Зеленчуците и тяхната природа според Аюрведа

Кои са най-подходящите зеленчуци според трите доши?

Зеленчуците са велика храна. Те са удивително творение на природата заради това, че са невероятно вкусни и питателни. Те са добър източник на витамини, минерали, антиоксиданти и съдържат голямо количество фибри. Многообразието им по форма, цвят, вкус и аромат ги превръща в една от най-привлекателните храни. Лично за мен те са най-удачната храна, способна да се комбинира с всички останали хранителни продукти, което включва както белтъчините, така и варивата и мазнините. Спомням си, че като дете не бяха от най-любимите ми, особено разните зелени неща, плуващи из чинията ми. По-късно обаче отношението ми към тях доста се промени и те се превърнаха в храната, най-застъпена в менюто ми.

В Аюрведа, подобно на всички храни, билки и добавки, зеленчуците се оценяват по своята природа и се класифицират по това дали са загряващи или охлаждащи, дали са леки или тежки и по вкуса, който носят. Затоплящите зеленчуци са по-подходящи за Вата и Кафа, а охлаждащите са добри за Питта. Тежките кореноплодни са добри за леката Вата, а листните зеленчуци са препоръчителни за Кафа. Широк е диапазонът на зеленчуците, оценени по вкусове – от сладък (зимна тиква), през горчив (тъмнолистните зеленчуци), стипчив (карфиол ), лютив (чесън) и солен (целина). По-голяма част от зеленчуците носят охлаждаща природа, но когато са сготвени правилно със загряващи подправки, те стават подходящи и за студените доши Вата и Кафа.

Много малко зеленчуци са подходящи и за трите доши Вата, Питта и Кафа. Такива са аспержите, зеленият боб и бамята. Аспержите са много ценен продукт, който се счита, че силно увеличава оджас – фината енергия, свързана с имунитета и здравето като цяло. Те са със сладък и стипчив вкус, охлаждащо действие и сладък послевкус. Идеални са за Питта, стабилизират Вата, олекотяват и стабилизират Кафа. Зеленият фасул има сладко-стипчив вкус, охлаждащо действие, лют послевкус и лека природа. Охлажда и пречиства кръвта, поради което е подходящ за Питта, а заради изсушаващото си действие е добър за Кафа. Вата да го приема добре сготвен. Бамята е сладко-стипчива на вкус и съдържа специални фибри, които засилват перисталтиката, извличат слузестите секрети и в същото време поддържат влагата в тракта.

Тъмнолистните зеленчуци като спанак, къдраво зеле, глухарче, цикория, синап, листата от ряпа пречистват черния дроб и подсилват имунната система. Те са добри за зрението, кожата и слизестите мембрани. Правилно сготвени, те са лесни за смилане и стимулират отделянето. Могат да бъдат включени 3-4 пъти седмично в менюто заради техните лечебни свойства. Със спанака и листата на някои видове цвекло трябва обаче да се внимава. Те не бива да се консумират толкова често, тъй като съдържат голямо количество оксалова киселина, която има склоност да натрупва песъчинки в пикочо-половата система. Спанакът има стипчив вкус, охлаждащо действие, сладък послевкус и тежка природа. Добър е за Кафа, защото изсушава. Може да утежни Вата и Питта, ако се приема в големи количества. Други зеленолистни зеленчуци като синап, листа от бяла ряпа, поточарка имат загряващи качества и са по-добри за Вата и Кафа и е добре да се избягват от Питта.

Има една специална категория зеленчуци, разглеждана в Аюрведа, и това са растенията от семейството на Картофовите. Тук се причисляват доматите, белите картофи, патладжаните, чушките и тютюна. Всички те концентрират отровни алкалоиди в някои части от растенията си, особено в листата. Ето защо не е добре да дъвчем листата на картофите и доматите. Белите картофи са охлаждащи, леки и сухи. Те изваждат от равновесие Вата, подпомагат Кафа и действат неутрално на Питта. Доматите разстройват и трите доши. Те са сладко-кисели, загряващи и имат лют послевкус. Упражняват охлаждащ ефект в стомаха и загряващ в червата. Биха могли да се консумират от време на време, като се обработят с кимион и куркума. Да не се консумират от хора, страдащи от артрит, ишиас и камъни в бъбреците и жлъчката. Патладжаните са стипчиви и горчиви, имат загряващо действие и лют послевкус. Трудно смилаема храна са. Не са удачни за Питта и Вата, добри са за Кафа.

Кои са подходящите зеленчуци за Вата доша?

