Как да комбинираме храните според Аюрведа?

Аюрведа и подходящите хранителни комбинации за по-добро храносмилане

 

Концепцията за комбинирането на храните е отдавна известна на света. Преди повече от двайсет години теорията, наречена „разделно хранене”, беше масово разпространена сред любителите на здравословния начин на живот. Не малко хора се впуснаха да експериментират този модел на хранене в името на по-добрата форма и лесната загуба на килограми.

В общи линии разделното хранене се позовава на идеята, че белтъчините и въглехидратите изискват различни ензими за смилането си и поради тази причина не е добре да се приемат заедно в едно хранене. Плодовете се консумират отделно, а зеленчуците се приемат или само с белтъчини или само с концентрирани въглехидрати.

През годините този вариант на хранене придоби противоречив статут на успешност. Причината за това вероятно се състои в твърдението, че хранейки се разделно за дълго време, човек лишава тялото си от някои хранителни вещества, нервната система се изостря поради непрекъснатото следене на подходящите храни, което в крайна сметка води до депресия. Не на последно място, когато човек се върне към старите си хранителни навици за прием на по-сложно устроена храна се наблюдава намаляване на способността на организма да се справи с нея. Така всъщност са налице повече проблеми, отколкото ползи.

В същото време обаче, всички са единодушни, че храната, която консумираме в едно хранене, е добре да бъде по-просто устроена, за да има шанса да се смели и усвои по-лесно от организма ни. Тогава естествено изниква въпроса „кои са добрите комбинации на храните, така че да имаме едно здравословно храносмилане и пълно усвояване на хранителните вещества?” Отговор на този въпрос може да ни даде древната индийска система Аюрведа, която не оценява храната по това дали съдържа повече въглехидрати или белтъчини, а се придържа към един по-различен тип категоризация.

В Аюрведа всеки един от типовете Вата, Питта и Кафа има специфичен начин на хранене, който стои в основата на здравето и баланса на съответната доша. Идеята, която обединява и трите типа хранене, е тази, свързана с поддържането на добър храносмилателен огън, наречен „агни”. Това е способността ни да смиламе и абсорбираме хранителните вещества.

Агни зависи от много фактори, но най-основните от тях се базират на дошовите определености. Най-силен храносмилателен огън имат представителите на Питта доша, а за Вата и Кафа е необходим един по-целенасочен подход за разгоряването му. Той може да бъде постигнат чрез използването на различни подправки и билки, както и чрез специфичен начин на сготвянето на храната.

Силата на агни може да се подобри и от един друг мощен фактор, който е именно правилното комбиниране на храните в ежедневния ни режим. В Аюрведа всяка храна има свой вкус, наречен „раса”, загряващо или охлаждащо действие, наречено „виря” и послевкус, наречен „випака”. Ако две или повече храни с различна раса, виря и випака биват смесени в едно хранене, това може да се окаже доста трудна задача за агни. Той ще се забави, ще причини недобро смилане на храната, ферментация, гниене, образуване на газове и в крайна сметка формиране на токсини, които в Аюрведа се наричат „ама”. Ако този процес продължи дълго време, ще се стигне до интоксикация и до възникване на някое заболяване.

За да се предпазим от този процес Аюрведа съветва да не комбинираме определени храни с други, изхождайки от идеята за раса, виря и випака. Все пак трябва да се спомене, че Питта доша може да бъде по-смела в изборите на комбиниране на храната, заради по-силният си агни. Но съществуват някои общи правила, които е добре да се спазват и от трите типа.

За неподходящи аюрведични комбинации се смятат тези, при които горните характеристики са различни. Една от най-неподходящите комбинации е смесването на мляко с плодове, като особено неуместни са бананите. Млякото и бананите са сладки и имат охлаждащо действие, но послевкусът им е коренно различен – бананите са кисели, докато млякото е сладко. Неподходящо е също така да смесваме мляко с пъпеш, поради същата причина, както и заради различното действие на двата продукта – млякото е лаксатив, а пъпеша е диуретик. Най-общо казано млякото не е добре да бъде комбинирано с кисели плодове.

Друга хранителна несъвместимост в Аюрведа има между бобовите култури и сиренето. Общото между тях е, че имат тежка природа, която ги прави трудни за храносмилане. Бобовите продукти обикновено имат сладък или стипчив вкус, охлаждащо или загряващо действие в зависимост от вида култура, послевкусът в повечето случаи е лют, докато сиренето е с кисел вкус, охлаждащо действие и кисел послевкус.

По подобен начин стои въпросът с комбинирането на сиренето и растенията от семейството на Беладона. Тук се включват картофите, чушките, доматите, патладжаните, тютюна, татула и др. Тези растения съдържат алкалоиди, които имат токсичен ефект върху човешкия организъм. Когато се смесят с тежката и мазна природа на сиренето, се превръщат в много трудно смилаеми.

