Констипацията през погледа на Аюрведа

Аюрведични методи за справяне с констипацията

Един от най-често срещаните здравословни проблеми на днешното съвремие е констипацията. Може би няма човек, който да не е изпитвал дискомфорта от невъзможността да изхвърли навън натрупалите се в тракта токсини. Чувството на тежест, подуване и нерядко съпроводените с това потиснатост и депресия, превръщат констипацията в едно доста неприятно състояние. За съжаление много често то се превръща в хроничен проблем, а решаването му изисква една по-задълбочена грижа.

Стандартната медицина не търси да разреши причините за появата на констипация, а се насочва към подобряване на симптоматиката, което в повечето случаи се оказва в основата на липса на успех в изцелението. Най-често се предписва билката Сена, която има изключително дразнещ ефект върху лигавицата на дебелото черво. Това създава силни мускулни спазми и предизвиква водниста диария. Така се постига моментно подобрение, което тласка страдащите към все по-честото използване на билката. В крайна сметка това може да доведе до зависимост или  „синдром на мързеливите черва“.

Констипацията има ясна симптоматика, която е еднаква в повечето случаи. Тя се отличава в невъзможността за ежедневна евакуация или в усещането за непълна такава. Причините за констипацията обаче не винаги са еднакви. Те може да се крият освен в неправилното хранене, дехидратацията, лошият начин на живот като цяло, липсата на движение и твърде много стрес, но и в други причини като метаболитни и ендокринни нарушения, бременност, чести пътувания, резки промени в рутинния режим, нежеланието за дефекация на чужди места, честите клизми и други.

Съвременните нутриционисти ни учат, че за да се справим с констипацията е необходимо да консумираме повече храни, богати на фибри, да пием много течности и предимно вода и да правим достатъчно упражнения. Те ни съветват да приемаме голямо количество салати и плодове, за да се справим със ситуацията. Но дали този подход винаги е най-правилното решение и приложим ли е при всички, които страдат от нарушена дефекация?

Древната холистична система Аюрведа има един по-задълбочен поглед върху този проблем като предлага едно цялостно третиране на заболяването, търсещо причините и даващо конкретни предписания за тяхното лечение. Важно е да се отбележи, че според тази система констипацията не е никак маловажно заболяване, напротив. Тук се счита, че всички болести тръгват от корема и че ако не се случва редовната дефекация, това ще отрови всички останали системи и в крайна сметка ще се стигне до други по-сериозни заболявания.

Аюрведа определя констипацията като Вата разстройство, тъй като Вата е отговорна за циркулаторните процеси и елиминирането. Ето защо, всичко, което утежнява тази доша, а именно стрес, напрежение, пътуване, дехидратация, студен вятър, изтощение, сухи, студени, груби храни, се отразява още по-зле на това състояние. По-надолу ще прочетеш някои конкретни аюрведични напътствия по темата.

Аюрведични насоки за справяне с констипацията

 

1. Избор на подходяща храна и течности

Според Аюрведа приемът на подходящата храна е един от най-важните фактори за лечението. Смята се, че суровите зеленчуци имат груба природа, студени са и охлаждат прекалено тялото. Тези качества ги превръщат в крайно неподходяща храна при състояния, дължащи се на Вата дисбаланс, каквото е констипацията. Приемът на топла, течна и мазна храна е ключът към по-редовната елиминация. В този смисъл най-подходящи са супите, яхниите и гювечите, сготвени в затоплящи подправки и гхии – пречистено масло. Гхии ще даде онова вътрешно омасляване на системата, което е друг мощен фактор за елиминирането.

Важно е храните, които се приемат, да бъдат по-просто устроени, за да могат по-лесно да бъдат смлени и усвоени. Съществуват някои правила за подходящото комбиниране на храните, според което млечните продукти не се комбинират добре с плодове, бобовите култури не се консумират със сирене, както и зърнените култури с плодове. Повече подробности може да разбереш от статията Как да комбинираме храните според Аюрведа?

По отношение на течностите Аюрведа има малко по-различно становище от обичайното. На съвета за пиенето на 2 литра вода на ден от всеки, тук не се гледа с много добро око, тъй като това зависи от конституцията, от сезона и от моментното състояние на пациента. Една студена Вата не би следвало да приема толкова голямо количество изстудяваща течност като чистата вода. По-удачно би било при състояние на констипация да се приема гореща вода като за чай или чай от джинджифил, които биха спомогнали за по-лесното разтваряне на токсините.

