Да подобрим храносмилането с помощта на Аюрведа

Аюрведичен подход за по-добро храносмилане

 

Когато си говорим за храносмилане и аюрведичен подход за неговото подобряване, няма как да не навлезем по-надълбоко в разбирането на понятието Агни – храносмилателният огън. Той заема централно място в древната аюрведична медицина. Една от основните грижи при лечението на болестите и възвръщането на баланса на дошите се състои именно в неговото нормализиране.

Аюрведа разглежда Агни като самият източник на живот. Той трансформира всичко, което идва от външния свят и координира безброй физиологични процеси, свързани с храносмилането и усвояването на хранителните вещества, както и смилането и преработването на нашите усещания, емоции и преживявания. Ако Агни функционира правилно, ще се радваме на силен имунитет, здраве, дълголетие и на истински плам и желание за живот.

Освен за храносмилането, абсорбцията и асимилацията, Агни отговаря за всички процеси, свързани с трансформацията. Всички метаболитни процеси зависят от него. Участва в храненето на всички тъкани. Поддържа температурата на тялото. Дава блясък и гладкост на кожата. Участва пряко в производството на Оджас – фината енергия, свързана с имунитета. Отговорен е за сетивните възприятия и особено за зрителното. Подкрепя интелигентността и носи психична яснота. Подбужда развиването на качества като кураж, доверие, търпение и стабилност.

Когато Агни функционира правилно, може да забележим това по следните белези: апетитът ни е нормален, което означава приятно очакване на храна, а не спешна нужда от нея; чист език без налепи по него; правилно и ясно разграничаване на всичките шест вкуса (сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво и люто); добър метаболизъм и редовно изпразване на червата; липса на гадене и повръщане; лесно смилане на приетата храна, когато е в разумни количества; стабилно здраве; постоянно тегло; спокоен сън и ум; силна виталност; любов към живота.

Силата на Агни намалява, когато се храним неправилно, използваме неподходящи хранителни комбинации, имаме силни емоционални разтройства и като цяло не живеем разумно и целесъобразно. Ето някои важни предупредителни знаци, че Агни не работи със своя пълен капацитет: страх, гняв, объркване, летаргия, депресия, придружени с нисък или свръх апетит, газове, подуване на корема, запек, гадене, хиперацидитет, редки изпражнения, усещане за тежест, чувство на умора след хранене, тенденция към задръстване в синусите, лимфата или дори ума.

Тези нарушения могат да бъдат краткотрайни или хронични, но в крайна сметка нарушеното храносмилане неизбежно води до натрупването на токсини, които Аюрведа нарича с общото название Ама. Те разстройват работата и на трите доши Вата, Питта и Кафа и се превръщат в причина за появата на болести. Ето защо ролята на Агни е от изключително голямо значение.

Съществуват много видове Агни, функциониращи в организма. Този, който се грижи за производството на солна киселина в стомаха, се нарича Джатар Агни. Този, който стимулира жлъчните киселини в черния дроб, е известен като Бхута Агни. Този, свързан с панкреасните ензими и усвояването на захарите е Колма Агни, а регулиращият работата на щитовидната жлеза се нарича Джатру Агни. Всяка една от седемте тъкани, известни като Дхату, притежава свой собствен Агни, носещ името на тъканта, за чията метаболитна трансформация отговаря.

Важна задача за всеки, който иска да бъде здрав, е балансирането на Агни. Той трябва да бъде нито много силен, нито много слаб. Силата му се определя от характеристиките на всяка доша. Вата и Кафа доша се отличават със слаб храносмилателен огън, тъй като те самите са „студени“ по природа. Обикновено това носи своята симтоматика, като подут корем и газове. Питта има най-силен Агни от трите доши, тъй като самата тя носи „топла” природа. Много често, ако Питта не е балансирана, Агни има тенденция да се засилва прекомерно и да предизвиква киселини в стомаха, киселинен рефлукс, усещане за парене.

