Ниското кръвно налягане и Аюрведа

Аюрведичен подход за регулиране на ниското кръвно налягане

Кръвното налягане е силата, която кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове. То е резултат от изпомпващата дейност на сърцето и се изразява чрез систоличната и диастоличната стойности. Систоличното кръвно налягане (горната стойност) показва налягането на артериите в момента на съкращаване на сърдечния мускул и преминаването на кръвта в тях. Диастоличното кръвно налягане (долната стойност) представя налягането в артериите при релаксиран сърдечен мускул. При здрави хора систоличното кръвно налягане е между 90 и 120, а диастоличното – между 60 и 80. При по-ниски от посочените стойности говорим за ниско кръвно налягане.

Ниското кръвно налягане, известно още като хипотония, е свързано с недостатъчно доставяне на кислород и хранителни вещества до жизненоважни органи като мозъка, сърцето и бъбреците, в резултат на което тези органи не функционират нормално и може да се увредят. Едни от симптомите на ниско кръвно налягане са замаяност, гадене, умора и сърцебиене, които в крайна сметка могат да доведат до някоя от причините за сърдечните заболявания или дори до инфаркт.

Някои от основните причини за хипотонията са хранителните недостатъци, дехидратацията и ендокринните разстройства. Кръвното налягане може да спадне бързо и поради загуба на кръв. То може да се развие постепенно, поради бавно кървене в стомашно-чревния тракт, бъбреците или пикочния мехур. Емоционалната нестабилност също може да е съществена причина за ниското кръвно налягане. Продължителното разочарование и чувството за неудовлетвореност могат да доведат до понижаване на кръвното налягане

В Аюрведа ниското кръвно налягане е известно като Nyuna Raktchap. Счита се, че най-важната причина за това състояние е погрешното хранене на тъканите и намалената сила на храносмилателния огън Агни. Тъканите, образуващи стените на кръвоносните съдове, се отпускат и разширяват, което води до намаляването на количеството кислород и хранителни вещества, стигащи до тях. Друга причина, посочвана в Аюрведа за ниското кръвно налягане, е нарушената функция на една от петте субдоши на Вата – Вияна Ваю, която контролира движението на енергията през кръвоносната система.

Причините за ниското кръвно налягане при трите различни доши Вата, Питта и Кафа могат да бъдат от различен характер. За хората с Вата конституция ниското кръвно налягане би могло да бъде в резултат на лоша циркулация на кръвта. За Питта типовете това състояние може да бъде причинено от анемични състояния и/или слабо функциониращ черен дроб. За хора с Кафа конституция ниското кръвно може да се получи поради задръстване и стагнация в тялото, което намалява кръвния поток.

Билки и добавки за нормализиране на ниското кръвно налягане според Аюрведа

Сладък корен – има способността да нормализира ниските нива на кръвното налягане, причинени от ниските нива на кортизола. Кортизолът е отговорен за правилната адреналинова функция. Билката има способността да блокира ензима, който разгражда кортизола и така да поддържа здравата адреналинова функция.

Сладкият корен може също така да помогне за намаляване на симптомите на умора, толкова характерни при състояние на ниско кръвно налягане. Приема се под формата на чай, който се приготвя като една чаена лъжичка от билката (сушена или на прах) се накисне в чаша вряща вода за около пет минути. Добре е да се консумира всяка сутрин. Повече за качествата и въздействието на билката сладък корен, може да прочетеш тук.

Ашваганда – известна още като индийски женшен, е изключително добър адаптоген, който може да помогне при ниско кръвно налягане. Тази билка има успокояващо, диуретично, подмладяващо, тонизиращо, противовъзпалително действие. Тя подпомага стимулирането на потока на кръвта в артериите и повишава цялостния имунитет на тялото. Ашваганда е лесно достъпна на пазара в различни форми. Повече за качествата и приложението на тази билка може да четеш тук.

Тулси – това е билката, известна още като свещен босилек, която има високо съдържание на витамин С, магнезий и калий. Дъвченето на 4-5 свежи листенца на билката на празен стомах е изключително удачен начин за справяне с ниското кръвно налягане. Друга възможност е да се извлече сока от листата на тулси и да се добави малко мед. Пие се всяка сутрин на празен стомах.

Сок от амла – това е билката в Аюрведа, известна с най-високото съдържание на витамин С. Той действа като мощен антиоксидант, който играе жизненоважна роля в тонизирането на кръвоносните съдове. Много проучвания доказват, че високите нива на витамин С в кръвта спомагат за нормализиране на систолното и диастоличното кръвно налягане. Амла също така помага за понижаване нивата на холестерола в кръвта. Препоръчителната доза е 10 ml сок от амла всяка сутрин, за да се постигне нормализиране на кръвното налягане. Повече за качествата и приложението на амла чети тук.

