Кичари – ястието за аюрведичен детокс

Кичари – мек начин за изчистване от токсини

Когато се говори за детокс в повечето хора изникват асоциации, свързани с гладуване и сериозни рестрикции от храна. Гладуването, соколечението, суровоядството са все едни чудесни методи да се справим с изчистването от токсини, да покачим вибрациите си, да проясним ума си, дори да излекуваме някои заболявания. За всички ли са подходящи те обаче и колко дълго време може да се практикуват без да навредят?

Съществуват и други детоксикиращи методи, които засега са по-малко разпространени, идващи от древната индийска система за лечение Аюрведа. Основният метод за изчистване от токсините и по този начин извършване на превенция и лечение на заболяванията се нарича Панча Карма. Буквално означава „пет свещени действия”, чрез които токсините, наричани Ама, се извеждат до храносмилателния тракт, от където лесно могат да бъдат провокирани да напуснат тялото.

Панча Карма протича през няколко етапа, като един от най-важните е подготвителния, наречен Пурва Карма. Той се характеризира с външно и вътрешно омасляване с подходящите масла, съобразени с типологията на конкретния човек. Чрез това омасляване токсините, отложени в тъканите, имат възможността да бъдат извлечени от тях и доведени до храносмилателния тракт. По време на този период се преминава на монодиета, съдържаща ястието кичари.

Какво представлява кичари?

Кичари е вкусно ястие, съставено основно от ориз и мунг-дал, сготвени в гхии – пречистено масло и подправки. Имайки предвид, че по време на пречистване метаболизмът се забавя, кичари е една много подходяща храна, тъй като е много лесна за храносмилане. За приготвянето й се използва бял ориз или ориз басмати, вместо черен или кафяв, защото те имат по-груба природа, по-трудно смилаеми са и ако човек по принцип има слаб храносмилателен огън биха предизвикали болки и подуване на корема. Оризът в Аюрведа се оценява със следните характеристики – има сладък вкус, охлаждащо действие, сладък послевкус, действа стабилизиращо на трите доши: Вата, Питта и Кафа.

Другата важна съставка на кичари е бобът мунг, наричан още мунг-дал. Обикновено за кичари се използва зелен или жълт мунг дал. Ако се използва зеленият е необходимо да се накисне от вечерта. Жълтият е лющен и е по-лесно смилаем и по-подходящ при хора с Вата конституция, поради по-слабите им храносмилателни възможности. Повечето бобови култури имат стипчив вкус, който предизвиква образуването на газове, за разлика от боба мунг, който има сладък вкус, охлаждащо действие и сладък послевкус. Съдържа голямо количество растителни протеини, които са лесно усвояеми.

Кичари – ястието за аюрведичен детокс

Кичари е най-балансиращата храна, тъй като постига съвършеното съчетание между белтъчини и въглехидрати. Оризът, както и повечето зърнени храни, имат много ниско съдържание на аминокиселината лизин. Ето защо, ако дълго време се живее само на тези зърнени култури, може да се стигне до дефицит на протеини. Бобовите растения съдържат достатъчно лизин, но пък имат ниско съдържание на аминокиселините метионин, триптофан и цистин, които за щастие са в състава на зърнените и ориза.

В кичари се използват още пречистено масло и подправки, които имат за цел да внесат качествена мазнина и разтворените в нея полезни съставки от подправките, които да засилят още повече възможността за смилането на тази храна. Съществуват много варианти за кичари, в които има добавени различни зеленчуци, като правилото е да са сезонни и да не са кореноплодни. Класическият вариант за кичари следва по-долу.

Как се приготвя кичари?

Необходими продукти:
2-4 с.л. гхии
1/4 ч.ч. мунг дал,накиснат от вечерта
1/2 ч.ч ориз басмати
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. асафетида
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. джинджифил
1 ч.л. кориандър
3 дафинови листа
1/2 ч.л. сол
4 ч.ч. гореща вода

Приготвяне:
В тенджера с дебело дъно се слага гхии да се разтопи на средно силен огън. Добавят се подправките без солта и се разбъркват за няколко секунди. Прибавят се оризът и бобът мунг и хубаво се овалват в подправките, веднага се добавя горещата вода, изчаква се да заври и после се поставя капак и се намалява огъня. Не се бърка и не се отваря капака за около 5-7 минути, за да се използва парата и чрез нея ястието да се сготви. Отваряме, посоляваме и тогава проверяваме дали далът се е сварил. Ако не е, добавяме малко вода и пак слагаме капак. Когато кичари е готово, отгоре можем да поръсим с някоя свежа подправка – копър, магданоз, джоджен, кориандър.

Какви са ползите от кичари и колко често може да се прави?

Кичари е семпла, но пълноценна храна, която ни дава всичко необходимо по време на детоксикирането. Кичари е начинът да избегнем кризите (или поне да ги намалим до минимум), случващи се по време на гладуване и соколечение. Това са главоболието, чувството за отпадналост, раздразнителност, понякога силно сърцебиене. В повечето случаи тези състояния са предизвикани от ниските нива на кръвната захар, която би могла да се поддържа в нормални стойности чрез малки приеми на кичари, равномерно разпределени през деня.

Консумирането на тази блага храна лишава тялото и ума от стреса, съпътстващ всяко едно гладуване като прави възможно всички токсини, дори и мастно разтворимите, с лекота да напуснат тялото, особено когато се комбинира с външно и вътрешно омасляване. Кичари не случайно е и любимата храна на йогите, защото изчиства тялото, успокоява ума и помага за по-дълбокото разбиране.

Освен като част от Панча Карма, кичари може да се използва и самостоятелно като се прилага от 1 до 30 дни. През този период всичко друго от менюто се изключва. Хубаво е да се пие изворна вода или чай от джинджифил, за да се подпомогне процеса на изчистване. Също така можем да изберем един ден от седмицата, в който да консумираме само него, като така ще си осигурим бавно и регулярно освобождаване от токсините.

Кичари е една прекрасна храна, на която винаги можем да се уповаваме, когато сме болни, тъжни, депресирани, когато искаме да се изчистим от застояли чувства и емоции, когато се връщаме от пътуване, когато искаме да възвърнем силите си. Наслади й се!

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се