Какво е Питта дисбаланс и как да го коригираме?

Особености на Питта и начини за нейното балансиране

 

Вата, Питта и Кафа са трите биологични същности, наречени Доши в древната лечителска система Аюрведа. Те управляват всички процеси в човешкото тяло и придават неговата неповторима уникалност. Дошите произтичат от петте основни елемента – етер, въздух, огън, вода и земя. При взаимодействието на етера и въздуха се поражда Вата, огънят и водата съставят Питта, а Кафа се образува от елементите земя и вода.

Питта е биологичният ни огън или още субстанцията, наричана „жлъчка“. Нейният етимологичен смисъл е „това, което усвоява нещата“. Идва от санскритския корен „тан“, което означава „да се загрява, готви или трансформира”. Питта е отговорна за всички химични и метаболитни трансформации в нашето тяло. Тя основно управлява храносмилането, както и способността ни да възприемаме реалността и разбираме смисъла на нещата такива, каквито са.

Освен, че управлява храносмилането, Питта е свързана с визуалното възприятие, глада, жаждата, блясъка на кожата, мекотата на тялото, разбирането, интелигентността, остротата на мисълта, координацията, адаптивността и куража. Питта управлява всички аспекти на светлина и топлина в тялото и ума. Намира се в тънките черва, стомаха, потта, мастните жлези, кръвта, лимфата и органите на зрението. Нейното основно седалище е в тънките черва и стомаха.

Хората, притежаващи повече Питта в природата си, физически обикновено могат да се опишат по следния начин – средни на ръст и тегло, добре изразена мускулатура, понякога имат ярко червена коса, нерядко са плешиви, луничките също са отличителен белег, кожата им е светла и реагира със зачервяване, когато се изложи на слънце. Питта представителите имат отлично храносмилане, което ги кара да вярват, че могат да консумират всякаква храна. Стават раздразнителни, когато пропуснат хранене. Те спят спокойно за кратки периоди от време и имат силно желание за секс. Когато са в баланс, имат лъскава кожа, перфектно храносмилане, изобилие от енергия и силен апетит.

В емоционален план, хората с доминираща Питта имат силен интелект и невероятна способност за концентрация. Те са склонни непрекъснато да бързат и да се състезават с някого или нещо, както и да подхранват твърде високи амбиции. Когато са в равновесие, те са добри политици, бизнесмени, учители, лектори, оратори. Те са точни, с остър ум, директни, дори нерядко и прями. Когато са извън баланс, те стават изключително сприхави, нападателни, избухливи, ревниви и нетолерантни. Особено много тези състояния се засилват през лятото, когато Питта енергията в пространството е засилена и когато в системата навлизат твърде загряващи субстанции.

 

Петте форми на Питта

1. Садхака Питта – означава огъня, който определя кое е истина или реалност. Намира се в мозъка и сърцето и ни позволява да постигнем целите на интелекта ни. На по-ниско ниво помага за реализирането на светските цели, свързани с удоволствие, богатство и престиж. Садхака Питта функционира през нервната система и сетивата. Когато е нарушена, страдаме от липса на яснота, объркване, заблуда и невъзможност да се разграничи фантазията от реалността.

2. Алочака Питта – означава огъня, който управлява визуалното възприятие. Намира се в очите и отговоря за възприемането на светлината от външния свят. Центрирана в зеницата на очите, тя ни позволява да виждаме. Яснотата на очите говори за добра храносмилателна мощ, както и за по-дълбока интелигентност. Когато е нарушена, страдаме от намалено зрение и очни заболявания.

3. Пачака Питта – означава формата на огъня, който разгражда нещата. Намира се в тънките черва и урежда силата на храносмилането. Тя дава живот на жлъчните соли и киселини. Нейното основно обиталище са тънките черва. Отговаря и за унищожаването на всички патогенни микроорганизми, влезли през храната в тялото ни. Когато е увеличена, страдаме от хиперкиселинност и язви, а когато е ниска, имаме лошо усвояване на хранителните вещества и слабо функциониращо Агни (храносмилателния огън). Пачака Питта е първи приоритет при лечението на Питта, поради тясната й връзка с Агни.

4. Браджака Питта – означава огъня, който се грижи за блясъка и тена. Намира се в кожата и поддържа тена и цвета й. Когато се влоши, причинява кожни обриви и пигментации. Тя управлява усвояването на топлината и светлината от слънчевата енергия, абсорбираща се през кожата. Чрез нея нашата топлина се разсейва и разпръсва. Когато се увеличава, тя причинява изпотяване.

5. Ранджака Питта – означава формата на огъня, който придава цвят. Намира се в черния дроб, далака, стомаха и тънкото черво. Дава цвят на кръвта и жлъчката. Главното й седалище е в кръвта и кръвоносната система. Също така тя оцветява и всички останали секрети и отпадъчни материали на тялото, особено урината и изпражненията.

