Слънчевите изгаряния и тяхното аюрведично третиране

Как да облекчим слънчевите изгаряния с помощта на Аюрведа?

 

Лятото е вече тук. Приятно е да поседиш на плажа, да се любуваш на синевата на водата, да се разтопиш под слънчевите лъчи и да се откъснеш от ежедневните си задължения. Ставаме по-спокойни, по-щастливи и дори по-красиви, заради тена, който в крайна сметка придобиваме. Именно това е времето от годината, когато можем да съберем най-много от топлината и светлината на слънцето.

Излагането на слънчевите лъчи, обаче, не винаги е полезно за тялото ни и е добре да се прави умерено, съобразено с особеностите на нашата кожа и реакциите й към слънцето. При едни красивият цвят на кожата се случва лесно и безпроблемно, но при други този процес е свързан с много неприятни усещания, като зачервяване, обриви, висока температура, дори мехури, гадене и повръщане.

Как се образува тенът? UVB лъчите стимулират меланоцитите, които са специални клетки, образуващи меланин в епидермиса. Меланиновите гранули са бледорозови и се натрупват около ядрата на клетките в епидермиса. По този начин меланинът предпазва чувствителната ДНК, която се намира в ядрото на клетката, без да засяга останалите й части. Впоследствие UVA лъчите придават на меланина тъмен цвят и така кожата почернява.

Когато обаче прекалим с излагането на слънчевите лъчи и поемем много голямо количество от тях, се получават не само изгаряния, но и други по-сериозни състояния. И двата типа UV лъчи са вредни. UVA лъчите водят до остаряването на кожата и увреждат ДНК на клетките й, образуват се бръчки и се развиват някои видове туморни кожни заболявания. UVB лъчите директно увреждат ДНК на кожните клетки. Те водят до изгаряне на кожата и са в основата на появата на повечето видове рак на кожата.

От гледна точка на Аюрведа, кожните проблеми, включително и слънчевите изгаряния, се разглеждат като състояния, причинени от Питта дисбаланс. Всички кожни заболявания възникват в резултат на натрупване на голямо количество токсини в кръвната тъкан, наречена ракта дхату, която заедно с плазмата – раса дхату, подхранва кожата. Сред причините за дисбаланса на кръвната тъкан са поемането на голямо количество загряваща храна, пиенето на алкохол, многото гняв и ревност, както и интензивното излагане на слънце. Повече за Питта дисбаланса може да прочетеш от статията Какво е Питта дисбаланс и как да го коригираме?

Най-податливи на кожни заболявания, в това число и на слънчеви изгаряния, са представителите именно на Питта конституцията, при които имаме наличие на светла кожа, руса или червеникава коса, склонност към образуване на лунички. При излагане на слънце този тип кожа реагира най-лесно със зачервяване, което лесно може ескалира до значителни размери и да предизвика по-сериозни състояния. Това се дължи на внасянето на допълнителен огън в системата на тази и без това толкова огнена природа на Питта.

Останалите две Доши – Вата и Кафа, притежават не толкова чувствителна към слънцето кожа, което обаче не означава, че могат безкрайно дълго да се излагат под слънчевите лъчи. Повече за трите типа кожи, според аюрведичната класификация и какви грижи да полагаш, така че да ги поддържаш в здраве и баланс, може да прочетеш от статията Красива кожа с Аюрведа.

Аюрведа препоръчва излагането на слънце да се прави по време на неговия изгрев. В този момент от деня лъчите са най-лековити и попадайки върху лицето и кожата ще стимулират Садхака Питта, една от петте субдоши на Питта, която действа като повдига настроението, подобно на серотонина и мелатонина, тъй като тя се проявява именно през нервната система и сетивата.  Повече за петте субдоши на Питта, може да прочетеш отново от статията Какво е Питта дисбаланс и как да го коригираме?

Слънчевата светлина спомага и за стимулирането на производството на витамин D – мастноразтворим витамин, който играе важна роля в калциевата абсорбция, което от своя страна води до по-здрави кости на тялото. Субдошата, която се грижи за усвояването на светлината и топлината, абсорбиращи се през кожата, както и за цвета и блясъка на кожата, се нарича Браджака Питта. Ето защо поддържането на Питта в баланс през цялата година и особено през летните месеци, ще допринесе за правилната абсорбция на светлината и топлината, без да доведе до усложнения. Ако все пак са налице зачервяване, обрив и изгаряне от слънцето, ето как да се погрижим за тях.

Аюрведични съвети за третиране на слънчевите изгаряния

&Краставицата е отлично охлаждащо средство, прието както вътрешно, така и външно. При слънчево изгаряне може да се направи пресен сок от краставица, който да се охлади и с тампон да се нанесе върху цялото тяло, като особено се акцентира върху засегнатите участъци. Също така резенчета охладена краставица могат да се поставят директно върху зачервените зони и да се оставят да действат за 20-30 минути.

&Равни пропорции сок от лайм и краставица се смесват, апликират се върху засегнатата кожа. По същия начин може да се приложи и комбинация от сок от краставица и кисело мляко. Една от двете смеси се оставя да действа 20 минути, след което се измива с хладка вода.

