Как да си приготвим масала чай?

Вълшебна комбинация от подправки в чаша чай

Пиенето на чай е изтънчено изкуство, почитано от векове. Дошла от Китай и Индокитай, тази практика се разпространила сред Япония, където чаят бил известен като „ча” и представлявал запарка от чаеното растение Camellia Sinensis. По-късно британците станали първите предприемачи, които въвели отглеждането на чаените култури в Индия, предназначени за износ в Европа. Именно те въвели пиенето на черния чай с мляко и захар.

С течение на времето обаче, индийците започнали да добавят свои собствени подправки към тази напитка, за да подобрят вкуса й. Те най-вече използвали кардамон, който засилвал аромата на чая, осигурявал по-доброто смилане на млякото и не на последно място го използвали, за да неутрализират токсичното влияние на кофеина, съдържащ се в черния чай.

Освен кардамон индийците прибавили и други ароматни подправки като джинджифил, карамфил и черен пипер и така се появила вълшебната напитка, известна като масала чай. Името „масала” означава микс от подправки. Ето защо в наши дни са известни десетки разновидности и вариации. Комбинацията от подправки зависи в крайна сметка от вкуса и предпочитанията.

В Индия не минава и ден, без да се насладиш на удоволствието от пиенето на масала чай. Няма по-вкусна, тонизираща и ароматна напитка от нея. Всеки сам си забърква комбинацията от подправки, като към горните може да се добавят канела, индийско орехче, звезден анасон, резене, ванилия. Влезеш ли в някое магазинче да пазаруваш, собственикът веднага те кани да опиташ от неговата собствена масала с твърдението, че е най-добрата, която си опитвал някога.

Четири са основните подправки, които се използват в масала чая: кардамон, джинджифил, черен пипер и канела. Кардамонът и джинджифилът се считат за подправки, които спомагат за намаляването на слузта, облекчаването на газовете, успокояват стомаха, стимулират агни и спомагат за премахването на ама (токсините). Черният пипер влияе подмладяващо на тъканите, а канелата е добра за кръвообращението и сърцето.

Как да си приготвим масала чай?

Ползи от масала чая:

& Действа противовъзпалително. Повечето подправки, които участват в състава на масала чая, имат противовъзпалително действие поотделно и когато се комбинират заедно, то многократно се засилва. Най-мощните от тях са джинджифилът и карамфилът. Според различни научни изследвания джинджифилът съдържа активни вещества, които много успешно се борят със синтеза на простагландини – основният фактор за развитието на възпалителни процеси, а карамфилът съдържа веществото евганол, което има подобно действие. В допълнение към това и двете подправки са много силни болкоуспокояващи.

& Добър е при настинка и кашлица. Лековитата комбинация от подправки укрепва имунната система и има антибактериално действие. Приемът на чай масала още в началото на неразположението може да подпомогне за втечняването на токсините и изхвърлянето им по-лесно навън от тялото, като по този начин значително ускорява процеса на лечение.

& Подобрява храносмилането. Джинджифилът и останалите подправки в масала чая са загряващи и благоприятстват за разпалването на агни – храносмилателният огън, от чието действие зависи правилната работа на целия ни храносмилателен тракт.

& Добър е за сърцето и кръвоносната система. Една от основните съставки на масала чая е черният чай. Танините, присъстващи в него, са известни като регулатори на сърдечната честота и кръвното налягане, действайки разширяващо на кръвоносните съдове. От друга страна карамфилът подпомага намаляването на лошия холестерол и увеличава добрия. По този начин се намалява количеството на образуваната плака в артериите.

& Събужда и тонизира. Комбинацията от черен чай и подправки е една от най-мощните и вкусни събуждащи сетивата напитки.

Черният чай не е за ежедневна употреба според Аюрведа, защото е твърде стимулиращ. Ето защо е добре представителите на Вата и Питта, които имат чувствителна нервна система, да не добавят черен чай в рецептата. Кафа типовете е добре да избягват млякото и захарта в масала чая, за да не забави и без това мудното им храносмилане. Рецептата виж тук.

 

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
декември 13, 2015|Аюрведично хранене|