Любимите ми есенни кестени

Красотата на есента е тук с пълна сила. Топлите й цветове са навсякъде около нас. Заедно с нея можем да се насладим и на голямо разнообразие от зеленчуци, плодове и ядки, характерни само за този прекрасен сезон. Такива са кестените, които у нас сякаш не са сред най-популярните храни. Познаваме вкуса им само от печения и варения им вариант, но всъщност кестените фигурират в безкрайно вкусни, здравословни и лесни за приготвяне рецепти. Днес ще те запозная с моите най-любими от тях. Но първо малко информация за самите кестени.

Кестенът е от семейство Букови и е бил известен още на първобитните хора, тъй като овъглени кестени са били намерени в селища от каменната и бронзовата ера. Смята се, че до 5 век пр. н. е. кестени са се отгелждали само в Мала Азия и Гърция, а от там са се разпространили по цялото Средиземноморие и Южна и Централна Европа. Те са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората.

Кестените са ценен източник на хранителни вещества. Те са богати на минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо. В пресните кестенови плодове се съдържат вода, въглехидрати, белтъчини, мазнини,  целулоза, скорбяла, декстрин, ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин. Кестените са богати на минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо.

Ползи за здравето от консумирането на кестени:

 

Кестените имат високо съдържание на фибри. Диетичните фибри са два вида – разтворими и неразтворими. Разтворимите се абсорбират във вода и образуват гел-консистенция в червата. Този вид фибри спомага за намаляването на холестерола и стабилизирането на нивата на кръвната захар. Кестените съдържат предимно неразтворими фибри, които подпомагат по-бързото преминаване на  изпражненията през чревния тракт.

Кестените са богати на минерала мед. Това е минерал, който подобрява здравината на костите, помага за образуването на червените кръвни клетки и стимулира имунната система.

Кестените съдържат високи нива на витамини от групата В. Те подобряват мозъчната функция, помагат за произвеждането на червени кръвни клетки, участват в разграждането на протеини, въглехидрати и мазнини, подобряват състоянието на кожата. Освен голямо количество витамин В6, кестените съдържат фолиева киселина, тиамин и рибофлавин.

Кестените имат високо съдържание на въглехидрати. Това ги прави идеална храна при по-активни физически и умствени натоварвания. Те осигуряват стабилни нива на енергия, която се освобождава бавно и постепенно. Консумирането на кестени подпомага функцията на нервната система.

Кестени имат високо съдържание на манган. Това е минерал – антиоксидант, който се свързва със свободните радикали в системата и намалява риска от рак и сърдечни заболявания.

Любима рецепта с кестени виж тук.

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
ноември 6, 2016|Аюрведично хранене|