Как да се подготвим за зачеване с помощта на Аюрведа?

Аюрведични насоки за по-ползотворно зачеване

 

Зачеването е свещен акт, от който води началото си всяко човешко същество. Зад случването му винаги стои нещо много магично и вълшебно, напомнящо за безкрайността на божественото съществуване и за безспирния поток на живота. Да станеш част от сътворението на нова душа е едно от най-вълнуващите преживявания на този свят. За едни зачеването се случва съвсем спонтанно и безусилно, за други то е добре планирано и подготвено, а за трети е невъзможна пречка за преодоляване, която търси непременно разрешение.

Да избереш ролята на родител не е лесна задача. Това е отговорност за цял живот, която предоставя възможност за духовен растеж, развиване на редица добродетели и в крайна сметка води до разбирането на смисъла на безусловната любов. Зачеването не е само физическо действие, то е духовно и емоционално преживяване, което започва с истински осъзнатата воля да се създаде семейство. Това желание служи като покана за новата душа, която започва подготвянето си отново да се потопи в земния живот.

Древната система за живот в равновесие Аюрведа разглежда зачеването като много специален акт, за който е нужна подготовка около шест месеца  преди това, за да може двойката да разгърне най-добрия си потенциал и даде на детето си най-здравото и щастливо генетично наследство. Бъдещите родители преминават през специален режим, наречен Ваджикарана. Древният текст Чарака Самхита обяснява следното: „Целта на Ваджикарана е да се даде възможност на двойката да създаде здраво потомство, което е в състояние да изпълни своята Дхарма – мисията на живота си.“

 

Четири фактора за успешно планиране и зачеване според Аюрведа

 

1. Правилното време – освен наличието на редовна менструация, която протича нормално, без кръвоизливи и съсиреци, както и съществуването на регулярна овулация, Аюрведа посочва и други важни фактори за планирането на бременност. Те са: подходящ сезон – пролетта е най-доброто време за зачеване, заради сочността, която е пропила цялата природа; установена социална и финансова стабилност в живота; мирно време в света.

2. Състоянието на репродуктивните органи – благоприятно би било ако матката е правилно оформена, без маточни възли и други образувания, маточните тръби са проводими и яйчниците са нормално функциониращи, без кисти. Също така според Аюрведа и двамата родители би трябвало да са балансирали дошите си и телата им да са пречистени от Ама (токсини).

3. Здрави течности и силен имунитет – за доброто зачеване според Аюрведа е важно плазмата, лимфата и кръвта да са силни и чисти, хормоните да са балансирани и да има наличие на силен Оджас, който представлява жизнеността и имунитета. Добре балансираната диета според дошите на двамата родители е от съществено значение за достигането на тези фактори.

4. Чистото семе – то касае както сперматозоидите, така и яйцеклетките. Според Аюрведа Шукра – репродуктивната тъкан, е последна в метаболитната верига на тъканите Дхату. Това е и най-изтънченият продукт на метаболизма, който е събрал есенцията от смилането на храната, мислите и емоциите. Ето защо, за да е чиста тази тъкан, е необходимо да й се даде най-добрата храна, най-добрите мисли, най-добрата среда.

 

Етапи на подготовка за зачеването според Аюрведа

 

1. Първи етап– представлява тримесечен период на прочистване на менталното, емоционалното и физическото тяло.

За менталното пречистване двамата партньори трябва да поработят поотделно. Добро въздействие биха оказали молитвата и различни позитивни утвърждения, които да помогнат в избавянето от старите ментални модели, болката и страха, натрупани през годините. Прошката, дадена от сърце е много мощен фактор, който би заличил всяка следа, оставена след тежки преживявания.

За бъдещите майки се препоръчва да взимат вани с билката ашока, която в аюрведичната медицина е известна като „тази, която отстранява болката”. Билковата вана ще спомогне за излекуването на физическата и психическата болка, която жените имат склонност да натрупват в матката си. Престоят във ваната може да е около 20-30 минути. По-добър ефект би дала тази терапия, ако жената се опитва чрез вагиналната си мускулатура да изтегли отварата навътре към матката. Повече за билката Ашока прочети от статията Ашока – женската билка за здрава репродуктивна система.

