Красива менопауза с Аюрведа

Как Аюрведа може да съдейства за по-приятни усещания по време на менопаузата?

Менопаузата не е болест, а е естествен процес от живота на всяка жена, който рано или късно ще настъпи. Как ще влезе и ще премине през него, зависи от начина, по който го възприема тя. Ако на менопаузата се гледа като на край на младостта и сексуалността, този възглед неминуемо ще донесе повече трудности и неприятни усещания, отколкото ако се погледне като на следващия, естествен етап от живота, предоставящ по-голяма свобода от ограниченията на младостта.

Ведическите текстове разглеждат четири етапа, през които преминава живота на човека. Първият етап – брахмачария, е периода на детството, характерно със своя растеж и изграждане на тялото и ума. Този период се разглежда още и като Кафа период. Вторият етап – грихастха, е времето за постижения, в който се доказваме и утвържаваме в личен, семеен и професионален план. Това е времето за постигане, олицетворяващо се с Питта енергията. Третия етап – ванапрастха, е периодът на зрелостта, пълен с мъдрост и благодат. Това е времето на Вата. Когато този етап завърши напълно, се преминава към последния етап от живота – санняса, с чувство за задоволство и мир.

Менопаузата настъпва в периода на зрелостта, доминиран от енергията на Вата. Ето защо симптомите на менопаузата, изпитвани от някои жени, са подобни на симптомите, наблюдавани при Вата дисбаланс, като депресия, безпокойство и безсъние. Менопаузата може да се прояви и с друга симпоматика, характерна за увеличаването и на другите две доши – Питта и Кафа. Жените със симптоми от Питта тип често са ядосани и страдат от горещи вълни, а тези със симптоми от Кафа тип включват отпадналост, наддаване на тегло и чувство на психическа и физическа тежест. По-надолу ще се спрем по-подробно на тези дошови различия, а сега ще разгледаме причините за настъпването на дисбаланс по време на менопауза от гледна точка на Аюрведа.

Какви са причините за дисбаланс по време на менопауза според Аюрведа?

&Една от най-съществените причини за проявата на различни дисбаланси в този период е съществуването им преди това. Менопаузата е преход от фаза, доминирана от Питта доша, към фаза, доминирана от Вата доша. Ако една жена вече има значителен Питта или Вата дисбаланс в годините преди самата менопаузата, нещата могат много да се влошат по време на настъпването й. Ето защо е много важно да познаваме нашата собствена конституция и да се грижим още от сега, независимо на колко години сме, за нейното балансиране чрез най-подходящия хранителен и двигателен режим и спазването на най-добрия за нашата доша лайфстайл.

&Друг фактор, водещ до дисбаланси по време на менопаузата, е натрупването на храносмилателни токсини (Ама) в цялата система. Ама запушва вътрешните каналчета, наречени сроти, което възпрепятства транспортирането на хранителните вещества до клетките и премахването на отпадните продукти от тялото. Ама се натрупва преди всичко от консумиране на неподходящи храни за нашата конституция, от приемане на твърде сложни хранителни комбинации, от редовен прием на бързи храни, храни с химикали и консерванти и такива, които са пакетирани, замразени или застояли. Ако една жена е имала проблеми в годините преди менопаузата с натрупване на Aма, то този проблем ще се задълбочи по време на настъпването и протичането й. Ето защо е важно регулярно да се прави детоксикация на цялото тяло чрез Панчакарма в аюрведични клиники или в домашни условия. Как става това, прочети тук.

&Третият фактор е намаленият оджас. Оджас е финото вещество, което се образува в кулминацията на изграждането на седемте жизненоважни тъкани, наречени дхату. Тя се формира по време на биосинтеза на тези тъкани и представлява албумин (протеин в плазмата), глобулин (протеин в кръвта) и много важни хормони и невротрансмитери. Оджас играе важна роля в имунната система, но също така се отнася и до ендокринната, нервната, скелетната, мускулната и храносмилателната система. Тя може да се разглежда като един много фин и изискан вид на Кафа. Нашата имунна система подпомага възприемането на промените от външната среда и се грижи за адекватната реакция на нашата вътрешна среда. Ако оджас не функционира добре, организмът на жената ще бъде по-склонен да прояви дисбаланси и симптоми по време на менопаузата. Как да бъде засилен оджас преди навлизането в менопауза? Това се случва най-вече чрез стимулиране на позитивно мислене, повече дихателни упражнения и медитации, нежна йога практика, консумиране на оджас храни като гхии, фурми, смокини, стафиди, бадеми, кашу, тиквени семена, сусам, тахан, авокадо, кокос, кокосова вода и мляко, пълномаслено краве мляко с подправки, сладки, сочни плодове като праскови и манго, сладък картоф и като цяло подхранване на тъканите и стимулиране на здравословна Кафа.

&Четвъртият фактор е намален теджас. Теджас е финият природен интелект, който регулира цялата метаболитната активност на тялото и ума. Това е тази интелигентност, която позволява фината комуникация на клетките помежду им, която им казва какво точно да правят и кога да го направят. Теджас може да се оприличи като фината форма на Питта. Когато е в достатъчно количество, жената може да се наслаждава на перфектен баланс, красота и блясък в очите. Когато тази фина субстанция обаче стане недостатъчна, това води до забавен метаболизъм, забавено храносмилане, намалена умствена проницателност, които са и характерни белези при менопаузата. За да не се утежнява този процес, е необходимо стимулиране на здравословна Питта, имайки предвид, че тя е първоизточникът на Агни – храносмилателният ни огън. Как да се случи това, може да прочетеш тук.