 

Качествата на Питта и симптоматика при дисбаланс

Основните качества на Питта са: мазна, остра, гореща, лека, с неприятна миризма, подвижна и течна. Когато те преобладават в нечие Пракрити (първична природа), те биха могли да се проявят на ментално, емоционално и физическо ниво. Например мазните качества, проявени умерено, могат да внесат една приятна мекота на кожата, но ако е в излишък мазнината може да се прояви като мазна кожа или акне.

Остротата като качеството може да се прояви като остър и концентриран ум, като ясна и бърза мисъл, но когато е в излишък, проявата й може да рефлектира върху остър и язвителен изказ. Горещината като качество може да се прояви като топъл, розов тен, топла телесна температура, силен метаболизъм и апетит, а когато е в излишък като язви, киселини в стомаха или горещ темперамент.

Когато Питта е в излишък като цяло, това може да отключи силна неприятна миризма на тялото. Качеството течност пък може да се прояви като прекомерно изпотяване, а когато се съчетае с качеството горещина, тогава може да се прояви и като прекомерни стомашни киселини. Ето още за симптомите на Питта дисбаланса, проявяващ се в определени части от тялото:

В съзнанието – промените в душевното състояние като раздразнителност, гневност, нетърпение, решителност, критичност и ревност, говорят за увеличена Питта. Когато Питта ескалира в съзнанието, тя може да предизвика и склонност към перфекционизъм, общо чувство за неудовлетвореност и постоянно недоволство. Ако Питта се натрупа необуздано, това може да доведе до тежки състояния на гняв, ярост, враждебност, изблици на ревност, обсесивно-компулсивно поведение и дори депресия.

В храносмилателния тракт – ранните признаци на Питта дисбаланс в храносмилателната система включват силен глад, прекомерна жажда и чувство за ненаситност. Когато Питта се натрупа допълнително, може да предизвика гадене, повръщане, хълцане, киселинен рефлукс, киселини в стомаха, диарични изпражнения, диария, ниска кръвна захар, чувствителност към пикантни и пържени храни. Езикът може да има жълтеникаво покритие, може да има горчив или кисел вкус, лош дъх, изпражненията могат да бъдат зеленикави или жълтеникави, лошо миришещи, дори с усещане за парене при елиминиране. Дългогодишният Питта дисбаланс в храносмилателния тракт може да причини тежки стомашни разстройства, киселини, кръв в изпражненията, възпаление на стомаха или хранопровода, апендицит и пептична язва.

В кръвта, кожата и потта – повишената Питта може да причини различни кожни обриви, червеникави или жълтеникави петна, както и копривна треска, акне, екзема, псориазис или дерматит. Излишната топлина в кръвта може да предизвика треска, горещи вълни, парене или сърбежни усещания, склонност към кървене, хематоми и хемороиди. Също така излишната Питта може да се прояви и като увеличена слънцечувствителност. Езикът може да се възпали, да се появи кървене от венците или язви в устата. Прекомерното изпотяване, киселата пот и силни телесни миризма са други общи прояви на дисбаланс. Признаци на по-тежки нарушения включват видими капилярни мрежи, тежки нарушения в кръвосъсирването, кръвоизлив, жълтеница, хепатит, абсцес, гангрена, меланома, лупус, подагра, мононуклеоза, кръвни съсиреци, инсулти.

На други места в тялото – горене, зачервени очи, изключителна чувствителност към светлина, жълтеникав оттенък на бялото на очите, виене на свят, безсъние, херпесни обостряния, херпес зостер, жълта урина, топлина и чувствителност в гърдите, зърната, тестисите, простатит, ПМС и силно менструално кървене са все признаци на излишна Питта. Дългогодишни Питта отклонения може да доведат до лошо зрение или слепота, хронична хипертония, подагра, възпалителен артрит, възпаления на пикочния мехур и бъбреците, мигрена, загуба на съзнание, менингит, енцефалит, синдром на хроничната умора, автоимунни заболявания и множествена склероза. При мъжете високата Питта може да предизвика възпаление на пениса и пареща болка при еякулация, а при жените – възпаление на репродуктивните тъкани.

 

Начини за балансиране на Питта

За да се намали Питта, аюрведичните съвети са насочени към спазване на три основни принципа, които са: охлаждане от вътре и от вън, умереност във всичко (приеманата храната, работата, емоциите, амбициите), отдаване към другите. Това са нещата, които са противоположни на качествата на Питта и именно те биха могли да я намалят и я върнат в състояние на баланс. Ето по-конкретни мерки за балансирането на Питта.

