Как да си направим пролетен аюрведичен детокс?

Пролетно пречистване на токсините с помощта на Аюрведа

Пролетта е времето за събуждане и разцъфтяване на новия живот. Истински студеното време е вече зад гърба ни, слънцето и светлината са все повече, а тишината, в която е потънала природата, бавно и полеко започва да си отива. Настъпва промяна, която е осезаема за всички живи същества.

Телата ни съвсем инстинктивно усещат този преход и сякаш и те започват да се подготвят за новото начало. Естествената склонност през зимата да се яде по-тежка и заземяваща храна като че ли си отива и се заменя от желанието за повече лекота и подвижност. Настъпил е най-подходящият момент от годината за изхвърлянето на натрупалите се токсини.

Съществуват много начини за подпомагане на процеса на детоксикация. Великденските пости са един много показателен пример за това, както и житният режим на Учителя Петър Дънов, които се провеждат именно през пролетта. Други методи са пълен глад, сокотерапия, режим на плодове и чай, режим на плодове и зеленчуци. Всички те биха могли да бъдат проведени с различна продължителност, дори някои от тях биха могли да се комбинират. Общото е, че всички те целят да изведат токсините навън от организма.

Древната система Аюрведа разглежда детоксикацията като най-важната превантивна мярка срещу заболяванията. Тя счита, че токсините, наречени Ама, се отлагат в тъканите, запушват фините каналчета – Сротите и така намаляват правилното провеждане на праната и хранителните вещества, забавят храносмилателния огън – Агни и по този начин водят до дебалансиране на Вата, Питта и Кафа – трите психо-физиологични същности.

Ето защо идеята за редовно пречистване, особено през пролетта и есента, е от изключително значение в Аюрведа. Тук системата, която се прилага за превенция и лечение на заболяванията, се нарича Панчакарма – петте свещенни действия. Това, което отличава този метод за детоксикация от останалите, е концепцията за мастноразтворимите токсини. Счита се, че те се извеждат много по-трудно от водноразтворимите и за да се случи това е необходим дълъг процес на вътрешно и външно омасляване.

Цялостната Панчакарма се извършва в специализирани аюрведични клиники, където се назначава индивидуален план и програма за пречистването в зависимост от конституцията и състоянието на пациента. Когато няма достъп до подбно място и човека не страда от някое сериозно заболяване, аюрведичен детокс може да се направи и в домашни условия. Ето как.

Четири етапа на домашния аюрведичен детокс

1. Подготовка – продължителността на този етап е от 3 до 7 дни. Този период е много важен, за да се получи плавен преход към същинския детокс. Ако се пропусне тази част и се премине директно към активното прочистване, тялото ще се стресира и токсините няма да са в състояние да се отделят напълно. Важно е да се елиминира употребата на кафе, кофеин, тютюневи изделия, алкохол. Да се намали приема на бързи храни, преработени храни, месо, рафинирани захари и захарни изделия. През това време да се консумират повече прости храни, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена.

2. Изчистване – продължителността му също е от 3 до 7 дни, като колкото по-дълго се прави, толкова по-добри резултати се получават. През това време се консумира само ястието кичари, което представлява сготвени в гхии и подправки басмати ориз и боб мунг. Тази храна е балансирана по отношение на белтъчини и въглехидрати, лесно смилаема е, позволява на храносмилателния тракт да се успокои, да се премахнат токсините и да се балансират Вата, Питта и Кафа. Повече за ястието кичари може да прочетеш от тук. За да се подобри процеса на елиминация на токсините е важно да се прилага ежедневен самомасаж – Абхианга (повече за него прочети тук), да се практикуват всеки ден леки упражнения, както и да се приемат ежедневно детоксикиращи билки като комбинираната формула Трифала (повече за нея прочети тук).

3. Възстановяване – продължителността му е около 3 дни, но ако се направи по-дълго ще се даде възможност за по-плавно преминаване към следващия етап и по този начин ефектите ще бъдат запазени за по-дълго време. Храносмилателната система се е успокоила от монодиетата, на която е била подложена и трябва много внимателно и постепенно да се добавят други храни. Това е най-подходящото време да се даде възможност на храносмилателния огън Агни да се разгори. Важно е да се консумират по-просто устроени храни, сложните комбинации да се избягват. Това е също така прекрасен момент да се тества реакцията на тялото към потенциално утежняващите храни, каквито са млечните продукти, пшеницата и соята. Най-добре е тези храни да се въвеждат една по една и да се наблюдава реакцията на организма в рамките на 24 часа.

