Какво е Кафа дисбаланс и как да го коригираме?

Особености на Кафа и съвети за нейното балансиране

Вата, Питта и Кафа са трите биологични същности, наречени Доши в древната лечителска система Аюрведа. Те управляват всички процеси в човешкото тяло и придават неговата неповторима уникалност. Дошите произтичат от петте основни елемента – етер, въздух, огън, вода и земя. При взаимодействието на етера и въздуха се поражда Вата, огънят и водата съставят Питта, а Кафа се образува от елементите земя и вода.

Кафа е енергията, която осигурява смазването на тъканите и гладкото функциониране на всички съставни елементи на тялото. Тя представлява принципа на стабилизиране на енергията, регулиране на растежа и балансиране на телесните течности. Отговорна е за теглото, ръста, смазването на ставите и белите дробове. Взима участие в образуването и на седемте тъкани, наречени Дату – плазма, кръв, мазнини, мускули, кости, мозък и репродуктивни тъкани.

Качествата на Кафа са влажна, студена, тежка, тъпа, мека, лепкава и статична. Те могат да се проявят както във физическата структура, така и в психо-емоционалната характеристика на хората от този тип или при наличие на Кафа дисбаланс. Основните места на Кафа в организма са гърдите, гърлото, белите дробове, главата и мастната тъкан. Психологически Кафа се свързва с любовта, търпението, прошката, но и с алчността, привързаността и инерцията.

Физическите характеристики на Кафа кореспондират със силно телосложение и отлична издръжливост, големи, меки очи, гладка, сияйна кожа, гъста и лъскава коса. Хората с балансирана Кафа спят спокойно и имат редовно храносмилане. Когато Кафа е небалансирана, налице са наддаване на тегло, задържане на течности, проява на алергии, наднормено тегло, прекалена сънливост, астма, диабет и депресия.

Емоционалните характеристики на Кафа се свързват със спокоен, внимателен и нежен характер. Представителите на тази Доша имат вродена способност да се радват и наслаждават на живота. Те са стабилни, силни, лоялни, търпеливи и поддържащи. Хората с излишък на Кафа са склонни да се вкопчват в нещата, в работните си места, както и във взаимоотношенията си с хората. Повишената Кафа в ума се проявява като инат и съпротива срещу промяната, меланхолия, депресия.

Кафа доминиращият сезон обхваща края на зимата, началото на пролетта и цялата пролет, когато времето започва да се затопля и всичко наоколо е влажно. Това е и времето, когато Кафа дисбалансите се проявяват по-активно. През денонощието Кафа има два пика. Първият започва в 6 часа сутринта и приключва в 10 часа. Това е времето, когато здравината на тялото е най-висока и мускулите са най-готови за физически труд. Вторият пик е от 18:00 до 22:00 часа, когато по естествен начин метаболизмът започва да се забавя, храносмилателната сила отслабва и тялото се подготвя за сън.

Пет подвида Кафа

Тарпака Кафа отговаря за влагата в носа, устата, очите и мозъка. Това е формата на вода, която дава удовлетворение. Намира се в мозъка и сърцето, поддържа цереброспиналната течност. Дава сила и храна на нервите, като играе основна роля за тяхното смазване. Тя е свързана и с емоционалното спокойствие, стабилността, щастието, както и паметта. Когато е извън баланс предизвиква задръстване на синусите, лошо обоняние, недоволство, неразположение, нервност и безсъние.

Бодака Кафа отговаря за чувството за вкус, който е от съществено значение за доброто храносмилане. Това е формата на вода, която дава възприятие. Намира се в устата и езика под формата на слюнка. Тя управлява и чувството за вкус в живота ни като цяло и касае по-фини форми на наслада от живота. Когато е извън баланс предизвиква невъзможност от наслаждението от различните вкусове на храната, както и от наслаждението към живота.

Кледака Кафа се намира в стомаха под формата на алкални секрети на слизестата лигавица не само на стомаха, но и в лигавицата на целия храносмилателния тракт. Тя е отговорна за втечняването на храната и за първия етап на смилане. Ако храната не е втечнена правилно, киселините не могат да работят добре. Когато е извън баланс предизвиква нарушено храносмилане и лошо усвояване на хранителните вещества, неправилна секреция на стомашни течности и излишък на храчки.

Аваламбака Кафа предпазва сърцето и белите дробове. Това е формата на вода, която дава подкрепа. Когато е извън баланс води до летаргия, респираторни проблеми, болки в кръста. Създава не само слуз и течност в лигавицата на белите дробове, но и в сърцето и гърлото.

Слешака Кафа смазва ставите, като дава живот на синовиалната течност, прави кожата мека и еластична. При дисбаланс води до повишено тегло, мазна кожа, разхлабени или болезнени стави, предизвиква отпуснатост, тежест и затруднения при движение, обикновено участва в причините за артритните заболявания.

Признаци на повишена Кафа

&В храносмилателния тракт – Първите ранни признаци на повишена Кафа включват чувство за тежест, неприятно усещане за пълнота в стомаха, гадене, повишено слюноотделяне, лош апетит, сладък вкус в устата, нарушено храносмилане, по-бавен метаболизъм. Друг белег за повишена Кафа са тежки, мазни, бледи или лепкави изпражнения. Дългогодишният Кафа дисбаланс може да предизвика диабет, анорексия, хипергликемия, дори и гной в изпражненията.