Аюрведични съвети за по-добро храносмилане

Храни се осъзнато

Приемът на храна в Аюрведа се възприема като животворен свещен акт, от който зависи не само физическото ни здраве, но и развитието на нашето съзнание. Храната трябва да се приема в спокойна и удобна поза, сред уютна и тиха обстановка. Самата храна трябва да има приятен вид, текстура и да ухае приятно. По този начин храненето започва още преди първата хапка чрез насищането на сетивата, а от там започва храненето и на останалите ни по-фини тела, наречени коши. Скоро очаквай статия по темата за кошите.

Джатър Агни е основният храносмилателен огън, който работи предимно в стомаха, но подхранва всички видове Агни в тялото. Когато ние наистина оставаме присъствени при акта на поемането на храна и отдаваме пълното си внимание на Агни, тогава той се засилва навсякъде в тялото.

Храни се само, когато си гладен

Истинския глад се характеризира с усещане за лекота, приятно очакване на храната, без необходимост от нахвърляне върху нея. Фалшивият глад може да бъде причинен от скука, депресия, емоционално разстройство, изтощение, но това обикновено се решава с кратка почивка, разходка или прием на малко топла вода. Ако след това отново има позив за глад, означава, че е истински.

Избягвай Агни намаляващите субстанции

Едни от най-силно намаляващите силата на Агни субстанции са студените храни и напитки. Ледена вода, студени сокове и мляко, взети директно от хладилника, буквално погасяват храносмилането. Напитките трябва да са със стайна температура, а храната трябва да е прясно сготвена и топла, но не гореща. Ако студени напитки биват смесени с топли сготвени храни може да се предизвикат стомашни спазми, подуване на корема и общ дискомфорт в областта на стомаха.

Ако се касае за Питта дисбаланс, при който Агни е свръх активен, студените и замразени храни също не са препоръчителни. В тези случаи, за да се постигне успокояващ ефект, биха могли да се приемат между храненията охлаждащи напитки. Добър вариант е към водата да се добавят няколко капки розова вода, да се консумира кокосова вода или сок от прясно манго.

Консумацията на твърде много течности по време на хранене и веднага след това също размива Агни и погасява храносмилателните ензими. Други инхибитори на Агни са прекомерният сън, преяждането, емоционалното хранене, тежките храни, многото кофеин, облачното време.

Стимулирай Агни преди и по време на храненето

Ако Агни е слаб, добър начин за неговото засилване е приема на една чаена лъжичка настърган пресен джинджифил с няколко капки лимонов сок и щипка сол. Тази смес бавно и постепенно събужда пламъците на Агни, подготвяйки го за смилането на основното ястие. В допълнение към джинджифила могат да се включат други ароматни подправки, като черен и дълъг пипер (пипли), кардамон, сладък корен. Всичко това стимулира секрецията на слюнка в устната кухина, където се отделят важни ензими, участващи в първата фаза на смилането на храната.

Съществуват и готови аюрведични комбинации от билки и подправки, стимулиращи храносмилането, които се приемат с първите хапки храна. За Вата подобна формула се нарича Hingwashtak powder, чиято основна съставка е Асафетида. Тя стимулира апетита и помага при абсорбирането и асимилирането на хранителните вещества, както и за успокояването на прекомерното движение на въздух в системата, характерно за Вата.

За Кафа подобна формула е Trikatu, която се състои от равни пропорции черен пипер, дълъг черен пипер (пипли) и джинджифил. Тя е мощна загряваща комбинация, която се използва за възпламеняване на храносмилателния огън и ефективно изгаряне на мазнините. Поради изсушаващите качества, които носи тази комбинация от подправки, тя е много добро средство за намаляване на слузта, отложена по храносмилателния тракт, характерна за Кафа. Повече за Trikatu може да прочетеш от статията Трикату – аюрведичната формула за добро храносмилане

Агни може да бъде и прекалено активен, което е характерно състояние при Питта дисбаланс. В тези случаи се препоръчва прием на Avipattikar Churna. Тя е традиционна аюрведична формула, която се използва за отстраняване на излишната Питта от стомашно-чревния тракт. Това е охлаждаща смес балансираща Агни и премахваща по естествен начин токсините от системата. Успокоява стомаха при гастритни състояния, нормализира киселинността на средата и помага на Апана Вата (една от петте субдоши на Вата) да се движи надолу, което служи в подкрепа на доброто елиминиране.