Сиренето е най-добре да се яде самостоятелно или да се смесва със зеленчуци и подправки, което ще намали слузообразуващите му качества. Всички разпространени комбинации като макарони и сирене, сирене със сандвичи, пица със сирене и т.н., се считат за трудни за храносмилането и е добре да се избягват.

Плодовете е най-добре да бъдат приемани самостоятелно и да не се смесват с друга храна. Причината е, че те са леки, воднисти, имат по-кисела природа и са сравнително по-лесни за храносмилане, за разлика от другите по-сложно устроени продукти. Особено неподходящо е да се смесват плодове с картофи или други храни, съдържащи скорбяла, тъй като смилането на нишестето отнема много по-дълго време, отколкото фруктозата и така тя няма да бъде усвоена правилно, което ще предизвика гниене и ферментация. Изключение от общото правило е, че ако плодовете са варени или сушени, това променя основната им характеристика и ги превръща подходящи за комбиниране с други храни.

Консумирането на месо е въпрос на личен избор. В Аюрведа то се препоръчва в много редки случаи. Ако все пак това се случва, добре е да бъде комбинирано със зеленчуци и особено със зеленолистни, поради охлаждащото им действие. Отчасти то ще неутрализира загряващата и тежка природа на месото.

Аюрведичният доктор Васант Лад предлага следна таблица за несъвместимост на храните:

Храни Неподходящи комбинации с
Бобови Плодове, сирене, яйца, риба, мляко, кисело мляко, месо
Яйца Плодове и особено с пъпеш, бобови, сирене, риба, кичари, мляко, кисело мляко, месо
Мляко Банани, череши, пъпеш, кисели плодове, хляб съдържащ мая, риба, месо, кичари, кисело мляко
Кисело мляко Плодове, сирене, яйца, риба, месо, мляко, горещи напитки
Зърнени култури Плодове
Репички Банани, стафиди, мляко
Картофи, патладжани, домати Пъпеш, краставица, млечни продукти
Пъпеш Не се комбинира с нищо
Лимон Краставица, мляко, домати, кисело мляко
Плодове Не се комбинират с друга храна. Изключение – фурми с мляко
Мед Не се готви и не се смесва с друга храна
Тапиока Плодове, особено банани и манго, бобови, стафиди
Горещи напитки Манго, сирене, риба, месо, кисело мляко

 

В книгата си „Аюрведа – науката за самолечение” той застъпва и една друга интересна концепция на Аюрведа. Всяка храна освен положителните си въздействия, носи и отрицателни такива, които могат да бъдат неутрализирани чрез смесването им с някакъв противодействащ фактор, който той нарича антидот. Ето няколко примера за антидоти:

&Сирене – увеличава слузообразуването, утежнява Питта и Кафа. Антидот – добавяне на черен пипер, люти чушки, лют червен пипер
&Яйца – увеличават Питта и Кафа. Антидот – куркума, лук, магданоз
&Сладолед – увеличава слузта и конгестията. Антидот – карамфил и кардамон
&Кисело мляко – увеличава слузта. Антидот – кимион и джинджифил
&Риба – увеличава Питта. Антидот – кокосов орех и лимон
&Месо – трудно смилаемо. Антидот – карамфил, люти чушки, червен пипер
&Ориз и пшеница – увеличават Кафа и мазнините. Антидот – карамфил, джинджифил, черен пипер на зърна
&Бобови – предизвикват газове и подуване на корема. Антидот – чесън, карамфил, черен пипер, джинджифил, каменна сол или люти чушки
&Зеле – образува газове. Антидот – да се готви в слънчогледовото олио с куркума и синапено семе
&Чесън – увеличава Питта. Антидот – настърган кокос и лимон
&Зелена салата – образува газове. Антидот – лимонов сок и зехтин
&Банани – увеличават Питта и Кафа. Антидот – кардамон
&Алкохол – силно стимулиращо действие. Антидот – зърна кимион или кардамон
&Кафе – силен стимулант. Антидот – настъргано индийско орехче с кардамон
&Шоколад – стимулант. Антидот – кардамон или кимион.

Както видяхме комбинирането на храните в Аюрведа се подчинява на своя собствена логика, която изисква е едно по-дълбоко познаване на природата на всеки един продукт. Познанието за раса, виря и випака е от съществено значение в тази древна система. Не само храните, но и всички билки и добавки се оценяват по тези показатели. По този начин Аюрведа отчита особеностите на всяко едно състояние и успява да го терапевтира адекватно, прилагайки своята дълбоката мъдрост в действие. Ако темата ти е станала интересна, потърси повече информация за нея. И не забравяй да прилагаш наученото в действие.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
ноември 29, 2015|Аюрведично хранене|