Удачните зеленчуци за Вата са всички онези, които са сладки, сочни и преди всичко добре сготвени с достатъчно гхии и загряващи подправки. Най-добър вариант за приема на зеленчуците за Вата е под формата на супи, каши и яхнии. Кореноплодните са особено подходящи, защото растат под земята. Това им придава повече земен елемент, който е така необходим за тази толкова въздушна доша. Да се избягват зеленчуците, които носят суха, груба и студена природа, както и суровите зеленчуци като цяло. Сурови салати могат да се консумират предимно през лятото или рядко в останалите сезони, по обедно време, когато Агни – храносмилателният огън е най-силен. Зеленчуците, които могат да се консумират от Вата без особена топлинна обработка, са червеното цвекло и морковите, както и бамята и тъмните тиквички. Ето и по-подробен списък за подходящите зеленчуци за Вата и тези, които е добре да се избягват:

Подходящи Неподходящи
Авокадо
Аспержи
Бамя
Грах (сготвен)
Зелен боб
Зелени люти чушки
Кориандър
Краставица
Кресон
Кълнове (рядко)
Листни зеленчуци (рядко)
Лук (готвен)
Маслини, черни
Моркови
Пащърнак
Праз
Силантро
Сладки картофи
Спанак (сготвен)
Тиква
Тъмнозелени тиквички
Фенел
Цвекло
Чесън
Алабаш
Артишок
Броколи
Брюкселско зеле
Глухарче
Грах (суров)
Гъби
Домати
Зеле
Картофи (бели)
Карфиол
Корени от репей
Кълнове
Лук (суров)
Маруля
Маслини (зелени)
Патладжан
Репички
Ряпа
Спанак (суров)
Царевица
Целина
Чили
Чушки

Кои са подходящите зеленчуци за Питта доша?

Повечето зеленчуци са подходящи за Питта, особено тези, които са сладки, горчиви и стипчиви или са комбинация от тези вкусове. Много от зеленчуците имат такава природа, което дава голяма възможност за разнообразни избори. Питта обикновено се слави с добър храносмилателен огън, поради което тя най-добре се справя със смилането на сурови зеленчуци. Представителите на тази доша също могат да си позволят по-смели комбинации между зеленчуците, разбира се, без да се прекалява с това. През лятото, когато Питта най-много има тенденция да се влошава, е възможно да се консумира повече сурова храна от тази доша, за да се даде възможност на системата да се охлади. Тук трябва да се отбележи също, че прекаляването със суровата храна за дълги периоди от време може да възбуди раджастичната природа на ума. Единствените зеленчуци, които не са удачни за Питта, са тези, които са кисели, загряващи, остри и лютиви, като чесън, люти чушки, репички, лук и синап.

Подходящи Неподходящи
Авокадо
Артишок
Аспержи
Бамя
Броколи
Брюкселско зеле
Глухарче
Грах
Гъби
Зеле
Зелен боб
Картофи (бели)
Карфиол
Кейл
Копър
Кориандър
Краставица
Кресон
Кълнове
Листни зеленчуци
Лук (сготвен)
Магданоз
Маруля
Маслини (черни)
Мента
Моркови (сготвени)
Пащърнак
Праз (сготвен)
Пшеничени кълнове
Репички
Сладки картофи
Тиква
Тиквички
Фенел
Цвекло (сготвено)
Целина
Чушки (сладки)
Алабаш
Горчица на зърна
Домати
Зелени люти чушки
Корени от репей
Листа от ряпа
Листа от цвекло
Лук (суров)
Маслини (зелени)
Патладжан
Праз (суров)
Репички (сурови)
Ряпа
Спанак (суров/сготвен)
Хрян
Царевица (прясна)
Червено цвекло (сурово)
Чесън
Чили

Кои са подходящите зеленчуци за Кафа доша?

Зеленчуците, които действат балансиращо на Кафа, са люти, горчиви и стипчиви, както и комбинацията от тези вкусове. Голяма част от зеленчуците имат такава природа, ето защо те заемат важно място в храненето за Кафа. Сготвените зеленчуци са по-лесни за смилане от представителите на този тип конституция в сравнение със суровите. Салати може да се консумират от време на време през деня и най-вече през пролетта и лятото. Супите не са най-удачният вариант за сготвянето на зеленчуците, защото са течни и това може да утежни и без това сочната природа на Кафа. Те биха могли да се консумират от време на време, но без много мазнина и добавка на сметана и прясно мляко. Единствените зеленчуци, които трябва да се избягват, са тежките, мазните и воднистите, като авокадо, краставици, маслини. Ето по-подробен списък:

Подходящи Неподходящи
Алабаш
Артишок
Аспержи
Бамя
Броколи
Брюкселско зеле
Глухарче
Грах
Зеле
Зелен боб
Картофи (бели)
Карфиол
Кейл
Корени от репей
Кориандър
Кресон
Кълнове
Кълнове от пшеница
Листа от цвекло
Листни зеленчуци
Лук
Люти чушки
Маруля
Моркови
Патладжан
Праз
Репички
Ряпа
Синап
Спанак
Хрян
Царевица
Цвекло
Авокадо
Домати
Краставица
Маслини
Пащърнак
Сладки картофи
Тиква
Тиквички

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
февруари 11, 2017|Аюрведично хранене|