Тайните на златното мляко

Лечебни вълшебства с мляко и куркума

Златно мляко или още мляко с куркума е името на аюрведична рецепта за напитка с множество лечебни свойства. Древните са я предписвали при проблеми със ставите, костите, черния дроб, кръвообращението, храносмилането, репродуктивната система, при анемия и кожни заболявания. Това е една от най-добрите рецепти за дълголетие.

Тайната сила на златно мляко се крие в неговата основна съставка – куркумата. Тя е една от най-ценените подправки в Аюрведа и поради тази причина присъства в почти всяко едно аюрведично ястие, в много комбинирани билкови формули, както и в някои рецепти за разкрасяване.

Веществото, съдържащо се в куркумата с най-голяма концентрация е куркумин и вероятно на него се дължат голяма част от полезните й качества. Тя се препоръчва при лошо храносмилане, слаба циркулация, настинка, кашлица, инфекции, астма, артрити, счупени кости, анемия, тумори, кисти, аменорея. Има способността да понижава кръвната захар, което я прави подходяща и при диабет.

Тайните на златното мляко

След лечение с антибиотици, когато има нарушена бактериална среда, куркумата може да подпомогне процеса на възстановяване на естествената флора, като се приема в рядък айран или разтворена във вода. Има антибактериално и антипаразитно действие, което се засилва многократно, когато се смеси с черен пипер. Куркумата е един от най-добрите алкализатори и имуностимулатори.

Ето как Аюрведа оценява това прекрасно творение на природата с ярко жълт цвят. Куркумата има лют, стипчив и горчив вкус, загряващо действие и лют послевкус. Притежава лека и суха природа. Въздейства благоприятно на всички седем дату (7-те основни тъкани). Балансира и трите доши – Вата, Питта и Кафа.

Мъдростта в аюрведичните рецепти се крие в умението за балансиране на продуктите по техните вкусове и качества. От смесването на млякото и куркумата се ражда един прекрасен баланс на вкусовете. Горчивият вкус, преобладаващ в куркумата, помага на процесите на детоксикация, а сладкият вкус, идващ от млякото, пък носи подхранване на тъканите. Сухата и лека природа на куркумата се балансира от по-мазната и тежка характеристика на млякото.

Тази изключително блага смес от мляко и куркума успокоява ума и поради това е прекрасен начин за завършване на деня. От нея биха могли да се възползват предимно хората с Вата конституция, особено през есента и зимата, когато тази доша има склонност към дебалансиране. Златното мляко увеличава оджас – фината енергия, от която зависи нашият имунитет, здраве, хармония и благополучие.

Рецепта за златно мляко:

Необходими продукти:
3 супени лъжици куркума на прах
1/2 чаена чаша изворна вода
1 чаена чаша краве прясно мляко
1 чаена лъжица мед или кленов сироп

По избор:
3-4 зърна черен пипер
1-2 шушулки разпукан кардамон
1 резен пресен джинджифил или 1-2 щипки сух
1 щипка канела
1/2 – 1 чаена лъжица гхии или бадемово масло

Приготвяне:
Водата и куркумата се поставят в малка тенджера. Оставят се да заврат на среден огън, като се разбъркват постоянно до получаването на гъста паста, което ще отнеме около 7-10 минути. След като изстине, пастата се съхранява в хладилник не повече от две седмици.
Прясното мляко заедно с 1 чаена лъжица от пастата се слагат в джезве. Оставят се да поврат заедно 1-2 минути. Когато поизстине се добавя мед. Според дошата биха могли да бъдат добавени следните съставки към златното мляко:

За Вата: При завирането на млякото може да се добави 1 резен пресен джинджифил и щипка кардамон, гхии или бадемово масло, вместо мед да се добавят 1-2 намачкани фурми.

За Питта: Вместо мед да се добави кленов сироп

За Кафа: При завирането на млякото да се добавят 3-4 зърна прясно счукан черен пипер, 1-2 щипки сух джинджифил, 1 щипка канела.

Златното мляко обикновено се приема вечер преди лягане. То е вълшебството в чаша, до което можем да се докоснем винаги, когато се чувстваме преуморени, стресирани или на път да се разболеем, като го взимаме няколко вечери подред. За по-сериозни заболявания се препоръчва по-дългосрочен прием в зависимост от състоянието.

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се