Тулси – свещеният босилек и неговото приложение

Какво представлява билката тулси?

Тулси или така нареченият свещен босилек е един от много характерните символи на индийската култура, митология и религиозност. Растението се използва в ежедневните свещени ритуали за почитане на боговете и за измолване на тяхната благосклонност. То се нарежда на шесто място сред осемте най-важни предмети на поклонение, които се използват в ритуалите за освещаване на калаша – специалния метален съд, в който се съхранява свещената вода. Няма двор, принадлежащ на индийска фамилия, в който да не се отглежда това безценно растение.

Тулси се споменава в историите за Мира и Рада, съживени в древната „Гита Говинда“ на индийския поет Джаядева. Митовете разказват, че един ден мъдрецът  Нарада провокирал втората съпруга на Кришна, наречена Сатябхама, да покаже колко голяма и силна е любовта към мъжа й, като го откупи срещу злато и бижута, които тежат колкото Кришна. Сатябхама сложила на блюдото на везната всички златни накити и украшения, които притежавала, но другото блюдо с Кришна не помръдвало. Тогава се появила първата съпруга на Кришна – Рукмини, която не притежавала богатства, а само искрена и дълбока любов към Кришна. Тя поставила на везната само един лист тулси и тя веднага надделяла в нейната посока.

В хинду митология се твърди, че тулси е много скъпоценно растение и за бог Вишну. Ето защо всяка година на 11-ти лунен ден от месец Картика по Бенгали календара, тулси се омъжва церемониално за бог Вишну. Това е много красива церемония, която продължава пет дни и завършва на пълен лунен ден, който се пада в средата на октомври по нашия календар. Този ритуал се нарича Tulsi Vivaha и се счита за голямото откриване на годишния брачен сезон в Индия.

Освен за религиозни цели, растението тулси има и много други здравословни приложения. Ботаническото му наименование е Ocimum sanctum, принадлежи на семейство Lamiaceae. Санскритското име на билката се превежда като „несравнимото“, може би за да подчертае неговата изключително ценна природа. Счита се, че това е една от най-сатвичните билки, носеща повече яснота за ума и възможност да повлияе на сърцето, така че то да се отвори за любовта и предаността. Тулси има отношение и към Оджас и Прана, като ги засилва. От тях зависи по-добрия ни имунитет, както и способността ни да изпитваме повече радост от живота.

Аюрведа го оценява като растение с лют, горчив, сладък вкус, загряваща природа и лют послевкус. Балансира Кафа и Вата, увеличава Питта. Тъканите, върху които въздейства, са плазма, кръв, нервна и репродуктивна система, а най-благоприятен ефект има върху дихателната, кръвоносната, храносмилателната, нервната и отделителната системи. Има освежаваща приятна миризма. Видовете босилек, разпространени по другите части на света, имат сходни, но доста по-слаби свойства от тулси. В Индия съществуват два вида – тъмен, наричан Кришна тулси и светъл, наричан Рама тулси.

В аюрведичната медицина билката тулси е известна като субстанция, балансираща Кафа – облекчава излишното производство на храчки; krumidosha, krumihara – една от най-добрите антимикробни и антивирусни билки; ruchikrut – подобрява вкуса, облекчава анорексията; vahni deepani – подобрява силата на храносмилането; hrudya – действа като сърдечен тоник, облекчава отлагането на холестерол в кръвоносните съдове; shwasahara – полезна е при лечение на астма и хронични респираторни нарушения; kasahara – полезна при кашлица и простуда; kushta – полезна при кожни заболявания с болка и сърбеж; ashma – полезна при камъни в бъбреците и пикочния мехур; druk – полезна при инфекциозни очни смущения; bhutahara – полезна при психични разстройства.

Тулси може да се използва чист под формата на прах или таблетки. Използваните части на растението са листа, корени и семена. Обичайната дозировка за пресен сок е 10-20 мл, отвара от корените 50-100 мл, а под формата на прах 3-6 г. Аюрведични лекарства, в които участва тулси са: Vilwadi Gulika – известно антивирусно лекарство; Tribhuvan Kirti Ras – таблетка, използва се при лечение на треска; Manasamitra Vatakam – използва се при депресия, липса на сън, психични нарушения; Maha Jwarankush Ras – използва се при висока температура; Muktadi Mahanjan Kolir Kajal – препарат, използван при очни смущения; Mukta Panchamrit Ras – използва се при висока температура, простуда и кашлица.

Най-лесният начин за ежедневен прием на билката е под формата на чай, който отдавна е достъпен на нашия пазар. Той подобрява храносмилането, засилва имунитета и е подходящ при респираторни заболявания. Освен в чиста форма, чаят от тулси може да се комбинира и с други билки и подправки. Пример за добри комбинации са лимонова трева, женско биле, джинджифил, роза. За Вата типовете добра комбинация е тулси с пресен джинджифил, за Питта типовете най-добре е билката да се смеси с розови листенца, поради охлаждащите им качества, а за Кафа – със сух джинджифил.

