Расаяна – науката за подмладяването в Аюрведа

Подхранване и подмладяване чрез Аюрведа

 

Една от основните цели на древната лечителска система Аюрведа е „Swaasthasya Rakshanam”, което означава „опазване на здравето”. Расаяна или науката за подмладяването, е един от осемте клона на Аюрведа, който се счита за основен метод за поддържане на здравето и жизнеността. Буквално преведено „Расаяна” е „това, което навлиза в същността“. С други думи, Расаяна е това, което насърчава здравето и дълголетието. Определението на санскрит за Расаяна е „Yat Jara Vyadhi Nashanam Tat Rasayanam” или „това, което отрича старостта и болестта.“

Расаяна включва различни видове терапии, които са известни с това, че увеличават устойчивостта на организма към заболяванията, като повишават способността му да се бори с патогенните фактори, активизират и засилват имунитета, забавят процеса на стареене, допринасят за правилното хранене, растеж и функция на всички седем тъкани, наречени Дату. Препоръчват се за възрастни хора, бременни жени, след раждане, за деца, при изтощени, мършави и оздравяващи пациенти, при анемия, нервно изтощение, повишена Вата.

Продължителността на Расаяна терапията е от 1 до 3 месеца, но понякога може да продължи и по-дълго. Тъй като Вата типовете се отличават с повече сухота, за тях е необходим по-дълъг период на подхранване на тъканите. Кафа типовете трябва да са по-внимателни, за да не засилят своите Кафа качества. Добре за тях е да преминат през едномесечна терапия, като включат от една до три захранващи практики. Същото се отнася и за хората, които имат по-голямо количество токсини, наречени Ама в тялото си. Това може да се идентифицира с дебелия слой налеп върху езика. В този случай подмладяващите терапии трябва да са много семпли, за да не се допусне подхранване на токсините.

Освен, че Расаяна е противопоказана при състояния, свързани с повече Ама и Кафа, тя не е препоръчителна и по време на настинки и грип, треска, инфекциозни заболявания и алергии. Най-добре е да се проведе непоследствено след Панчакарма – пълното аюрведично пречистване, или след детоксикация, проведена в домашни условия. Повече по темата, прочети в статията Как да си направим пролетен аюрведичен детокс?

 

Видове Расаяна

Съществуват два вида Расаяна – Дравия и Адравия. Дравия Расаяна включва прием на специфични билки и добавки, както и прилагане на определен хранителен режим, а Адравия Расаяна касае придържането към естествените природни ритми и прилагането им в ежедневния живот. Дравия Расаяна включва четири подвида:

1. Увеличаване продължителността на живота – прилагат се билки и храни, които правят тялото по-жизнено, по-силно и лесно справящо се с умората, дават блясък на кожата, сладост на гласа и увеличават силата на петте сетива. Една такава много популярна формула е мармалада Шаванпраш. Повече за него ще прочетеш по-долу.

2. Засилване на мозъчната тъкан – включва приема на билки и добавки, които подхранят мозъчната тъкан. Редовният прием на мляко и пречистено масло – гхии, се счита за едно много добро средство за тонизиране на мозъка. Едни от най-често прилаганите билки в този раздел са билките Брахми и Годучи. Те повишават умствените сили, спомагат за по-добрата концентрация и памет и имат стимулиращо действие върху цялата централна нервна система.

3. Засилване на зрението – прилагане на специфични аюрведични билкови формули, подпомагащи по-доброто зрение. Те го правят по-ясно и по-остро. Оказват незаменима помощ при проблеми с понижено зрение. Една такава добавка е Амалаки Расаяна.

4. Борба срещу заболяванията – прием на специфични Расаяна агенти, които да помогнат на пациентите да се справят по-успешно с лечението на дадено заболяване, като се елиминира корена му. Например, Балатака Расаяна се използва при заболявания на кожата и проказа, а Пипли Расаяна се прилага при заболявания на дихателните пътища.

 

Предимства и ползи от Расаяна

&Увеличава Оджас – жизнената сила на живота, която в много фин план кореспондира с имунната система. Оджас дава светлина на погледа, острота на паметта, здраве, сила и усещането за удоволствие от живота. Тя помага на човек да се поддържа в добро здраве или ако то е нарушено, да подпомогне за неговото по-адекватно възстановяване.

&Подхранва кръвта, лимфата, мускулите, мастната и репродуктивната тъкан, като по този начин предотвратява появата на хронични дегенеративни заболявания.

&Подобрява обменните процеси, което води до по-бързото отделяне на токсините и изграждане на нови тъкани.

&Изгражда естествена устойчивост срещу инфекции.