&В дихателната система – Повишената Кафа може да доведе до настинки, кашлица, прекомерно натрупване на слуз, хрема, сенна хрема, задръствания на синусите, гърлото или гърдите. На по-дълбоко ниво, може да предизвика хронични инфекции на синусите, лепкави храчки, възпаление на лигавиците на белите дробове.

&В кръвообращението, кожата, мускулите и мастната тъкан – Когато Кафа се натрупа в тези области, може да доведе до лимфни запушвания, подути лимфни възли, лека хипертония, копривна треска, сърбеж, бледост, студена пот, намалено потене, загуба на сила, формиране на липоми, увеличаване на теглото. Дългогодишното Кафа натрупване в тези области от тялото могат да доведат до разширени вени с тромби, втвърдяване на съдовете, силно повишен холестерол, хипертония, хипертрофия, затлъстяване.

&На други места в тялото – Повишената Кафа е отговорна за задържането на вода, излишъка на урина, гъбичните инфекции, излишъка на ушна кал и зъбен камък, прекомерния растеж на косми, ниското либидо или преувеличеното желание за секс, преждевременната еякулация, увеличената простата, продължителните менструални цикли. Небалансираната Кафа също може да причини подуване и скованост в ставите, чувство за тежест в очите, засегнати мъдреци, тумори, гуша, увеличен далак, увеличение на черния дроб, глаукома, изпъкнали очи, гангрена, фиброзни тумори, камъни в жлъчката, простатни камъни, ендометриоза и кистозни яйчници.

&В съзнанието – Признаците, че Кафа е увеличена в ума включват чувство на тежест и летаргия, вялост, сънливост, замъглено съзнание, тенденция към прекомерен сън, мързел, меланхолия или депресия. Ако Кафа се натрупва в съзнанието необуздано, това може да доведе до тежка депресия от Кафа тип, свързана с желание за тотално оттегляне от социалния свят и изолиране.

Съвети за балансиране на Кафа

&Основният принцип за балансиране Кафа е въвеждането на огнения елемент във всичките му възможни форми в храната и начина на живот на представителите на тази Доша. Най-общо казано това означава да се въведе повече затопляща храна и подправки, да се осигури по-активен начин на живот и за да се противодейства на застоя, непрекъснато да се търсят нови начини за развитие и изява.

&Добро начало на сутринта е приемът на гореща вода, която ще разтопи токсините, отложили се в храносмилателния тракт през нощта. Въвеждането на елемена огън във водата е много добър начин Кафа да се съживи и почувства по-енергична и тонизирана.

&Най-добрите вкусове за Кафа са люто, горчиво и стипчиво. Повечето зеленолистни зеленчуци са много подходящи, както и броколи, карфиол, брюкселско зеле, които имат стипчива природа. Важно е те да са готвени, защото суровите зеленчуци ще охладят и без това студената Кафа.

&Бобовите, особено мунг далът, са също удачна храна за Кафа, но, разбира се, приети с мярка и сготвени добре със затоплящи подправки.

&От подправките най-добри са черен пипер, пипли, пресен и сух джинджифил, карамфил, куркума. Особено полезна е куркумата, която помага за стимулиране на храносмилането, намаляване на холестерола и склонността към алергии, както и засилва метаболизма на мазнините.

&От зърнените храни киноата и просото са отлична храна за Кафа, но трябва да се сготвят с малко гхии, защото иначе са твърде изсушаващи.

&Ориз басмати е най-добър за Кафа, защото има малко по-изсушаващи качества в сравнение с другите видове ориз.

&За да се поддържа в баланс, Кафа трябва да се откаже от тежките, сладките, студените десерти като сладолед и чийзкейк. Те забавят метаболизма и увеличават студените и тежки качества на Кафа.

&Кафа трябва да избягва и пържените храни и тези, приготвени с рафинирана захар и рафинирано брашно, студените храни и напитки. Червеното месо е крайно неудачно, както и консумирането на голямо количество сладки и сочни плодове, както и техните сокове.

&Основната храна за Кафа трябва да е на обяд, когато храносмилателният огън – Агни е най-силен. Така ще се отлага по-малко количество Ама – токсини. В противен случай прекомерната Ама ще блокира каналчетата, което ще доведе до по-бавен метаболизъм.

&Закуската на Кафа трябва да е много лека. Може да е съставена от печени круши или ябълки с карамфил или няколко накиснати сливи или смокини. Една здравословна вечеря за Кафа може да бъде супа със зеленчуци, зърнени и/или бобови, сготвени с подправки като кимион, пресен джинджифил, черен пипер и куркума. Ястието кичари, направено от ориз басмати и мунг дал, е превъзходна лека вечеря. Рецептата за кичари виж тук – 
Кичари – ястието за аюрведичен детокс.

&Редовните упражнения са от голяма помощ за активизирането на иначе склонната към застой Кафа. Подходящи са по-енергични упражнения, практикувани за по-дълъг период. Тичане в парка, колоездене, аеробика, активни форми на йога, бойни изкуства са добри избори за активността на Кафа и то приложени поне пет пъти седмично.

&Важно е Кафа да започне да се обучава в практикуване на пранаяма, защото това ще помогне за засилването на метаболизма. По-дълбокото дишане ще зареди тялото с повече от елемента огън. Когато обмяната на веществата е по-ниска и дишането е плитко, вътрешните каналчета на тялото се блокират и предизвикват още повече летаргия, която не е добра за Кафа.

 

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се