Шилажит – най-добрият минерал в Аюрведа

Качества и приложение на минерала Шилажит в аюрведичната медицина

Древните истории разказват, че преди милиони години се е осъществил сериозен сблъсък между индийския континент и земите на Азия. Така била сформирана огромната и величествена хималайска планинска верига. Заедно с нейното образуване се е получило и друго велико формирование. Тропическите гори са били пресовани между масивните каменни блокове и с течение на времето са се превърнали в биомаса, богата на много хранителни вещества, минерали и хумусни киселини. Тази безценна суровина, отлагана в планинските пукнати, днес е известна като едно от най-мощните минерални лекарства в аюрведичната медицина.

Тази смолиста биомаса носи името Шилажит. Находищата му се намират предимно в Хималаите, Тибет, Непал, Алтай и Кавказките планини. Цветовете му варират от жълто, през кафяво до черно, в зависимост от състава на минералите, които съдържа. В аюрведичната медицина се използва предимно черният вариант, тъй като се счита за най-мощния от тях. Шилажит има и други имена като „минерално масло“, „потта на скалите”, а санскритското му име буквално означава „непобедим камък”. Той е известен в аюрведичната материя медика като най-добрият носител на енергия до клетките, както и като един от най-мощните антиоксиданти.

Шилажит се оценява като вещество, носещо солен, горчив, стипчив и лют вкус, загряващо действие и лют послевкус, суха и тежка природа. Той повлиява добре върху всичките седем тъкани (дату), но най-вече благотворно действие има върху нервната и репродуктивната тъкан. Смолата Шилажит е известна и с други полезни действия за здравето като увеличаване на енергията на цялото тяло, подобряване на паметта и настроението, по-добро абсорбиране на жизненоважните хранителни вещества в клетката, балансиране на кръвната захар, активно участие в детоксикацията и подновяването на клетките.

Друга важна особеност на Шилажит в аюрведичната медицина е, че се описва като „йога вахи”, което буквално означава „присъединяващ носител”. Той носи това име заради способността му да доставя и разпределя хранителни вещества дълбоко в клетките, така че те да могат да работят най-ефективно. Когато се комбинира с други билки и добавки, поради свързващите си особености той повишава и тяхната ефективност на действие. Най-добрите синергични билки за комбиниран прием с Шилажит са ашваганда, амалаки и трифала. За тях можеш да прочетеш повече тук, тук и тук.

Смолата Шилажит съдържа голямо количество минерали, запазени в тяхната йонна форма, което ги прави много лесно усвояеми. Наред с хумусните киселини други порезни съставки са тритерпени, стероли, ароматни карбоксилни киселини, незаменими аминокиселини, полифеноли, фенолни липиди, полизахариди и лигнини. Шилажит е удачен за прием и от трите доши – Вата, Питта и Кафа.

Ползи от приема на Шилажит

Увеличава силата и издръжливостта – от древни времена Шилажит е известен с качествата си на разрушител на слабостта. Той подобрява възстановяването след тренировка, повишава издръжливостта, подобрява силата на мускулите и стимулира образуването на мускулна маса.

Има антиоксидантно действие – митохондриите произвеждат около 95% от клетъчната енергия на тялото. Шилажит играе ролята на електростанция за образуване на митохондриална енергия, заедно с един ензим, наречен коензим Q10. Различни изследвания са доказали, че приема на Шилажит активизира производството на този ензим, известен като един от най-мощните антиоксиданти.

Забавя стареенето на мозъка – ацетилхолинът е невротрансмитер, който е важен за мозъчната функция, паметта и вниманието. Стресът и напрежението карат нивата му да намаляват. Проучвания твърдят, че тази смола е в състояние да инхибира ензима, който разгражда ацетилхолина и по този начин да стопира изчерпването му.

Детоксикатор на мозъка – протеини като бета-амилоидните плаки с течение на времето имат способността да се наслояват в мозъка и да причиняват увреждане на нервите. Твърди се, че Шилажит спомага за усвояването на кислорода, минералите и хранителните вещества в мозъчната тъкан и че поддържа естествената способност на мозъка да се освобождава от потенциално вредните протеини.

Регулира кръвната захар – Шилажит насърчава регенерацията на панкреасните клетки, което спомага за поддържането на здравословни нива на глюкозата.

Има противовъзпалителни свойства – тази смола е много мощен противовъзпалителен агент. Приемът му ускорява възстановяването на увредените тъкани и води до по-бързото им оздравяване.

Действа подмладяващо на тъканите – Шилажит притежава високи био-генеративни свойства, които насърчават клетъчната регенерация и правилното изхвърляне на старите клетки.

Ускорява енергийния синтез – той повишава метаболизма на протеините и витамините, което води до по-висока степен на отделяне на енергия. Той също така увеличава производството на аденозин трифосфат (ATP), което се извършва от митохондриите във всяка клетка.

Пречиства кръвта

Заздравява костите и ставите

Ревитализира либидото и репродуктивната система

Поддържа бъбреците и пикочните пътища

Премахва излишната Кафа (елементите земя и вода)

 

Как се приема Шилажит?

Съществуват два начина за прием на Шилажит – на прах и под формата на таблетки. Първият вариант е по-концентриран и се препоръчва в търсене на облекчение при артритни болки и проблеми с костите. Дозата е под един грам, разтворена в топла вода или мляко. Приема се два пъти на ден в продължение на три месеца. Таблетният вариант е по-лесен за прилагане. Дневната доза варира между 300 до 500 мг на ден, но тя може да бъде различна в зависимост от ситуацията и пациента. В България е налична таблетната форма. Преди да решите да използвате тази добавка се консултирайте с вещо аюрведично лице.

С любов,

 Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се