4. Подхранване – продължителността му е от минимум 1 до максимум 3 месеца след завършването на предходния етап. Това е последната стъпка, която дава възможност на тъканите да се подхранят и подмладят. Сега, след като тялото е изчистено от токсини и дошите са балансирани, е най-доброто време да се даде нов живот на всички тъкани. Тъй като Вата типовете се отличават с повече сухота, за тях е необходим по-дълъг период на подхранване на тъканите в рамките на 3 месеца. Кафа типовете трябва да са по-внимателни през този етап, за да не засилят своите Кафа качества. Добре за тях е да преминат през едномесечна терапия, като включат от една до три захранващи практики. Същото се отнася и за хората, които имат по-голямо количество токсини, като това може да се идентифицира по дебелия слой налеп върху езика. И в този случай подмладяващите терапии трябва да са много семпли, за да не се допусне подхранване на токсините. Повече за този етап ще прочетеш в следващата ми статия.

7-дневен режим по време на пречистващия етап

&Стани по-рано от обичайното, за да имаш време за всички сутрешни ритуали.
&Освен миенето на зъбите е важно да остържеш езика от налепа, натрупал се през нощта, което може да се направи със сребърна лъжица или със специално предназначена за тази цел стъргалка за език.
&Изпий една чаша гореща вода, за да отмие токсините от тракта, отделили се през нощта.
&Направи си самомасаж – Абхианга със затоплено сусамово масло, ако си Вата и Кафа тип, а ако си Питта, използвай зехтин. Особено внимание отдели на скалпа, като го масажираш със затоплено бадемово масло. Остани с маслата около 20 минути.
&Ако имаш достъп до парна баня или сауна е добре да останеш с маслата на топло. Ако не, затопли добре банята с отоплителен уред и създадай малко пара с горещата вода от душа.
&Вземи вана или душ, като не използвай агресивни шампоани и сапуни за отстраняването на маслата. За отнемане на маслото може да използваш нахутено брашно. Ако имаш възможност да останеш в къщи, не отмивай маслото от главата чак до вечерта.
&Използвай определена кърпа за подсушаването след душа. До края на пречистването тя ще е доста омаслена, затова не я пери заедно с другите си дрехи.
&Направи някаква гимнастика или йога с бавни и нежни движения, което ще подпомогне изхвърлянето на токсините. Избягвай свръхактивните движения, защото това може да има обратен ефект.
&Закуси с кичари, без да преяждаш. Всяка сутрин готви нова порция, която ще консумираш през целия ден.
&Яж кичари най-малко 3 пъти на ден, ако изпитваш глад може и по-често, но е необходимо да има най-малко 3 часа между храненията.
&Ако ти липсват плодовете, може да си позволиш един плод според сезона за закуска или в някое междинно хранене.
&Не яж след 19:00 часа.
&Пий повече гореща вода между храненията или чай от джинджифил, за да се осигури адекватна хидратация и отделяне на токсините.
&Половин час преди лягане изпий 1/2 чаена лъжичка Трифала прах, ратворен в чаша прясно преварена вода, запарва се за 10 минути, оставя се леко да изстине. Ако вкусът не ти харесва, изпий 2-3 таблетки Трифала с топла вода.
&Осигури си достатъчно сън и почивка, защото само така токсините биха напуснали твоето тяло.
&Минимизирай стреса и ако ти е възможно, през тази седмица се изолирай от активни социални дейности.
&Възможно е по време на пречистването на преден план да се появат някои неизявени досега емоции, които е добре да бъдат наблюдавани и просто да им се даде възможност да бъдат проявени.
&След края на пречистването тялото все още ще има тенденцията да се освобождава от токсините, така че дай му тази възможност, като го върнеш към по-разнообразната и подходяща за твоята доша храна бавно и постепенно.

А как да продължиш нататък с подхранването и подмладяването на цялата система, ще прочетеш от следващата ми статия от тук.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се