Трикату – аюрведичната формула за добро храносмилане

Да помогнем на храносмилането с Трикату

 

Лечебната традиция на Аюрведа учи, че здравето и благосъстоянието ни зависят от способността да възприемаме и „смиламе” нещата, които идват от външния свят. Това включва не само храната и водата, която поемаме, но и нашите преживявания, емоции и впечатления. Всичко това се случва, благодарение на действието на храносмилателния огън – Агни.

Когато Агни е силен, ние създаваме здрави тъкани, в състояние сме да изхвърлим отпадните продукти и ефективно да произведем онази фина същност, наречена Оджас, от която зависи нашето здраве. Ако обаче функцията на Агни е отслабена, поради неправилно хранене, липса на активност, негативна емоционална и ментална нагласа, нездравословен начин на живот, тялото ни ще започне да произвежда токсини, наречени Ама, които са основната причина за появата на болестите.

Ето защо поддържането на добро храносмилане е важен ключ в аюрведичната превенция. Съществуват много начини за укрепване и засилване на Агни. Той носи гореща, остра, суха и лека природа. Всички субстанции, внесени отвън, които имат подобни качества, ще съдействат за неговото засилване, а тези с противоположни такива ще го накарат да отслабне.

Една от най-широко прилаганите формули в аюрведичната практика, насочени към засилването на Агни, се нарича Трикату. Известна е още като Трикату Чурнам или Катутрая Чурнам. „Чурна” е санскритската дума за „прах”, а „кату” – за билки, които са горещи и остри. „Трикату” означава микс от три подправки, които са едни от най-използваните в Аюрведа.

Тя представлява силно загряваща прахообразна смес, съставена от три подправки в равни пропорции – черен пипер (Piper Nigrum), пипли (Piper Longum) и джинджифил (Zingiber Officinalis). Аюрведа разглежда Трикату като субстанция със лют вкус, загряващо действие, лют послевкус, лека и суха природа. Намалява Кафа и Вата, засилва Питта.

Черният пипер е една от най-популярните и използвани подправки за готвене в целия сват, но всъщност Аюрведа го използва и с терапевтична цел. Той е остра и загряваща подправка, а най-ценният му компонент се нарича пиперин, благодарение на който черният пипер, смесен с други субстанции, засилва тяхното действие. Например, твърди се, че ако черният пипер се смеси с куркума, многократно се засилва действието на куркумина, съдържащ се в куркумата.

Други свойства на черния пипер са: увеличава усвояването на хранителни вещества, подобрява храносмилането, стимулира апетита, улеснява отслабването, облекчава газовете, помага за „втечняването” на токсините, проявява се като естествен антидепресант. Засилва много Питта, така че е добре да се избягва от представителите на тази доша.

Пипли или още индийски дълъг пипер, е изключително ценна аюрведична билка и подправка. Самото й име означава „пий и храносмилай“, което разкрива едно от основните й предназначения, а именно да засилва храносмилането и да изгаря токсините. Използва се за лечение на широк спектър от заболявания, като кашлица, настинка, претоварване на храносмилателната система, репродуктивни проблеми и дори психични дисбаланси.

Пипли е известна като тридошова билка, което я прави подходяща за всички телесни типове. За разлика от своя близък роднина – черния пипер, пипли може дори да се използва в умерени количества и от типа Питта поради охлаждащия следхраносмилателен ефект (Випака). Ето защо пипли може да бъде безопасен и ефективен вариант за повечето нарушения в храносмилането, дори когато Питта е увеличена. Но трябва да се има предвид, че това е много мощна билка и трябва да се използва само в малки дози.

Други действия на пипли са: пречиства кръвта, намалява газовете и подуването на корема, третира кашлица, астма и хълцане, както и респираторни инфекции и разстройства, намалява треската, полезна е при анемия и кожни заболявания, разкрасява тена, успокоява хемороидите, има антипаразитно и антимикробно действие, подпомага решаването на проблеми с черния дроб, жлъчния мехур и далака. Пипли е една от най-добрите расаяни, особено за дихателната система. Повече за Расаяна може прочетеш от статията Расаяна – науката за подмладяването в Аюрведа.

