Как и защо да се грижа за гърдите си?

Женската гръд и женствеността

Женската гръд е най-яркият символ на женствеността. Чрез гърдите жената се превръща в едно изящно и завършено творение на Природата. Независимо от формата и големината, в тази толкова деликатна част от женското тяло винаги има красота, но много често недооценявана от самата жена.

Раждането, кърменето, навлизането в менопауза, резките отслабвания, дълбоките емоционални разтърсвания лесно биха тласнали жената към мрачни мисли по отношение на нейната увереност и самочувствие. Неразбирането на дълбоката връзка на жената с нейните гърди е един сериозен и неосъзнат проблем.

Колко често ти се е случвало да застанеш пред огледалотои да си кажеш: харесвам се такава, каквато съм, харесвам гърдите си, уверена съм в себе си? Ако това все по-рядко ти се случва или по принцип не си с такава нагласа за себе си, то е време да преразгледаш тази тематика.

Какво ще кажеш и за тези въпроси: каква е тайната на жените със самочувствие, как става така, че някои жени харесват телата, гърдите и всичките си форми? Отговорът, разбира се, не е еднозначен. Може би те просто имат добра генетика и се наслаждават на това. Друг отговор би могъл да бъде: ами те са се родили с тази увереност. Най-реалистичният, според мен, отговор е:

Те са от жените, които полагат грижи за себе си и своето здраве!

Осмели се да промениш навиците си и избери тези, които ще ти помогнат да отвориш нова по-красива страница. Как да направиш това? Като заобичаш гърдите си и започнеш да ги даряваш с внимание и нежност. Измисли си малки женски ритуали, които ден след ден ще те превръщат в уверена, центрирана и със самочувствие жена.

Грижата за бюста е важен ключ към твоята увереност

Ето и няколко съвета в тази насока:

&Включи в ежедневните си упражнения такива, които заздравяват и тонизират мускулатурата на гърдите. За целта може да използваш леки гирички, ластици или собствената си тежест. Упражнения като лицева опора в различните й варианти, избутвания от лег с гирички или специализираните уреди за гърди в спортните зали са едно добро решение.

&Ако практикуваш йога, въведи в комплекса от асани такива, които да подпомогнат правилната циркулация на праната по меридианите, захранващи областта на гърдите. Безценни в тази посока са „теглене на въже”, „избутване на стена” и всички паванмуктасани, свързани с ръцете.

&Поглези се с качествено натурално масло и започни да масажираш гърдите си всеки ден, за да омаслиш и подхраниш тази толкова деликатна и нежна тъкан. От базовите масла можеш да избереш измежду сусамово, бадемово и арганово, а от етеричните много подходящи са жасмин, иланг-иланг, здравец и лайка.

&Открадни моменти само за теб, в които да можеш да оставаш насаме със себе си и чувствата си. Най-удачното време за това е точно преди да заспиш. Можеш да положиш ръце върху гърдите си и да осъзнаеш дъха си. Изпрати топлина, светлина и нежност към тях и остани в покой и тишина докато заспиш. Тази невинна практика би могла бавно и постепенно да те свърже с центъра ти и да те накара да се почувстваш в едно с Цялото.

И един прекрасен съвет от австралийката Перукуа Чандрес – защитничка и радетелка на женствеността, която пътува по света и прави семинари в помощ на осъзнаването на фината женска природа:

Когато възприемете гърдите си в тяхното природно естествено състояние, тогава вътре в тях започват да се случват чудеса. Тогава естественият поток на женската любов, която ги изпълва, започва да струи от там. Просто докосвайте гърдите си всеки ден като полагате ръцете си върху тях, например сутрин, когато се събуждате. Усетете връзката им с другите сакрални центрове – матката и сърцето. Това може да стане чрез дишане, чрез концентрация, чрез молитва и изпълване на себе си с любов и най вече чрез благодарност и приемане на своята гръд в нейното естествено състояние, такава, каквато е. Така ще й вдъхнете нов живот и ще й разрешите да се върне в тялото ви като част от неговата първична красота.

Твоят свят може да се промени само като смениш нагласата си към него. Не е нужно да извършиш чудеса, за да си го докажеш. Просто се настрой на новите вълни и ще видиш, че добрите идеи за грижата към теб сами ще те намерят. Подари си любов и внимание и ще видиш, че всяка една част от твоето тяло ще ликува.

Прекрасен начин да поддържаш красивите форми на твоя бюст е да направиш терапията Женски аюрведичен масаж част от твоя седмичен режим за здраве и красота. Виж повече за  тази прекрасна женска терапия тук.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
април 16, 2015|Аюрведа и жената|