Млякото и млечните продукти в Аюрведа

Как да си приготвим божественото сирене панир?

 

Млякото и млечните продукти са с особен статут в съвременното схващане за здравословно хранене. Модерните нутриционисти обикновено ги обвиняват за появата на повечето болести и дават препоръки за тяхната минимална консумация или дори за тяхното напълно изключване от менюто. И най-вероятно те имат сериозно основание за това, поради факта, че отдавна млечните продукти, разпространяващи се на масовия пазар, не са това, от което имат нужда нашите тела, за да бъдат здрави и жизнени.

Поглеждайки назад в древността към корените на йога и Аюрведа ще видим, че всъщност млякото е било една от най-тачените храни, предписващи се не само за здраве и дълголетие, но и за духовен просперитет и израстване.Това е най-сатвичната храна, която носи изключителна чистота и благост, защото е дарена от най-свещеното животно – кравата.

Кравата е символ на Божествената Майка. Древните ведически текстове описват самата Вселена като космическа крава. Земята също е разглеждана като крава, която безкористно подхранва и подкрепя всички същества, които живеят на нея. Една от най-мощните ведически мантри е Гаятри мантра, която се свързва отново със земята и кравата, защото думата „гая” от санскрит означава именно „земя” и „крава”.

В аюрведичен план млечните продукти се разглеждат като изграждаща храна, която се предписва в случаите на слабост. Подходяща е за Вата типовете, а за Питта и Кафа не е най-уместната храна, поради мазната и тежката си природа. Счита се, че млечните продукти са много слузообразуващи и за да се неутрализира този ефект е необходимо те да се консумират и приготвят по определен начин.

Прясното мляко например се вари с кардамон, джинджифил, черен пипер, куркума и индийско орехче и се приема затоплено всяка вечер преди лягане, което е една чудесна практика за увеличаване на оджас. Така засилваме имунитета си и постигаме спокоен и пълноценен сън. Конкретната рецепта за мляко с подправки е тази: Вкусна аюрведична рецепта за добър сън.

Маслото обикновено се консумира пречистено. Нарича се гхии и има изключително лечебни и балансиращи свойства. То има прекрасна миризма и жълт кехлибарен цвят. Обработва се термично, като се пречиства от белтъчините. Гхии е подходяща храна и за трите доши Вата, Питта и Кафа, с уточнението, че Кафа типовете е добре да не прекаляват с количествата на приема му. Повече информация за гхии и как ди си го приготвиш в домашни условия може да прочетеш от статията Как да си направим пречистено масло – гхии?

Киселото мляко е тежка храна, която запушва сротите и с нея трябва да се действа предпазливо. И тук добавянето на определени подправки, както и разреждането му с вода ще го направи по-смилаемо. Начинът му на прием за трите доши е различен. Вата типовете може да го използват по-често от останалите доши, но все пак е добре да се добавят някои подправки като кимион и джинджифил. Питта типовете е добре да го подслаждат например с кленов сироп, за да противодействат на твърде киселата му природа, както и да го разреждат 1:1 с вода. За да стане смилаемо киселото мляко за Кафа типовете е необходимо да се добавят мед, канела, джинджифил и кардамон.

Друг прекрасен млечен продукт, който много лесно може да си приготвиш в къщи е божественото сирене панир. Това е прясна извара, която се пресова и се получава изключително вкусна пита от прясно сирене, което може да се консумира директно или да се добавя нарязано или натрошено към различни ястия. Отново то е по-подходящо за Вата, отколкото за Питта и Кафа. Нормален прием на панир е два пъти седмично. Необходимо е само да се сдобиеш с качествено домашно прясно и малко кисело мляко, както и със свободен половин час. Ето и най-накрая рецептата.

 

Как да си приготвим божественото сирене панир?

 

Необходими продукти:

3 литра прясно мляко

1 кофичка кисело мляко

Парче тензух

Приготвяне:

В голяма тенджера загряваме прясното мляко като наблюдаваме да не изкипи. След като започне леко да се надига махаме тенджерата от огъня и добавяме киселото мляко. Започваме да разбъркваме и съвсем скоро след това ще видим, че панирът се е пресякъл и се е отделил от суроватката, която би трябвало да има леко зеленикав цвят. Ако панирът не е достатъчно гъст може да се добави още кисело мляко и да се разбърка. Оставяме го за 10 минути. Прецеждаме го през марля или тензух. Оставяме го да се изцеди хубаво от водата и ако искаме панирът ни да заприлича на сирене, го пресоваме с нещо тежко. Изчакваме още 10-15 минути. Накрая го разопаковаме от тензуха и вече имаме съвършено кръгла пита от панир.

След това с готовия панир можем да сътворим много различни неща. Да го нарежем на кубчета, да го задушим в гхии и да го добавим към някоя крем супа. Можем да го задушим с подправки и зеленчуци, също така може да вземе участие и натрошено в други вкусни рецепти, дори и сладкиши. За да не се чудиш с какво да започнеш, предлагам ти една бърза и лесна рецепта с панир тук.

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
октомври 4, 2015|Аюрведично хранене|