За емоционалното пречистване е важно двамата партньори да поработят заедно. Честият гняв, ревност, злоба, завист могат да се превърнат в много мощни емоционални токсини, които да повлияят зле на бъдещата бременност. Ето защо те трябва да бъдат отстранени на време.

През тези три месеца е добре да се даде пространство за прочистване на минали негодувания в отношенията в двойката, за да може бъдещото дете да се появи в една по-благоприятна атмосфера. Бъдете по-искрени, по-доверчиви и по-състрадателни един към друг. Така ще имате по-топли и чисти отношения, което ще ви сплоти повече.

За физическото пречистване Аюрведа препоръчва и двамата партньори да преминат през Панчакарма, която ще даде възможност за пълното изчистване на токсините Ама, по-голямата проводимост на сротите – вътрешните каналчета и балансирането на дошите. Ако Панчакарма не може да се осъществи в някоя аюрведична клиника, то тогава би могло да се направи подобно прочистване и в домашни условия. То, разбира се, няма да има същото мощно въздействие, но със сигурност ще е от полза за процеса на детоксикация.

Детоксикацията в домашни условия е добре да протече в няколко етапа:

Месец 1: Това е времето на по-омекотено изчистване, през което се консумира по-лека храна, сготвена с подправки и гхии. Да се наблегне на плодовете, зеленчуците и варивата. Да се намали до минимум консумацията на животински продукти. Да се елиминира напълно или поне да се избегне, доколкото е възможно, приемът на захар, кофеин и алкохол.

Месец 2: Това е времето на по-интензивно прочистване, когато в период от две до четири седмици се преминава на монодиета, която включва ястието кичари и задушени зеленчуци. Приемат се детоксикиращи чайове, както и билкови формули за детоксикация, каквато е Трифала. През този период се прави ежедневен самомасаж, наречен Абхианга.  Специално за пречистването на женската полова система може да се добави и вътрешен прием на таблетки от билката Ашока.

Повече за ястието кичари и как се приготвя прочети от статията Кичари – ястието за аюрведичен детокс.

Повече за гхии и как се приготвя прочети от статията Как да си направим пречистено масло – гхии?.

Повече за самомасажа и как се изпълнява прочети от статията Абхианга – изкуството на самомасажа.

Повече за формулата Трифала и нейното действие прочети от статията Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване.

Месец 3: Това е времето, в което е удачно да се върнете в меката форма на изчистване от месец 1.

2. Втори етап – представлява тримесечен период на подхранване и подмладяване на тъканите. Тук се включват приемът на билки за захранване на репродуктивната система и на двамата партньори. Жените могат да приемат ашваганда с шатавари, а мъжете ашваганда с капикачу. Други подмладяващи билки за репродуктивната система са бала, шилажит, амалаки, шатавари, видари канд, бял мусали, черен мусали, капикачу, гокшура, шафран, индийско орехче, пиппли – дълъг черен пипер, карамфил, роза, алое вера, женско биле, лотосово семе, семе на водна лилия.

От тези билки особено добри за жените са шатавари, амалаки, шафран, алое вера и роза. Ашваганда, бала, видари канд и бял мусали са по-подходящи за мъжете.

И двамата сутрин могат да започват деня с чаша топло мляко и чаена лъжичка от тонизиращия мармалад Шаванпраш. Да се наблегне на подмладяващите репродуктивната система храни, които Според Дейвид Фроли са кравето мляко, гхии – пречистено масло, масло, кисело мляко, сладки сирена, бадеми, кашу, шамфъстък, сусамено семе, сладки картофи, аспарагус, мунг, урад дал, фурми, стафиди, смокини, банани.

Изграждането на здрава плазма и кръв са много важни в периода преди бременността, така че е добре да се приемат и допълнително калций, желязо, витамин В12 и фолиева киселина.

Идеята за подмладяването на всички тъкани в крайна сметка е да се изгради силен Оджас. Чарака, авторът на най-древния аюрведичен текст, обяснява значението на Оджас във връзка с бременността така: „Това е силата, която поддържа всички същества живи. Няма живот без Оджас. Той дава началото на ембриона.“

И не на последно място, дайте нов живот и на отношенията си с половинката. Подмладете и тях чрез силни и мощни емоции на радост, любов и изобилие. Мечтайте и се наслаждавайте заедно на живота и се молете при вас да дойде най-подходящата и най-специалната душа, която ще ви води по пътя на просветлението.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се