с достатъчно вода. Цветята и плодовете се появяват през лятото и цялото растение може да се използва за медицински цели.

Според Чарака Сахмита (древен аюрведичен текст) билката Брахми се категоризира към следните групи растения: prajasthapana – група от билки, полезни при стабилизиране на бременността; balya – група от билки, засилващи имунитета; shophahara – добра противовъзпалителна билка; panduhara – полезна при анемия; jvarahara – полезна при треска; deepani – подобрява храносмилането; kushtahara – полезна при кожни заболявания; kandughna – облекчава сърбежа; pleeha – полезна при нарушения на далака; vayasa sthapani – подобряваща качеството на живот; unmada vinashini – полезна при психични разстройства; medha – подобрява интелигентността; vak – подобрява речта, помага при проблеми, свързани с речта при децата; svarada – подобрява качеството на гласа; meha – полезна при заболявания на уринарния тракт и диабет; rasayana – най-добрата билка за подмладяване на нервната и мозъчната тъкан.

Често пъти, когато се говори за билката Брахми, тя се приравнява с една друга билка, наречена Готу Кола. Двете имат много сходни качества и приложение, но е добре да бъде направена фината разлика между тях. Двойното използване на името Брахми може да бъде лесно разграничено първо по географски показател. В южната част на Индия Брахми се отнася до растението Bacopa monnieri, накратко наричано Бакопа, а в северна Индия използват името Брахми за растението Centella asiatica или по-известно като Готу Кола.

Двете билки – Готу Кола и Бакопа имат способността на балансират и трите доши Вата, Питта и Кафа. И двете растения имат силен афинитет към лимфата, кръвта, нервната тъкан и уринарния тракт, както и към кръвоносната, храносмилателната и нервната система. В допълнение, Готу Кола работи и върху мускулната, мастната и костната тъкан, докато Бакопа резонира добре с всички тъкани в тялото, както и с каналите за елиминиране на отпадните продукти.

В някои текстове Бакопа се описва като охлаждаща, а в други като затопляща, но ненарушаваща Питта. Сравнявайки двете билки, може да се каже, че Бакопа е по-малко охлаждаща от Готу Кола и може да бъде предпочитана при някои видове Вата и Кафа дисбаланс. От друга страна, Готу Кола като цяло може да бъде най-добрият избор, когато има силни индикации за Питта дисбаланс. Това е много фино разграничение, но най-общо може да се каже, че Бакопа е по-подходяща за цялостно укрепване и насърчаване на енергията, а Готу Кола за пречистване и подмладяване, особено за Питта.

Приложение на билката Брахми

Брахми за ума – и двете форми на Брахми са известни с това, че подмладяват ума, подобряват паметта, подобряват концентрацията и пряко влияят върху качеството на съзнанието. И двете се считат за сатвични билки, подпомагащи медитацията, тъй като повишават яснотата и фините качества на ума. Както Бакопа, така и Готу Кола работят много директно за подобряването на качеството на Садака Питта (една от петте субдоши на Питта, тясно свързана с интелекта и интелигентността). Кои са останалите субдоши на Питта, чети тук. Освен това, тъй като Аюрведа говори много за тясната връзка между сърцето и ума, е важно да се отбележи, че и двете форми на Брахми са известни като сърдечни тоници. Докато Бакопа се предпочита за Вата утежнения и умствена недостатъчност поради стрес и изтощение, то Готу Кола се предпочита при психически и емоционални напрежения, свързани с Питта дисбаланс.

Брахми за нервната система – и двете билки подобряват и тонизират majja dhatu (нервната тъкан) и спомагат за отпускане на напрежението в тялото. Те едновременно успокояват и стимулират, като подобряват активността ни през деня, в същото време намаляват стреса в цялата система и подобряват качеството на съня през нощта. На по-специфично ниво, Бакопа намалява мускулното напрежение и предотвратява запека, причинен от стрес, докато Готу Кола релаксира централната нервна система и забавя ефекта от стареенето.

Брахми за кожата – както Бакопа, така и Готу Кола са много успокояващи за кожата и скалпа. Те се считат за много полезни при изчистването на кожата, когато тя е засегната в резултат на стрес или имунен срив. Готу Кола е по-подходяща при Питта изяви на кожата, като зачервявания и обриви. И двете билки се използват за стимулиране растежа на косата. Нанасянето на някоя от тези две билки върху скалпа има допълнителното добро въздействие върху мозъка и централната нервна система. Като цяло, Готу Кола се счита, че има по-значителен ефект върху кожата, тъй като има способността да въздейства върху bhrajaka pitta (друга субдоша на Питта, разположена в кожата). По този начин тя подпомага правилното заздравяване на рани и белези, както и за омекотяването и защитата на самата кожа.

Брахми при зависимости – Брахми е мощна билка, която се предписва по време на лечението на проблеми, свързани с различни зависимости, като наркотици, алкохол, тютюн, храна, захар и дори сексуални зависимости. Неговият ефект върху мозъка и нервната система спомага за намаляване на апетита и успокояване на емоционалните вълнения и избухвания, характерни за периода на отказването от тези зависимости. Брахми може да се приема през цялото време на лечение, като се използват различните му форми – на прах, на чай, на таблетки, дори под формата на билкови цигари (виж по-долу).