&Подсилва организма като цяло и спомага за поддържането на необходимия баланс между анаболизма и катаболизма.

&Дава възможност на организма да разработи по-голямо количество собствена жизнена енергия, която е защитен механизъм срещу болестта.

&Изгражда бариера срещу стреса и инфекцията.

&Расаяна агентите действат едновременно като антиоксиданти, имуномодулатори и антиейджинг формули.

 

Някои билки и формули за Расаяна

Ашваганда – един от най-ценените тоници в Расаяна. Предписва се за увеличаване на физическата и умствената издръжливост и жизненост. Особено подходяща е за балансиране на Вата, укрепване на мускулната и репродуктивната тъкан. Полезна е при безсъние, слаба памет и концентрация, депресия, тревожност и летаргия. Ашваганда има имуномодулиращо, противовъзпалително и антиоксидантно действие. Повече за Ашваганда може да прочетеш в статията Да преборим стреса с Ашваганда.

Шатавари – най-добрият тоник за женската репродуктивна система. Предписва се при проблеми с женските хормони, ПМС, неразположения по време на менопаузата, уринарни проблеми и безплодие. Има имуномодулиращо и антиоксидантно действие. Действа като адаптоген, засилва устойчивостта към стрес, независимо дали е физически, умствен и емоционален. Шатавари е една от основните Расаяни за Питта. Повече за Шатавари може да прочетеш от статията Билката шатавари – женският еликсир на младостта.

Трифала – най-известната билкова формула в Аюрведа. Това е комбинация от трите плода Харитаки, Амалаки и Бибитаки. Трифала е мощен детоксикиращ агент. Оказва изключително благотворно влияние върху целия храносмилателен тракт, като го прочиства и подмладява. Приета под формата на прах с гхии и/или мед се превръща в още по-силна Расаяна. Повече за Трифала може да прочетеш от статията Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване.

Пипли – известен е още и като дълъг черен пипер. Със своя остър вкус и загряващо действие, пипли засилва Агни – храносмилателния огън и изчиства токсините. Това е най-добрият тоник за Кафа. Той стимулира движението на течностите и особено на тези в белите дробове. Има благоприятен ефект и върху имунната система.

Брахми – най-добрият тоник за нервната система. Балансира трите доши – Вата, Питта и Кафа. Спомага за подобряване на паметта, умствената яснота и концентрацията. Използва се при тревожност, безсъние, умора, хронични кожни заболявания и незарастващи язви. Той подобрява притока на кръв, което помага да се подобри възстановяването на тъканите.

Амалаки – това е основната съставка на най-известния аюрведичен мармалад Шаванпраш. Действа подмладяващо и за трите доши, белите дробове и репродуктивната система. Също така Амалаки е една от съставките на Трифала. Има кардио защитни функции и намалява серумните нива на холестерола, както и антибактериални и противовъзпалителни свойства. С високото си съдържание на витамин С, той е отличен антиоксидант и е Расаяна за Питта.

Шаванпраш – представлява конфитюр от билки и подправки с кисело-сладък вкус. Това е древна билкова формула, съдържаща гхии и мед в определено съотношение. Те играят много важна роля за пренасянето на полезните вещества от билките към всички тъкани. Шаванпраш може да се приема самостоятелно или да се разтвори в мляко или топла вода, което още повече засилва ефекта му. Обикновено се приема сутрин по 1-2 супени лъжици или, ако е необходимо, два пъти на ден.

 

Храни, подходящи за Расаяна

Едни от най-подхранващите храни, подходящи за включване в диетата по време на Расаяна са кравето мляко, гхии – пречистеното масло, ядките и семената, които действат възстановяващо и подхранващо на нервната тъкан и увеличават Оджас. От зърнените култури най-добри са оризът и овесените ядки. От плодовете и зеленчуците добри избори са фурмите, стафидите, смокините, както и нарът, гроздето, картофите, сладките картофи и аспержите. От подправките добри са чесънът, джинджифилът, канелата, черния пипер, кардамонът, карамфилът, копърът, кимионът, кориандърът и асафетидата. Те затоплят и укрепват, стимулират храносмилането, особено когато са сготвени в гхии. От подсладителите добри са меда и суровата захар – джагари, които дават сила и имат изграждащо действие.

Докато провеждате своята Расаяна не забравяйте, че от съществено значение е да се погрижите да намалите стреса около вас, да се обградите с хора, които ви действат възвисяващо и вдъхновяващо, да насърчите положителните мисли и действия, да отделяте повече време на любимите си хора и занимания, да се посветите на някоя духовна практика и да прекарвате повече време сред природата.

 

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се