Арджунарища – това е едно от най-известните аюрведични лекарства за нормализиране на нивата на кръвното налягане. Тази добавка обикновено се свързва с лечение на топлинни разстройства и подобряване на сърдечната функция. Тя стимулира кръвообращението, като по този начин косвено нормализира нивата на кръвното налягане и поддържа здравата адреналинова функция.

Индийски спикенард – това е билка, растяща в Хималаите, която още се нарича джатаманси или индийски валериан. Тя съдържа минерали, имащи отношение към стабилизирането на нивата на кръвното налягане. Билката има способността да нормализира сърдечния ритъм, да подобрява паметта, предписва се при безсъние, психическа нестабилност и депресия. Индийският спикенард може да се консумира под формата на билков чай и е много ефективен, когато се приема в комбинация с канела. Инфузията може да се приготви и чрез накисване на 15 до 20 г билка в 250 мл вряща вода.

Розмарин – известен е като много полезна добавка при ниско кръвно налягане. Основната съставка на розмарина са флавоноиди, които спомагат за стимулирането на кръвоносните съдове. Друг много важен компонент на розмарина е розмариновата киселина, която има способността да ограничава действието на простациклините, които са една от причините за ниското кръвно налягане.

Розмаринът успокоява нервната система и спомага за намаляване на възпаленията в тъканите. Той също така затопля тялото и подобрява общото кръвообращение, като по този начин решава проблемите с ниското кръвно налягане. Тази благоуханна билка може да се консумира под формата на масло, екстракт, тоник, таблетки, отвара, чай или просто да се добави като подправка при готвенето на храната.

Стафиди – те са традиционно аюрведично средство, което се счита за отлично лечение на хипотония. Накисват се 20-30 стафиди в чаша вода за през нощта. На сутринта се изпива водата и се изяждат плодовете на празен стомах, като се сдъвкват много добре. Тази практика може да се повтори в продължение на няколко седмици до постигане на нормализиране на показателите. Друга вариация на тази рецепта е 4-5 бадема, 10-15 зрънца френско грозде, 15-20 фъстъка заляти от вечерта с гореща вода. На сутринта се изпива водата и бавно с достатъчно дъвчене се изяждат плодовете и ядките.

Сок от червено цвекло – червеното цвекло отдавна е известно с многобройните си ползи за здравето ни. Сокът от цвекло има способността да нормализира кръвното налягане – повишава ниското кръвно и понижава високото. Този сок е силен разтворител на неорганични натрупвания на калций, които водят до втърдяване на артериите и намаляват тяхната еластичност, което го прави много добър при лечение на атеросклероза. Действа добре и за подобряване на паметта. Препоръчва се 3-4 пъти на ден да се приема по 1 супена лъжица от смес между чаша сок от цвекло и една чаша мед. Добре е да се избягва един час след това прием на храна и вода.

Лимонов сок – сокът от лимон работи добре при нормализиране, както на високо, така и на ниско кръвно налягане. Лимоновият сок прави чудеса за ниското кръвно налягане, което е причинено главно от дехидратация. Той подхранва тялото и стимулира храносмилането. Направи си домашна лимонада, а вместо захар използвай мед.

Билкова отвара – смеси равни количества листа от розмарин, готукола, женшен, индийско грозде и тинтява. Билките се варят за 5 минути и се запарват за 30 минути. Пият се веднъж на ден за контролиране на ниско кръвно налягане.

Солена вода – тя спомага за лечение на ниско кръвно налягане, тъй като натрият, съдържащ се в солта, има способността да увеличава кръвното налягане. Не бива обаче да се прекалява с това лечение, тъй като излишната сол може повече да навреди на организма, отколкото да помогне. В екстремни ситуации може само да се разтвори половин чаена лъжичка сол в чаша вода и да се изпие. Също може да се вземе чаша айрян със сол или аюрведичната му алтернатива – ласи. Рецептата виж тук.

Вана с английска сол – 2-4 чаши английска сол се разтварят в гореща вода. Взима се вана за 10 до 20 минути. Прави се вечер преди лягане.

Асани за нормализиране на кръвното налягане – вирасана, сидхасана, бадаконасана, саламба ширшасана, сарвангасана, халасана със съпорт, супта бадаконасана и шавасана. Очаквай статия по темата.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се