Чай от рози при менструални болки

Да внесем повече комфорт и разкош по време на менструалния ни цикъл

Всеки месец жената преминава през особен и деликатен период, който не рядко е съпроводен с дискомфорт, както във физически, така и в емоционален план. Подуване, болки в кръста и корема, болезнени гърди, изострени сетива, нервност и тревожност – все симптоми, които е изпитвала всяка една от нас.

Физиологичното обяснение за това състояние се крие в промените на нивата на прогестерона. Нивото му расте през втората половина на цикъла, като пикът му е около овулацията. Ако яйцеклетката не се оплоди, прогестеронът намалява и настъпва кървенето. При отклоненията в синтеза на този хормон се получават различни дисбаланси във физически, емоционален и ментален план.

Някои гинекологични заболявания като ендометриоза, гинекологични възпаления и венерически заболявания, туморни образования, полипи или обърната матка са също причини за наличието на болезнена менструация.

Други причини биха могли да бъдат многото диети, които пресушават тялото и го лишават от жизнено необходимите мастни киселини, витамин  А, витамин D, които имат пряко отношение към хормоналния баланс. Приемът на прекалено много добавки и консерванти, обилното хранене с некачествена храна водят до натрупване на токсини. Невъзможността на тракта редовно да се освобождава от тях е може би най-съществена причина за болките по време на менструацията.

Поради чувствителната си емоционална природа жената лесно може да излезе от своя център и да премине през дълбоки сътресения, свързани с тъга, мъка, страх и често пъти те се оказват в основата на всичките й физически страдания. За да противодейства на това много добър подход би бил жената да внесе повече мир и покой в обкръжението си, особено по време на периода с цикъла.

В тези няколко особени дни е хубаво да се погрижим добре за себе си, като намалим по възможност работата и стреса, количеството на приеманата храна и интензитета на физическите натоварвания, да внесем повече чиста храна, витаминозни напитки и някои билки, за да направим този период по-мек и комфортен.

И понеже сме на розова вълна и розите са навсякъде около нас в този сезон, моето предложение за повече разкош и комфорт по време на цикъла е пиенето на чай от рози. Нежните листенца на розата правят тази напитка ароматна и лека с ненатрапчив мек вкус. Тя е пълна с естествени антиоксиданти, биофлаваноиди, витамини А, С и D, цинк и фруктоза.

Редовното пиене на чай от роза в продължение на поне шест месеца би довело до намаляване на спазмите по време на менструация, както и до освобождаване от психологическия стрес, съпътстващ този период.

Добрите ефекти от приема на чай от рози са:

&Прекрасен лек при дизентерия, диария и други стомашни неразположения
&Прочиства черния дроб, жлъчния мехур и спомага жлъчния поток
&Удачен е при констипация поради леко лаксативното си действие
&Възстановява нормалната бактериална флора на червата
&Облекчава матката след раждане и подпомага нейното изчистване и възстановяване
&Много добро средство е при безплодие
&Подпомага работата на бъбреците и ускорява изхвърлянето на задържаните течности
&Успокоява зачервено гърло, хрема и отпушва блокираните бронхи
&Може да облекчи безсънието, депресията и умората
&Действа охлаждащо на цялото тяло.

 

Чай от рози се приготвя от изсушени или свежи листенца, които се запарват в гореща вода за няколко минути. Може да се приема чист или да се добавят други билки и подправки за още по-голям разкош. Според вкуса и предпочитанията това могат да бъдат канела, кардамон, хибискус. Рецептата за чай от рози при менструални болки може да прочетеш тук

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се