Чрез храната – изхождайки от принципа за противополжностите, най-добри за Питта храни са сухи, меки, охлаждащи, заземяващи и стабилизиращи. Суровите храни притежават естествени охлаждащи свойства, ето защо Питта представителите имат способността да се справят по-добре с тях, отколкото останалите Доши. От шестте вкуса най-добри за Питта са сладко, горчиво, стипчиво. Да се избягва кисело, солено и лютиво.

От плодовете най-добри са сладките и добре узрели плодове, като сладки ябълки, сладки кайсии, сладки череши и грозде. Ако същите не са добре узрели и са кисели, не са подходящи. Други удачни плодове са кокосовия орех, смокините, узрялото манго и папая, нар, круши, диня. Да се избягват банани, боровинки и всякакви кисели плодове.

От зеленчуците най-удачни са сладките и горчивите или комбинацията от двата вкуса. Всички зеленолистни зеленчуци са много подходящи, например зелена салата, рукола, авокадо, артишок, аспержи. Да се изключат тези, които имат силно загряващи свойства и са остри и възбуждащи, като чесън, зелени и червени люти чушки, репички, лук, патладжан, хрян, алабаш, праз, лук (суров), спанак, домати.

От зърнените култури подходящи са повечето, като амарант, ечемик, жито, кускус, мюсли, овесени трици, овес, киноа, ориз басмати, лимец. Те са охлаждащи, сладки и сухи. Сухотата им компенсира мазната природа на Питта. Неподходящи са тези, които имат затоплящи свойства, като елда, царевица, кафяв ориз, ръж.

От бобовите растения почти всички са подходящи, поради стипчивата си природа. Такива са боб адзуки, черен боб, грах, леща, нахут, боб мунг, соя и продуктите от нея – сирене тофу, соево брашно, мляко, темпе, но мисо и соев сос, както и урад дал не са подходящи за Питта, поради киселата им и мазна природа.

Млечните продукти са склонни да бъдат заземяващи, подхранващи и охлаждащи, така че много от тях са балансиращи за Питта. Като правило, животинските млека (краве мляко, козе мляко, овче мляко и т.н.) трябва да се вземат най-малко един час преди или след всяка друга храна. Ето защо трябва да се избягва пиенето на мляко по време на хранене. Бадемовото и оризовото мляко са добри заместители, ако трябва да се съчетаят с други храни. Други подходящи млечни продукти са меки сирена, извара, панир, гхии, малко количество сладолед, домашно кисело мляко. Неподходящи са твърдите сирена и сметаната.

Повечето подправки са затоплящи и имат тенденцията да влошават Питта, ето защо трябва да се подбират тези, които поддържат Агни в добро състояние без да се отразяват на Питта. Такива са кимион, кориандър, резене, куркума, шафран, листа от нийм. Охлаждащи са кардамон, копър, магданоз, мента и джоджен. Да се изключат лют пипер, асафетида, аджвайн, бахар, чесън, сух джинджифил, синапено семе, розмарин, мащерка, трикату.

Чрез напитките – отново тук основното правило е за охлаждане, но това не означава, че трябва да се приемат студени и ледени напитки, защото това ще влоши Агни. Подходящи са кокосовата вода, сокът от алое, вода с капки розова вода в нея, домашно приготвена лимонада с мента и джоджен, както и домашен студен чай от рози. Да се избягват кафето и алкохолните напитки, защото те изключително много повишават вътрешния огън. Идеи за разхлаждащи напитки може да вземеш от статията Алое Вера в помощ на неизчерпващата младост и свежест.

Чрез цялостна корекция в начина на живот – първа стъпка в тази посока е осъзнаването за желанието за контролиране на всичко и всички около нас. Питта е известна с властната си природа и вместо упражняване на непрекъснат контрол, добра практика е отпускането в това, което е и отдаването на повече внимание и любов на околните. Поддържането на хладен ум и тяло е ключ към баланса на Питта. Установяването на редовен режим ядене, спане, работа също би помогнало. Необходимо е Питта представителите да могат да имат баланс между работата и почивката, а не непрекъснато да препускат към реализирането на високите си таргети.

Ежедневен 10-20 минутен самомасаж с охлаждащи масла като кокосово или зехтин биха дали едно много добро начало на деня. Повече за техниката на самомасажа, наречен Абхианга, може да прочетеш от статията Абхианга – изкуството на самомасажа. Умерени рутинни упражнения, които да са на открито или във вода са много подходящи за Питта. Не много активна йога също е удачна. Да се избягва практикуването в горещата част на деня. Цялото обкръжение да е „сладко” и успокояващо – музика, миризми, компания.

Още насоки за балансирането на Питта, особено през лятото, може да прочетеш от статията Аюрведични съвети за по-свежо лято.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се