Предменструалният синдром и аюрведичната гледна точка за неговото лечение

Какво е ПМС и как да му повлияем чрез методите на Аюрведа?

Вероятно няма жена, която да не е изпитала през живота си поне едно от неприятните усещания на предменструалния синдром, наричан накратко ПМС. Статистиките сочат, че всеки месец през него преминават около 85 % от жените. Това състояние може да се прояви чрез множество симптоми, но едни от най-често изявените са раздразнение, депресия, отпадналост, плачливост, агресивност, повишена чувственост към звуци и миризми, изтръпване на ръцете, метеоризъм, задържане на течности, тежест в гърдите. Тези и други симптоми се появяват за 2-3 дни до 7-10 дни преди менструацията и в повечето случаи с настъпването й постепенно изчезват.

Стандартната медицина признава, че все още не е наясно с произхода на това явление. Като основна причина се посочва нарушеното съотношение във втората фаза на менструалния цикъл на двата хормона естроген и прогестерон, където естрогена е значително повече. Това рефлектира върху серотонина – химическото вещество в мозъка ни, което контролира настроението и апетита. Други причини за това състояние биха могли да бъдат увеличената секреция на пролактин, което води до промени в млечните жлези; заболявания на щитовидната жлеза; липсата на витамин В6, цинк, калций и магнезий; нарушението на водно-солевия баланс; генетично предразположение; постоянният стрес.

Въз основа на броя на симптомите може да се определи степента на ПМС. Леката му форма обикновено се проявява с 1-2 симптома, които веднага отшумяват с настъпването на цикъла, но съществува и много тежка форма, при която жената може да стане неработоспособна за няколко дни. Ето и кои са останалите форми на ПМС според стандартната медицина:

Психовегетативна форма – характеризира се със следната симптоматика: плач, раздразнителност, сънливост, негодувание, умора, разсеяност, изтръпване на ръцете, умора, внезапни изблици на гняв, конфликти, намалено сексуално желание, запек, чувствителност към звуци и миризми.

Оточна форма – основните симптоми са: подуване на долната част на краката, лицето, пръстите, акне, сърбеж по кожата, наддаване на тегло, болка и напрежение в гърдите, умора, подуване на корема, болки в мускулите, изпотяване.

Цефалична форма – характеризира се със замайване, раздразнителност, главоболие, гадене, повръщане, загуба на съзнание, подуване и зачервяване на лицето.

Кризисна форма – основните симптоми са „паник“ атаки, припадъци, сърцебиене, високо кръвно налягане, появата на чувство за смъртта, чувство на компресия на гръдния кош, също така се посочват и проблеми с бъбреците, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система.

Как разглежда Аюрведа предменструалния синдром?

В Аюрведа ПМС е известен като Krichhraartava. Krichhra означава „трудно“, а aartava се превежда като „менструация“. Като основна причина за това състояние Аюрведа посочва увреждането на Апана Вата – една от петте субдошите на Вата. Тя е отговорна за премахването на менструалната кръв, изпражненията, урината и репродуктивните течности. Също така нарушената Апана Вата може да доведе и до влошаване на Прана Вата, друга субдоша на Вата. Това води до състояния свързани с тревожност, промени в настроението и депресия.

Наред с това Аюрведа смята, че една от основните причини за всички болестни състояния или отклонения от баланса в системите ни се дължи на натрупване на прекомерно количество токсини, наричани ама. Когато ама се натрупа в каналчетата, захранващи половата тъкан, наричана шукра тъкан, тя предизвиква блокажи и задръствания в тази област. Ето това е друга основна причина за появата на симтомите на ПМС.

Освен дисбаланса на Вата доша и натрупването на ама в шукра тъкан, симптомите на ПМС може да са свързани с дисбалнс и на някоя от другите две доши – Питта и Кафа. Логично е и може да се каже, че видът на симптомите, изпитвани от една жена по време на ПМС, зависи до голяма степен от вида на дисбаланс, който присъства във физиологията й, когато започва менструалния цикъл. Ето защо аюрведичната класификация на типовете ПМС е според трите доши Вата, Питта и Кафа.