&Равни части прах от сандалово дърво и куркума се смесват с малко хладка вода, така че да се получи паста, която се нанася на засегнатите участъци. Повече за качествата на сандаловото дърво може да прочетеш от статията Как да се насладим на ползите от сандаловото дърво?

&Смесват се две супени лъжици овесени ядки с половин чаша зряла папая и се добавя една капка мед. Получената смес се нанася под формата на маска на зачервените участъци. Оставя се да действа и се измива след 20 минути.

&Смесват се две супени лъжици доматен сок и четири супени лъжици прясно мляко, прилагат се върху засегнатата област. Оставя се да престои около половин час и се измива с хладка вода.

&Прави се паста от сварен и пасиран ечемик, куркума и кисело мляко в равни пропорции. Прилага се на зачервените зони за 30 минути и се изплаква с хладка вода.

&Прави се смес от розова вода, зехтин и оцет и се апликира на засегнатата зона. Оставя се да действа 20-30 минути и се изплаква с хладка вода.

&Приготвя се смес от охладена извара, сандалова прах и каламинова прах (комбинация от цинков и железен оксид). Прилага се върху засегнатата част, престоява 30 минути и се измива с хладка вода.

&Други охлаждащи агенти, нанесени директно върху кожата, за да я охладят и успокоят след изгаряне са гелът от алое вера, розовата вода, сокът от пресен кориандър, кокосовото олио.

&Специфични аюрведични масла, прилагащи се външно при тези състояния са Tikta ghrita, Ksheerabala, Madhuyashtyadi, Chandanadi, Pinda Thailam.

&Аюрведичен мехлем, направен от Saariva, Manjistha, Usheer, Chandan, Yashtimadhuk, Haridra и Mandukparni, е от голяма полза при изгаряния, като се прилага на засегнатите части.

&Аюрведични лекарства, които се прилагат при лечение на изгаряния са Chandanadi-Vati, Rogya-Vardhini, Chandrakala-Ras, Kamdudha-Ras, Chandan-Bаlа-Laxadi Oil, Mahanarayan Oil, Panch-Tikta-Ghrut, Yashtimadhuk Ghrut, Shata-Dhout- Ghrut, Saarivasav, Usheerasav.

Как да се предпазим от  слънчеви изгаряния и претопляне на тялото?

&Тялото ни през жегите се дехидратира много лесно, ето защо е важно да се консумира достатъчно вода и разхлаждащи напитки, като лимонова вода, портокалова вода, кокосова вода, сок от алое вера.

&Добре е да се добави допълнителна щипка сол в храната ни през лятото, за да компенсираме загубата на соли по време на изпотяването.

&Да се консумира охлаждаща храна, която най-много успокоява Питта, като листни зеленчуци, кокос, краставици, пъпеш и диня. Най-добрите млечни продукти са кисело мляко и мляко. От подправките подходящи са кориандър, магданоз, кълнове от люцерна.

&Да се избягват горещите напитки, пикантните храни, алкохол, кофеин, люти чушки, както и да се изключат ферментиралите храни, газираните напитки, кофеина и пържената храна.

&Най-добрият начин да се предотвратят слънчевите изгаряния и претоплянето на тялото е да се сведе до минимум излагането на слънчева светлина между 11:00 и 16:00 часа, когато силата на слънцето е в своя пик.

&Преди да се излезе на слънце, да се нанесе сусамово масло с няколко капки нийм в него. То се използва за естествена слънчева защита.

&Да се постави по една капка етерично масло от сандалово дърво върху слепоочията, междувеждието, китките и пъпа. Това ще внесе сладък аромат във фините тела, което ще успокои Питта.

&Да се избягват етеричните масла от бергамот, ангелика, лимон и върбинка, защото те биха могли да увеличат чувствителността ни към слънцето.

Съвети за изсветляване на кожата и пигментните петна

&Да се смесят по една чаена лъжичка мляко на прах, мед и лимонов сок с половин чаена лъжичка бадемово масло. Нанася се редовно на лицето и се измива след 10 до 15 минути. Това ще просветли тена и ще възвърне блясъка на кожата.

&Върху лицето се прилага овесена каша, извара и доматен сок. Оставя се да подейства за 20 минути, измива се със студена вода. Това помага за премахването на тена и избелването на кожата.

&Смес от настъргани домати и 2-3 капки лимонов сок може да се постави на лицето за 20 минути. Това може да се направи за 15-20 минути два пъти дневно в продължение на две седмици за най-добри резултати.

&Една супена лъжица от грахамово брашно се смесва с 2 чаени лъжички сурово мляко и 2-3 капки лимонов сок. Сместа се нанася на лицето и се оставя за 15 минути. Изплаква се с хладка вода. Прави се в продължение на месец.

&Нанася се паста от прясно смляна мента и се оставя за около 20 минути. Измива се със студена вода. Прави се в продължение на 15 дни.

Наслади се на лятото, но не забравяй добре да се грижиш за твоето тяло, ум и емоции, като ги поддържаш хладни и блажени.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се