2. Ежедневно практикуване на Абхианга – самомасаж

Самомасажът е запазена марка в Аюрведа. Счита се, че когато се прави редовно сутрин на празен стомах с подходящото масло, може многократно да засили способността на тялото да се освобождава от токсините. Движенията при този самомасаж са естествени и се движат от горе на долу. Те създават топлина, подобряват кръвообращението и спомагат за активирането на тракта. Особено внимание се обръща на коремната област, като тя се обработва с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Друго много важно движение по корема е от пъпа само в посока надолу. Именно това е движението на Апана прана – една от субдошите на Вата, която отговаря за отделителните процеси в нашето тяло, в това число и за констипацията. Повече подробности за този самомасаж може да прочетеш от статията Абхианга – изкуството на самомасажа.

3. Вътрешен прием на подходящи билки

Трифала е най-добрата и най-широко разпространена билкова комбинация в Аюрведа. Тя е едновременно тоник и меко слабително, което не дразни лигавиците на тракта и не предизвиква привикване. Приема се преди лягане 1/2 до 1 чаена лъжичка прах от билката в чаша гореща вода или топло мляко. Ако не можеш да се справиш с вкуса, може да замениш праха с 2 или 3 капсули. Подробно описание на съставките и качествата на Трифала може да прочетеш от статията Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване.

Псилиумът или още индийски бял живовляк е друг аюрведичен лек против констипация. Най-ценната съставка, добивана от растението, са водно разтворимите влакна, от които са изградени стените на растителните клетки на псилиума. Потопени във вода, те набъбват и образуват плътен гел, който подобно на скраб обира от гънките на дебелото черво заседналите там токсини. Вземи 1 до 2 чаени лъжички в чаша сок или топла вода веднъж на ден.

Коренът от глухарче е билка, която също има слабителни качества. Тя активира чревната перисталтика и насърчава бързото освобождаване от шлаки, токсини и излишни течности. Чай или запарка може да се направи както от корени, така и от цяло стебло с цвят на глухарче. Прави се запарка от две супени лъжици растителна маса в половин литър вода за десет минути, оставя се в открит съд да изстине, след което се прецежда. Пие се по 120 мл 20-30 минути преди хранене.

Други аюрведични комбинирани формули срещу констипация са Abhyarishta (1-2 супени лъжици с равно количество вода, два пъти на ден след хранене), Panchasakar churna (1 – 2 супени лъжици с хладка вода), Avipattikar Churna (1 – 2 супени лъжици с вода или мляко два пъти на ден), Gandhak (1 таблетка с топла вода след хранене), Gandharvaharitaki (1 – 2 таблетки с топла вода или мляко преди лягане).

4. Домашни аюрведични трикове

&Разтваря се 1 супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода и се пие на празен стомах всяка сутрин

&В 1 чаша хладка вода се изстисква 1/2 лимон, добавят се 1-2 щипки хималайска сол, пие се на празен стомах всяка сутрин

&В 1 чаша хладка вода се добавя 1/2 чаена лъжица резене на прах, разбърква се добре и се пие всяка вечер преди лягане

&В една чаша хладка вода се накисват от вечерта 5-6 стафиди или 3-4 сушени смокини заедно с 5-6 бадема. На сутринта се изпива водата и старателно се сдъвкват плодовете и ядките

&В продължение на една седмица всяка сутрин на празен стомах се приемат по 10 грама зехтин и лимонов сок, като се смесват и се преглъщат с чаша гореща вода

&Вечер преди лягане корема се масажира по посока на часовниковата стрелка с малко количество рициново масло.

5. Редовно практикуване на йога

Какъвто и тип йога да избереш да практикуваш, със сигурност тя ще се отрази благотворно върху проблема с констипацията. Важно е да се наблегне на позиции, които масажират коремната област, активизират праната около Манипура чакра, разположена в пъпа и отговаряща за храносмилателната система. Подходящи са и всякакви видове усуквания, които ще дадат добър стимул за засилването на перисталтиката и не на последно място, систематична релаксация в Шавасана или подобен тип възстановяващи пози, което ще позволи на хроничните спазми на гладката мускулатура да бъдат успокоени.

Ето някои конкретни позиции против констипация:

Супта Паванмуктасана – От лег десният крак се сгъва към брадичката с издишане. Равномерно дишане в позата с осъзнаване в корема. Бавно връщане в изходна позиция. Същото се повтаря с левия крак, после с двата крака заедно.

Ваджрасана – Изпълнява се от седеж на колене. Гръбнака е изправен, ръцете са отпуснати върху коленете. Дишането е равномерно и спокойно. Осъзнаването е в Манипура в пъпа.

Дханурасана – Изпълнява се от лег по корем. Хващаме краката за глезените. Гърбът се извива като дъга и разгъваме тялото и краката нагоре. Дишането е равномерно, осъзнаването е в пъпа. Напредналите могат да продължат с разлюляване напред и назад. Бавно се излиза от позицията и се остава в изходно положение, за да се релаксира.

 

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
февруари 7, 2016|Тайните на Аюрведа|