Видове ПМС според Аюрведа

Вата тип ПМС – характеризира се с безпокойство, депресия, безсъние, запек, главоболие и тежки болезнени спазми. Налице са нервност, възбуда, объркване, световъртеж, шум в ушите, дори в по-тежките форми и загуба на съзнание. При някои жени настроението може да се променя бързо, при други може да се появи трудност при удовлетворяването на желанията. В периода на ПМС са възможни също така чувство за безполезност, чувство за студ, жажда и сухота на кожата. С началото на менструацията всичко това отминава. В много случаи е налице забавяне на менструацията, а когато все пак тя се появи, е оскъдна, кафеникава, трае само няколко дни и може да има болка, която се засилва при изгрев и залез, когато е времето на Вата. Повече за Вата тип менструация и какви мерки да се възприемат по време на нейното протичане, може да прочетеш от статията Аюрведичен подход за здравословен менструален цикъл.

Питта тип ПМС – характеризира се с появата на раздразнителност, гняв, желанието да се спори, понякога агресивни изблици. Възможно е да има диария, жажда, изпотяване, чувство на топлина в горната част на тялото. По кожата може да се появят зачервявания, обриви и акне. Тези симтоми не отшумяват веднага с появата на цикъла, а отпадат постепенно през времето на неговото протичане. Самият менструален цикъл обикновено е изобилен, дори понякога е свързан с прекален кръвоизлив, придружени със съсиреци. Състоянието се влошава по обяд и в полунощ, когато е времето на Питта. Повече за Питта менструалния цикъл и как да бъде третиран той, може да прочетеш от тук.

Кафа тип ПМС – характеризира се с проявена липса на енергия, чувство на тежест, сънливост, сълзливост, сантименталност, чувството, че жената не е обичана достатъчно, мрачност и тъга. По време на този тип ПМС има повишена чувствителност към настинки и грип, повишена секреция на слуз, липса на апетит, има усещане за гадене, болезненост на гърдите, задържане на течности, възможна е поява на отоци. Част от тези симптоми могат да изчезнат едва към края на цикъла, който е продължителен, с бледи или белезникави отделяния, както и със слуз. Състоянието може да се влоши в сутрешните часове или в началото на вечерта, когато е времето на Кафа. Повече за Кафа тип менструален цикъл може да прочетеш от тук.

Третиране на ПМС според трите доши

Третиране на Вата тип ПМС

&Да се спазва Вата балансираща диета по принцип, но особено много 7-10 дни преди цикъла. Тази диета включва топла, течна, мазна храна, като каши, супи, зеленчуци, сготвени с гхии и затоплящи подправки като пресен джинджифил например. Повече за Вата балансиращата диета чети от Аюрведа и вкусът, както и от Какво е Аюрведа и как да я прилагаме в ежедневието си?

&Да се изключат 7-10 дни преди цикъла силните стимуланти като кафе, чай, тютюн, алкохол, наркотици, защото ще пренапрегнат твърде много слабата нервна система на Вата.

&Преди лягане може да се приема топло мляко с куркума и индйско орехче, за да се успокои нервната система, тъй като при Вата представителите тя е твърде чувствителна, особено силно през този период. Рецептата за топлото мляко може да прочетеш от Вкусна аюрведична рецепта за добър сън.

&Една седмица преди очаквания цикъл вечер да се втрива затоплено сусамово масло в коремната област, което ще успокои Вата, тъй като нейното основно седалище е в дебелото черво. Това ще предотврати евентуалните крампи и болки по време на цикъла. Най-добър ефект би дал цялостният самомасаж, наречен абхианга. Прави се сутрин със сусамово масло, като се започва от главата и се масажира цялото тяло, преминава се през всички по-големи стави и особено внимание се отдава на корема. Повече за него прочети от статията Абхианга – изкуството на самомасажа.

