Сътвори си мандала от рози

Творенето на мандала от рози  – най-добрата женска медитация

 

Медитацията – дума, спрягана все по-често в объркания ни, активно-мисловен свят. Все повече хора достигат до идеята за медитация, за да се освободят от непрестанния поток от мисли, неканено присъстващи във всеки един момент от нашето съществуване. Мозъкът ни е устроен така, че ни кара трудно да присъстваме в настоящия момент и сякаш основната ни задача е да се тревожим за бъдещето и да съжаляваме за пропуснатите моменти от миналото. Да се научим да сме будни и осъзнати за настоящето изисква много време, отдаденост и практика.

Различните учения разглеждат медитацията по различен начин и предлагат най-разнообразни методи и практики за докосването до нея. На помощ идват визуализацията, съчетана със специфично дишане, мантруването, оттеглянето от сетивата, дългото мълчание, молитвата. Всички те обаче не представляват същинската медитация, а са средството, което би могло да доведе до нейното спонтанно случване.

В този сложен и дълъг процес на трансформация на ума биха могли да бъдат използвани и по-прости методи, приложими във всекидневния  живот. Например един по-осъзнат подход към рутинните дейности, които се налага да извършваме през деня, би се оказал важен инструмент в постигането на повече присъственост. Тогава рутината се превръща в творчество и невероятна благодат. Да правиш нещата по най-добрия начин, на който си способен, да влагаш сърцето си и цялата си осъзнатост в тях е най-красивият начин на случването и може да се нарече истинска медитация.

Друг творчески подход за осъзнатост е изграждането на мандали – древна практика, идваща от Индия и Тибет. Мандала означава „кръг”, който символизира живота. В него се вписват форми от свещената геометрия, които превръщат мандалите в диаграми на духовната реалност. Те символизират хармонията и единството на всички природни елементи. Създаването на мандали е един много дълбок вътрешен процес. Той помага за центрирането на тялото и ума, като ни въвежда в медитативно състояние. Това ни прави много по-достъпни до връзката ни със себе си.

Изграждането на мандали може да се случи по различни начини. Тибетците са използвали пясък за създаването им и когато тази съвършена и хармонична структура била готова, те оставяли вятърът да разруши творението им, за да илюстрират принципа за непривързаност към резултата на своите действия. В Индия се е използвал ориз, оцветен в най-различни ярки цветове, който с голямо търпение и осъзнатост придобивал невероятно красиви форми, илюстрирайки съвършенството в природата.

Съвременният вариант на създаването на мандали е чрез рисуването им върху хартия. Да сътвориш твоята собствена мандала е начин да изразиш микрокосмоса на твоята душа. Този процес е зареждащ, освежаващ и носи лечебна сила. Всички форми и цветове, които извират от свещения център на мандалата, докато човек я твори, всъщност извират от центъра на неговата психика. Наблюдавайки и наслаждавайки се на това преживяване, човек може да премине през много дълбоки трансформации.

Освен да се изрисува, мандалата може да се изгради и от различни естествени материали, взети от природата – листенца от цветя, треви, билки, шишарки, камъчета, миди, сушени плодове. Вариантите за комбинации между тях са неизчерпаеми. Едни от най-красивите мандали са от свежи цветове и на първо място от кралицата измежду тях – розата.

Розата е цветето с най-високата вибрация, носещо омагьосващ аромат, изящна форма и несравнима мекота. Тя е най-женското цвете от досега с което всяка жена би се почувствала хармонизирана. Да се потопиш в докосването на меките й листенца и в реденето им в симетрични форми със сигурност ще въведе жената в една по-блага осъзнатост и центрираност.

Сезонът на розите тече с пълна сила. Така че не го пропускай. Осигури си няколко уханни рози с различни цветове и нека творенето да започне сега. Няма правила за правенето на мандали. Обикновено се започва от центъра и се разгръща към периферията чрез използване на симетрични форми. Остани присъствена и започни да изливаш усещанията си навън като се опиташ да им придадеш някаква структура. Наслади се на процеса и виж какво ще излезе изпод ръцете ти чрез розите.

Творенето на мандала е тих и интимен процес, но винаги би могъл да бъде споделен и с повече близки на сърцето ни хора. Обади се на твоите приятелки и нека заедно да помедитирате чрез творенето на голяма мандала от розови листенца. Това може да се превърна в един от най-приятните и желани женски ритуали за творене на красота.

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се