&Прекомерното използване на ума, тялото, емоциите и сетивата е един от най-съществените фактори за дисбаланси по време на менопаузата. Това се случва, когато една жена напряга ума си прекалено много, когато е под огромен емоционален стрес, когато непрекъснато си поставя за цел изпълнението на хиляди задачи, когато тя самата си поставя високи предизвикателства и изисквания, които да покрие. Всичко това може да бъде излекувано най-вече чрез по-балансиран и спокоен начин на живот, с повече позитивна мисъл и чрез пълно доверие и отдаване на живота, такъв, какъвто е.

Менопаузата и нейните дошови различия

Аюрведа ни учи, че всеки е различен по своята природа и характер и затова преминава по различен начин през болестите и дисбалансите. Това се определя от многообразието на дошовите и субдошовите взаимодействия. Изхождайки от това, сега ще разгледаме различната симтоматика при менопаузата и конкретни начини за нейното облекчаване.

Вата

Симптоми:

&Промени в настроението

&Суха кожата и/или лигавици (включително влагалището)

&Оскъдно кървене по време на предменопаузата

&Запек или раздразнени черва, газове

&Безсъние

&Безпокойство, страх, тревога

&Усещане за студ

&Намалена концентрация

&Намалено либидо

&Загубата на костна маса

&Болки в ставите

&Усещане за студ

Лечение:

Диета – увеличаване на топлата, сготвена с гхии и затоплящи подправки храна и напитки, редовно хранене, намаляване и/или изключване на кофеина и другите стимуланти, рафинираната захар, студените напитки, суровите зеленчуци, салати, неузрелите плодове. Повече за режима на Вата, чети тук.

Лайфстайл – ранно лягане, регулярен режим на всички ежедневни дейности, ограничаване на дългите пътувания, особено със самолет, редовна медитация, спокойна йога, ходене в планината, редовен самомасаж с леко затоплено сусамово масло. Повече за самомасажа, чети тук.

Анти Вата билки и добавки – ашваганда, арджуна, астрагал, гуггулу, женско биле, смирна, глог плодове, пресен джинджифил, асафетида.

Питта

Симптоми:

&Горещи вълни

&Раздразнителност

&Обилно кръвотечение по време на предменопаузата

&Кожни обриви и заболявания, акне

&Гняв, избухливост, критичност, съревнование, ревност

&Високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания

&Инфекции на пикочните пътища

&Нощно изпотяване

Лечение:

Диета – умерено увеличаване на охлаждащите храни, прием на достатъчно вода, сладки сочни плодове, като грозде, круши, сливи, манго, пъпеши, ябълки, както и зелени зеленчуци като краставици, копър, кориандър и резене. Да се избягват и/или изключат горещи пикантни храни, топли напитки и алкохол. Повече за Питта режима тук.

Лайфстайл – ранно лягане, редовен самомасаж с кокосово масло или зехтин, редовна медитация и други техники за намаляване на гнева, омразата и негодуванието, да се избягват упражненията на слънце, както и самото излагане на слънце в най-горещите часове, да се избягва практикуването на състезателни спортове, а да се наблегне на зимни, водни спортове и пребиваването на открити и прохладни местности.

Анти Питта билки – алое вера, арджуна, готу кола, сандалово дърво, берберис, нийм, шатавари, куркума, кимион.

Кафа

Симптоми:

&Качване на тегло

&Наднормено тегло

&Задържане на течности, оток

&Депресия, тъга, алчност, мързел

&Намалена концентрация поради тъпота на възприятията

&Високо ниво на холестерол или триглицериди

&Вялост, сънливост

&Гъбични инфекции

&Липса на мотивация

&Лошо храносмилане

Лечение:

Диета – да се консумира повече лека, суха и топла храна, повече зеленчуци, леко сготвени, пълнозърнести храни, бобови растения, да се използват подправки като сух джинджифил, черен пипер, куркума. Да се изключат млечните продукти, месото, захарта, пшеницата, студените храни и напитки. Веднъж в седмицата да се прави пост, но не на сладки сокове. Подходящо е да се прави с ястието кичари, дори и за по-дълго време. Повече за това ястие, чети тук. Храната да се консумира до 18:00 часа. Повече за цялостния режим на Кафа виж тук.

Лайфстайл – ранно ставане, преди 6:00 сутринта, стимулиращи упражнения, йога и танци, четков масаж, самомасаж със синапено масло, разтворено в сусамово масло, непрекъснато учене на нови неща, експериментиране с нови занимания.

Анти Кафа билки и субстанции – трикату, джинджифил, карамфил, канела, синап, амалаки, бибитаки, харитаки.

Тъй като всяка жена е различна, много често е възможно симтоматиката да не е така ясно изразена при навлизането в менопаузата и /или да има комбиниран характер. При всички случаи е добре да се погрижим за себе си още от сега за баланса на дошите си, независимо на колко години сме. Достатъчно е да се позовем на основната си доша и да й дадем необходимите грижи.

С любов,

Снимка: womanandhome.comАко ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
януари 22, 2017|Аюрведа и жената|