&Най-добри билки и подправки за този период са ашваганда, шатавари, женско биле, куркума, резене, асафетида. Добра комбинация, приета под формата на отвара, е три части шатавари с по една част куркума, канела, женско биле и валериана. Друг билков вариант за справяне със симптомите на ПМС е два пъти на ден да се приема отвара от билката дашамула – 1/2 чаена лъжичка от билката се запарва за 10 минути в чаша гореща вода, за вкус можете да се добави малко мед. От таблетните формули удачна е йогарадж гугул – една таблетка два пъти дневно. Също така може да се приема една супена лъжица гел от алое вера с щипка черен пипер три пъти на ден преди хранене. Повече за билката шатавари може да прочетеш от тук, а за женско биле (сладък корен) от тук.

Третиране на Питта тип ПМС

&Да се спазва Питта балансираща диета, особено 7-10 дни преди очаквания цикъл. Тя включва сладки плодове, повечето зеленчуци, умерено количество млечни продукти, ориз и повечето бобови. През пролетта и лятото суровата храна е най-удачна, за да намали огъня в тази толкова гореща конституция. Повече за Питта балансиращата диета може да прочетеш от тук.

&Да се избягват загряващи храни и подправки, особено домати, лук, люти чушки, алкохол, кафе, тъй като редовната им употреба и особено през периода преди цикъла ще допринесе за засилване на симптомите на ПМС.

&Да се прави самомасаж – абхианга с охлаждащо масло. Подходящи са кокосовото и зехтина.

&През периода на ПМС могат да се приемат следните аюрведични билки и подправки – куркума, кориандър, шафран, алое (сок), шатавари, манджища, готу кола. Подходящ е приемът на отвара, приготвена от три части шатавари и по една част куркума и готу кола. Други билки, удачни при Питта тип ПМС, са коприва, бял равнец, червена малина, глухарче, приети под формата на чай. Също така може да се приема една супена лъжица гел от алое вера с щипка кимион три пъти на ден преди хранене. Повече за качествата на алое, чети от тук.

Третиране на Кафа тип ПМС

&Да се спазва Кафа балансираща диета, която включва всички зеленчуци без кореноплодните, елда, просо, ориз басмати.

&Да се избягват млечните продукти, ядките, сладките и сочни плодове, мазната и тежка храна, особено в периода преди цикъла, тъй като това ще засили тежката и мазна природа на Кафа.

&От аюрведичните билки и подправки най-подходящи в периода на ПМС са куркума, канела, черен пипер, пипли, джинджифил, карамфил, а от билковите комбинации – трикату. Повече за трикату, чети от тук. Също така може да се приема една супена лъжица гел от алое вера с щипка трикату три пъти на ден преди хранене. Други билки, удачни при Кафа тип ПМС, са розмарин и смирна.

За справянето с всички типове ПМС Аюрведа препоръчва редовно да се прави лек детокс преди цикъла. Той може да стартира 2-3 дни преди него или 5-7-10 дни преди това в зависимост от силата на симптомите на ПМС. Този детокс включва приема на аюрведичната формула трифала – една от най-класическите формули в Аюрведа. Тя се приема вечер преди лягане с топла вода, а дозата се определя от индивидуалната поносимост и може да варира от 2 таблетки до 4-6. Повече информация за трифала, чети от тук. Успоредно с това през деня се преминава на монодиета, състояща се от ястието кичари. То е много вкусно, ароматно и балансирано по отношение на белтъчини и въглехидрати ястие. Състои се от ориз басмати и боб мунг. Пълната рецепта за кичари можеш да намериш тук. Освен този кратък и лек детокс за облекчаването на симптомите на ПМС се препоръчва през есента и пролетта да се прави Панчакарма – основният метод за детоксикиране на тялото в Аюрведа. Ако аюрведична клиника не е достъпна, по-облекчен вариант може да се направи в домашни условия. Как се случва това, чети от статията Как да си направим пролетен аюрведичен детокс?

 

С любов,

Снимка: www.youngandraw.comАко ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
септември 25, 2016|Аюрведа и жената|