Трикату – аюрведичната формула за добро храносмилане

Сухият джинджифил е подправка със затоплящо действие, което успокоява Вата и Кафа. Той подпомага храносмилането, повишава апетита, успокоява стомашните болки, поддържа ставите здрави и се отразява благотворно върху дихателната система. Също така джинджифилът прочиства тялото от токсини, намалява холестерола, алкализира средата като цяло, помага при гадене, повръщане и морска болест.

Трикату – аюрведичната формула за добро храносмилане

Комбинирайки се в едно, тези три съставки придобиват много мощна сила, като се допълват със своите качества и действие. Трикату е добра формула за подобряването на работата на черния дроб, далака и панкреаса. Тя стимулира стомаха да произвежда повече ензими, с което подобрява значително храносмилането. Също така има добро въздействие върху дихателната система, като потушава слузообразуването, поради изсушаващите си свойства.

 

Ефекти от приема на Трикату

&Поддържа здрава храносмилателната система и премахва токсините от тялото.

&Намалява възпалителните процеси и инфекциите по храносмилателните органи.

&Има антихелминтно действие, като помага за премахването на паразитите от организма и по този начин подобрява храносмилателните функции.

&Подобрява метаболитната активност и бързата абсорбция на хранителните вещества.

&Намалява високите нива на триглицеридите и също така има кардиопротективни свойства.

&Подобрява вида на кожата, като я почиства и освежава.

&Бори се успешно с всякакъв вид алергии.

&Стопира образуването на газове, като по този начин помага за доброто усвояване на храната.

&Добро въздействие има при лечение на лоша миризма от устата.

&Стимулира дихателните пътища, помага при лечение на възпалено гърло.

&Прочиства пикочо-половата система.

&Подобрява кръвообращението.

&Балансира Кафа.

&Спомага за намаляване на теглото.

 

Как се приема Трикату?

Най-лесният и достъпен начин за прием на Трикату е чиста на прах, като количеството може да варира от 125 мг до 1000 мг на ден, разпределени на равни дози. За предпочитане е да се взима след хранене или да се добави към самата храна, ако не може да се понесе твърде лютата природа на продукта.

Много добра анупана (субстанцията, която пренася лечебните вещества от билката до съответната тъкан) за Трикату е медът. Може да се приема и с топла вода. Ако човек разполага с качествени подправки, може да си приготви комбинацията и сам в къщи, като спазва високо хигиеннни условия за целта.

Трикату е много семпла, но много ефективна формула, поради което влиза в състава на много аюрведични лекарства, като Kanchnar Guggul, Navayasa Lahua, Dashamoolakatutraya kashaya, Ashwagandharishta и други. Участва в състава на билкови конфитюри, като Chitrak haritaki, Dashamoola Haritaki, Vilwadi Lehyam, Haridra Khand, както и билкови таблетки – Gokshuradi Guggulu, Yograj Guggulu.

Много често в аюрведичната практика се прилага комбинирането на Трикату с Трифала – друга основна формула, състояща се от три сушени плода. Ако трябва да сравним действието на двата продукта, можем просто да обобщим, че Трифала работи повече за долната част на храносмилателния тракт, като активизира отделянето и пречиставено на червата, докато Трикату работи повече за горната част на тракта, като стимулира отделянето на повече стомашни сокове. Повече за свойствата и действието на Трифала, може да прочетеш от статията Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване.

 

Противопоказания за прием на Трикату

&Да не се приема от хора с Питта дисбаланс.

&Да не се приема от хора с гастрит, защото може да го влоши.

&Да не се приема от страдащи от диабет, хипогликемия, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания.

&Да не се приема от хора, употребяващи антидепресанти и кортикостероиди.

&Да не се приема от бременни и кърмещи.

 

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се