Каква е гледната точка на Аюрведа за кафето?

Как да пием кафето си според  дошата?

Кафето – напитката с много имена. За някои то е глътка ароматна свежест, най-добрият старт на деня, спасителната течност за екстремно събуждане, най-специалният  ритуал, очакван с нетърпение. За други то е жизнена необходимост и пристрастеност, от която отказването е трудно. Всички са единни в мнението си, че кафето е нещо специално, носещо изключително привлекателен аромат.

Много се е писало за кафето и неговите ползи и вреди. Редица проучвания твърдят, че умерената му употреба би намалила риска от доста сериозни заболявания като диабет, рак на простата, цироза на черния дроб, Алцхаймер, Паркинсон.

Най-често кафето се възхвалява като източник на голям брой антиоксиданти. Един от най-цитираните напоследък  е хлорогеновата киселина, която с най-голяма концентрация се намира в зелената обвивка на суровото кафе. Био-индустрията се е погрижила да има лесен достъп до екстракта от зелено кафе и твърди, че то подпомага отслабването, което тепърва предстои да бъде доказано или опровергано.

Негативните влияния на кафето най-често са насочени към прекомерното стимулиране на нервната система и отделяне на хормоните на стреса. Покачва кръвното налягане, общия и „лошия” холестерол, причинява сърдечни аритмии, дехидратира тялото, заради диуретичното си действие, нарушава съня, увеличава риска от остеопороза, поради това, че увеличава отделянето на калция с урината и не на последно място –  води до пристрастяване.

В Аюрведа всяка билка, храна и растение се разглежда по три основни показателя, които се наричат раса – вкуса, виря – действието и випака – послевкуса. Вкусовете са шест – сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво и лютиво. Виря може да бъде охлаждаща или загряваща, а випака се свежда до три послевкуса и те са сладко, кисело и лютиво.

Кафето от гледна точка на Аюрведа има кисел, горчив и стипчив вкус, загряващо действие и лют послевкус.  Тези му качества не го правят еднакво подходящо за трите доши – трите телесни конституции. Ето защо:

Вата доша е съставена от въздух и етер, притежава суха и студена природа

Тъй като кафето има много силно диуретично действие, то изсушава тъканите, което ще доведе до още сухота и до натрупване на още Вата и в крайна сметка до дисбаланс. Друг неблагоприятен фактор е хипер-активната нервна система на тази доша, която няма нужда от толкова силна стимулацията, каквато е кафето. Ако Вата типовете приемат кафе, то нека да не е всеки ден и в него е добре да се добави захар, за да се противодейства на горчивата и стипчивата му природа, разстройваща Вата. За намаляване на изсушаващото действие на кафето е добре да се добавя и сметана, която ще внесе повече балансираща мекота и мазнина в тази напитка.

Питта доша е съставена от огън и вода, носи много гореща природа

Затоплящите качества на кафето биха провокирали увеличаването на и без това многото топлина в тази доша. Друго, характерно за Питта е, че хората от тази категория притежават по-кисела кръв от останалите типове, което прави кафето твърде неподходящо за тях, поради неговата също кисела природа. Питите се славят и със своя състезателен дух, а кафето ще ги провокира да се стремят  още повече към надпревара, което несъмнено ще доведе до излишък на Питта. Препоръката тук за прием на кафе е отново от време на време и то добре подсладено.

Кафа е съставена от земя и вода, има тежка, мазна и инертна природа

Кафите често страда от задържане на течности, повишено тегло, забавена обмяна, липса на мотивация, мудност и нежелание за действие, а стимулиращите качества на кафето биха компенсирали всичко това и биха дали чудесен съживителен старт на деня. Вкусовете горчиво и стипчиво са най-подходящи за Кафа, така че кафето и по този показател е добро за този тип, стига да не се прекалява с количеството. Препоръката тук е кафето да се пие горчиво най-много веднъж на ден.

Друга по-фина характеристика в Аюрведа, определяща качеството на ума, са трите гуни – сатва, раджас и тамас. Сатва е всичко онова, което е светлина, благост и покой. Раджас е активност, движение и динамика, а Тамас се свързва с тъмнина, инертност и мрак. От тази гледна точка кафето се разглежда като раджастичен продукт, който твърде много стимулира ума.  Имайки предвид свръх стимулацията, на която са подложени сетивата ни в нашия съвременен свят, ежедневното пиене на кафе се оказва не най-добрата практика за балансиране на ума ни.

Ако все пак нямаш намерение да се отказваш от тази вълшебна ароматна напитка, може поне да се опиташ да неутрализираш част от негативните й влияния като добавиш малко настъргано индийско орехче или прах от кардамон в нея. Така кафето става още по-ароматно и вкусно и не толкова стимулиращо нервната система, а добавянето на кокосова сметана ще го направи по-мазно, меко и не толкова загряващо.

Разчупването на стереотипите е трудно нещо и ако осъзнаваш, че ежедневното пиене на кафе по-скоро ти вреди, отколкото ти помага, то е добре да предприемеш бавни и плавни мерки за излизането от този навик. Измисли си други утринни ритуали за начало на деня като например прием на гореща вода с лимон в нея, което ще накара поне част от токсините, отложени в храносмилателния тракт да се разтворят и отделят. Вата и Кафа типовете биха могли да стартират деня си с чаша чай от джинджифил – пресен за Вата и изсушен за Кафа, а Питта типовете – с чай от мента.

С кафе или без, намери най-добрият за теб начин да се събудиш и тонизираш!

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се