Подкрепи Агни след хранене

Когато храненето приключи, е добре да вземем дълбоко дъх, преди да продължим към следващата си дейност. Това помага на тялото да се наслади на удоволствието от приетата храна, което ще помогне на процеса на храносмилане.

Друг добър подход е да се възползваме от пробиотичните качества на малка чаша Ласи след хранене. Това е напитка, която се приготвя от една част кисело мляко, четири части вода, по щипка кимион, джинджифил и кориандър на прах, сол.

 

Друга много приятна формула за след хранене е прием на щипка резене и захар на кристали или малко парченце небет шекер. Няма индийски ресторант, в който след хранене да не се сервира тази комбинация, използвана от хиляди години. Малко количество от семената и захарта се сдъвкват след като сме приключили с храненето. Това освежава дъха, премахва чувството на тежест след хранене, има антиспастичен, противовъзпалителен и газогонен ефект.

 

След хранене, ако имаш 5-10 минути, е добре да полежиш на лявата си страна, тъй като това ще активизира енергията, движеща се през слънчевия канал на Сушумна (централният ни енергиен меридиан, разположен в гръбначния стълб), който е свързан с Агни. Така не само ще релаксираш, но и ще тонизираш храносмилателния процес.

Приемай подходяща храна в подходящи комбинации

Според Аюрведа най-подходящата храна е сатвичната – чиста, прясна, лека, сготвена с билки и подправки. Това я прави лесно усвояема, предотвратява образуването на газове и пречи на натрупването на токсини (Ама). Важно е и спазването на дошовите специфики и приемането на най-подходящата храна в зависимост от особеностите на Вата, Питта и Кафа. Подробности може да прочетеш от статията Какво е Аюрведа и как да я прилагаме в ежедневието си?

Не на последно място е начина на комбинирането на храните. Колкото по-прости комбинации се използват, толкова по-лесно те ще бъдат усвоени. За неподходящи се считат комбинирането на мляко с плодове, на млечни с бобови култури, на сирене с продукти от семейството Беладона и други. Повече за комбинирането на храните може да прочетеш от статията Как да комбинираме храните според Аюрведа?

Приемай храната в правилното време

Храносмилателната сила е тясно свързана с слънчевия цикъл, тъй като Агни се асоциира със слънцето. Когато слънцето е най-силно, между 12 и 14 часа, съответно и Агни е най-активен. Ето защо най-сериозното хранене би трябвало да е на обяд.

Когато слънцето залезе, Агни намалява, затова вечерята трябва да бъде най-лекото хранене за деня. Късната вечеря пречи на съня и коства натрупването на токсини, които бавно напускат тялото. Най-добре е вечерята да се приема към 18-19 часа. За добър сън да се приема преди лягане напитка с прясно мляко и подправки. Рецептата може да прочетеш от статията Вкусна аюрведична рецепта за добър сън

Погрижи се за редовното елиминиране

Един от най-добрите начини за добро елиминиране е редовният прием на Triphala. Тази традиционна аюрведична формула се състои от три сушени плода, които балансират трите доши – Вата, Питта и Кафа. Тя е почитана заради уникалната си способност за деликатно и меко пречистване на стомашно-чревния тракт и подмладяването на тъканите. Приема се половин час преди лягане с топла вода. Подробности за Triphala може да прочетеш от статията Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване

От начина, по който се справя тялото ни с процеса на храносмилане, зависят много неща – здравето ни, емоциите ни, възприятата ни за света, нашето самочувствие и настроение. Така че, погрижи се за неговото подобряване. Всичко е в твоите ръце.

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се