Някои от медицинските приложенията на тулси – свещеният босилек

При грип – приготвя се чай от 1 чаена лъжичка тулси на прах, който се запарва в 1 чаена чаша вода за 10 минути.

При хронична температура – приемат се 2-3 чаши чай от свещен босилек с щипка черен пипер.

При настинка, кашлица, запушен нос – 1/4 чаена лъжичка тулси, 1/4 чаена лъжичка сух джинджифил, 1/2 чаена лъжичка канела се запарват в чаена чаша гореща вода. Пият се 2-3 чаши на ден.

При уртикария и сърбеж – свежи листа от тулси се правят на паста и се прилагат върху засегнатите участъци. Престоява 20-30 минути, след което се изплаква с хладка вода.

При синузит и главоболие – от пресните листа на босилека се извлича сок. Две капки от този сок се поставят в двете ноздри на празен стомах. Това помага да се облекчи главоболието, свързано със синузит.

При лош дъх – дъвченето на едно-две пресни листа от свещения босилек дневно помага да се облекчи проблема с лошия дъх. Това не се дължи само на добрата му миризма, но също така поради факта, че подобрява храносмилането. Слабото храносмилане е една от причините за лошия дъх.

При възпален колит – 1 чаена лъжичка от семената на тулси се накисват във вода за през нощта. На сутринта се прецеждат. Семената се смесват с 1/2 чаена чаша домашно кисело мляко и се изяждат на празен стомах.

При гадене и повръщане – 1 чаена лъжичка пресен сок от тулси се смесва с 1 чаена лъжичка мед. Приема се два пъти на ден.

При гъбични инфекции по кожата – 10 пресни листа от свещен босилек се намачкват и от тях се извлича пресен сок, който се смесва с щипка куркума на прах. Нанася се върху засегнатите участъци. Процедурата се повтаря минимум 10 дни.

При пушачи – редовният прием на чай от тулси подпомага прочистването на белите им дробове, които така или иначе са подложени на повече стрес и са обременени от никотина.

При тревожност и депресия – редица научни изследвания твърдят, че редовната консумация на растителен екстракт от тулси е в състояние да намали симптомите при тревожност и депресия, а също така е установено, че растението има способността да подобрява паметта и когнитивните функции.

При прекомерно сексуално желание – препоръчително е да се дъвчат по няколко пресни листа тулси или, ако такива не са налични, тогава да се приемат таблетки.

Трябва да се има предвид, че хора с Питта дисбаланс е необходимо да се консултират с аюрведичен лекар, преди да започнат да приемат тулси.

Противопоказания за прием на тулси

Прекомерното използване на тулси или прекомерната дозировка може да доведе до повишено усещане за парене. Безопасен е за употреба при деца и по време на кърмене. Необходимо е медицинско наблюдение за употребата му по време на бременност. Установено е, че големите дози от екстракта от растението може да намалят броя на сперматозоидите. Ето защо мъжете, търсещи зачатие, както и тези с нисък брой сперматозоиди, е добре да избягват приема му. Същото важи и за хора с прекомерна Питта в конституцията си, както и тези с Питта дисбаланс. Друго интересно противопоказание е, че тулси комбинирано с мляко може да причини кожни заболявания.

Тулси, нанизано в мала – свещена броеница

Тулси – свещеният босилек и неговото приложение

Тулси се смята за най-божественото растение в Индия, въплъщение на самата божественост. Посветилите се на духовна практика често пъти изпълняват мантри, които трябват да бъдат повтаряни многократно. За да не се разсейва ума в броене по време на джапа-медитацията (повтаряне на свещените мантри), практикуващите използват мали – броеници, направени от семената или кората на различни растения, като тулси, рудракша, сандалово дърво и други.

Малите се състоят от 108 мъниста, като в повечето случаи има и 109-то по-голямо мънисто, показващо началото-край на малата, което се нарича сутуру, бинду, ступа или гуру. В зависимост от вида на растението, малата от тулси може да бъде с черен, кафяв или сандалов цвят. Освен за джапа-медитация тя просто може да се носи на врата или около китката, за да успокоява и релаксира ума. Тулси малата също така се очаква да донесе късмет и щастие на посветения носител. Тя изчиства аурата и фината й миризма запълва сърцето с усещане за божественото.

Съществуват многобройни обяснения за причината за бройката на мънистата в малата, като номерът 108 има специално религиозно значение в редица хиндуистки и будистки традиции. Например: 27 съзвездия x 4 пади (части) = 108; 12 зодиакални домове x 9 планети = 108; Упанишадите или писанията на Ведите са също 108. Така, по време на медитация, повтаряйки числото 108, всъщност си спомняме за цялата Вселена. Това помага на нашата божествена същност да си припомни,че универсалният Аз е вездесъщ и че това е неговата вродена природа.

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
ноември 26, 2017|Аюрведични билки|