Някои конкретни рецепти с билката Брахми

Като мозъчен тоник: смесват се 1/2 чаена лъжица Брахми на прах с 1/2 чаена лъжица ашваганда на прах. Тази комбинация се изсипва към 1/2 чаша топла вода и 1/2 чаша топло пълномаслено краве мляко. Ври за 15 минути при ниска температура. Пие се вечер преди лягане в продължение на 3-4 седмици. Повече за билката ашваганда виж тук.

За емоционален баланс и ментален баланс: в 3 чаени чаши вода се сваряват по 1 супена лъжица листа от Брахми и тулси за 15 минути на ниска температура. Пие се през целия ден в продължение на поне 1 месец. Повече за билката тулси виж тук.

За намаляване на стреса: всеки ден се приемат по 1-3 чаши чай от Брахми в продължение на 1 месец.

При главоболие: челото, скалпа и областта около ушите с масажира активно с приятно затоплено масло от Брахми. Всяка област се масажира минимум за 3-5 минути. След това е необходимо да се легне със затворени очи, покрити с мека тъкан за около 15 минути. Също така е добре да се приема на всеки 2-3 часа чай от Брахми, тулси и джинджифил.

При проблеми с кожата: засегната област се масажира за няколко минути с леко затоплено масло от Брахми. За най-добри резултати е добре да се прави вечер, преди лягане и да се остави маслото да действа през нощта. Освен това е необходимо да се приема три пъти на ден заедно с храна следната смес: 1/2 чаена лъжица Брахми на прах, 1/8 чаена чаша нийм на прах, 1/8 чаена лъжица куркума, 1/2 чаша топла вода и 1-2 супени лъжици сок от алое вера. Повече за билката нийм виж тук, а за алое вера виж тук.

За лечение на проблеми с пристрастяването: 3 пъти дневно след хранене се приема 1 чаена лъжица масло от Брахми, разтворено в 1/2 чаша топла вода. Смес за пушене може да бъде направена от Брахми на прах, градински чай, джатаманси и розови листенца. Тази смес може да се завие на цигара и да се пуши по време на фазата на отказване от цигарите, за да може човек да се справи с психическия дисбаланс и апетита.

При инфекции на уринарния тракт: приема се смес от 1/2 чаена лъжица Брахми на прах, 1/4 чаена лъжица кориандър на прах, 1/8 чаена чаша нийм на прах и 1/8 чаена лъжица куркума, които се разбъркват добре в 1/2 чаша топла вода. Добавят се 2 супени лъжици сок от алое вера. Приема се 3 пъти дневно, преди хранене.

При висока температура, хронична кашлица и астма: прави се гъста паста от билката на прах, смесена с малко вода, която се затопля на тиган. Нанася се върху гърдите и се оставя да престои за 30-40 минути. В случаи на повишена температура към същата паста се добавя и ситно нарязан лук и отново се поставя на гърдите.

Прием на билката Брахми

Пресният сок от Брахми може да се приема по 10-20 мл на ден. Брахми на прах за възрастни може да се приема по 2-3 грама на ден, разделен в няколко приема. Екстрактни капсули съществуват с различни размери – от 25 мг до 500 мг. Дозата за такива капсули варира от 250 мг до 1 г на ден. Според възрастта също има някои особености на прием на билката. Деца до 5-годишна възраст, вместо да приемат билката на прах или капсули, е по-добре да приемат маслото, като дозите са указани от аюрведичен лекар. Специфичен продукт, засилващ имунитета на деца, се нарича Swarna Bindu Prashana.

За деца на възраст от 5 до 12 години може да се прилага Brahmi ghritham или Брахми на прах и капсули, като дозата е от 250 мг на ден, а ако е на прах 1 грам на ден, след храна заедно с мед или гхии. За подрастващи между 12 и 18 години приема е на капсули 250 мг, веднъж или два пъти дневно, след хранене, заедно с гхии или мед, а ако е на прах – до 2 грама на ден. За възрастни дозата е 250 – 500 мг веднъж или два пъти дневно за таблетки, а ако е на прах 2 – 3 грама, веднъж или два пъти дневно след хранене.

Аюрведични формули, в които участва билката са Brahmi Vati, Brahmi Ghrita, Saraswata Churna, Smriti Sagar Ras, които се използват за подобряване на концентрацията и ученето, както и при депресия; Balark Ras – при настинка, температура, паразити по храносмилателния тракт при деца; Krimi Kuthar Ras – при паразити и анорексия; Saraswatarishta – като подмладяващо средство за всички възрасти.

Противопоказания за прием на билката Брахми

Текстове твърдят, че най-добре е билката да се избягва от хора, които имат тахикардия (ниски сърдечни честоти). Също така може да не се толерира добре при хора с чувствителен стомах или язви. За тях най-добре е да приемат билката, смесена с гхии. При всички други специфични състояния преди да се пристъпи към прием на билката, да се направи консултация с вещ аюрведичен доктор.

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
декември 3, 2017|Аюрведични билки|