Ендометриозата и аюрведичната гледна точка за нейното третиране

Как с помощта на Аюрведа може да се подобри състоянието при ендометриоза?

Ендометриозата е гинекологично заболяване, което се наблюдава при жени между 25 и 45 годишна възраст и представлява разпространението на ендометриалните клетки от лигавицата на матката извън нея в тазовата кухина. Развитието на тези клетки настъпва най-често в границите на тазовите структури – пикочен мехур, дебело черво, външната част на яйчниците и матката и рядко в белите дробове и мозъка.

Симптомите при ендометриоза варират при различните жени поради разликите в менструалния цикъл. Понякога може да липсват специфични симптоми и жената може да не подозира, че има това заболяване. Най-често като симптом се посочва тазовата болка. Тя се влошава непосредствено преди менструация и после постепенно отзвучава. Други чести симптоми са болезнена менструация (дисменорея), болка при полови контакти (диспареуния) и инфертилитет. Жените описват болката като постоянна, присвиваща, която се разпространява към двете половини на таза, кръста, корема и седалището.

Инфертилитетът е чест симптом при ендометриоза, въпреки че не всички жени с проблеми с плодовитостта имат ендометриоза. Точният механизъм, по който ендометриозата води до безплодие, не е изяснен. Може би това се дължи на механично запушване на маточните тръби или на хормонални фактори. Липсва пряка връзка между изразеността на симптомите и тежестта на състоянието.

Ендометриумът е вътрешният слой на матката, който се излющва по време на менструация. Дебелината му зависи от хормоналното ниво в организма и узряването на яйчниковите фоликули. Той е най-тънък непосредствено след края на кървенето и постепенно задебелява. След настъпване на овулацията, ендометриалната тъкан става богата на жлези. Всички тези промени имат за цел да подготвят матката за загнездването на оплоденото яйце (яцеклетка).

Ако не настъпи оплождане, задебеленият слой на матката става излишен и през следващите няколко дни (най-често от 3 до 8) той се излющва с поява на кървене. Когато обаче ендометриалните остатъци тръгнат нагоре през маточната тръба вместо надолу през влагалището се получава състояние, наречено „ретроградна менструация“, която се счита за една от основните причини за ендометриозата. Разрастването на тъканта извън матката може да доведе до деформация на коремните и тазови органи и до образуване на сраствания.

Как Аюрведа разглежда състоянието ендометриоза?

Някои аюрведични автори разглеждат ендометриозата като тридошово заболяване, в което трите доши – Вата, Питта и Кафа имат почти еднакво участие. Степента им на ангажираност зависи от специфичните особености на конкретната пациентка. Вата заради своята сухота свива каналчетата и предизвиква болезнена менструация и като цяло блокира правилната циркулация. Питта предизвиква възпаленията и причинява тежка и обилна менструация, а Кафа осигурява смазването и подновяването на тъканите на матката. Поради тежката си и слузеста природа, ако Кафа елемента се увеличи, това ще насърчи образуването на сраствания в тази област. А Вата заедно с Кафа управляват и хормоналните цикли, свързани с растежа на ендометриума.

Други аюрведични автори обясняват ендометриозата като състояние, причинено предимно от прекомерна Вата в системата. Болката в тазовата област, която е един от главните симптоми при това заболяване, е много характерен белег при Вата дисбаланс. Друг очевиден знак за ролята на Вата е изместването на ендометриалните клетки от първоначалното си място в матката на места извън нея. Вата също така е отговорна и за циркулацията на течностите в организма, в частност и на менструалната кръв. Повече за Вата може да прочетеш тук.

Енергията, която отговаря за изхвърлянето на менструалната кръв, се нарича Апана Вата – най-важната от петте субдоши на Вата. Това е вятърът, движещ се надолу, отговорен за всички елиминиращи процеси в тялото – уриниране, отделянето на изпражнения, еякулацията, изхвърлянето на менструацията, процеса на раждане. Ретроградната менструация, описана по-горе като една от основните причини за ендометриозата, може да бъде обяснена именно с дисбаланса на Апана Вата. Тя променя правилната си посока на движение и вместо надолу, започва да се движи нагоре.

Възходящото движение на Апана Вата може да се дължи на няколко причини. Най-често това се дължи на Aма (токсините от хранителните отпадъци), която се натрупва в каналите и предотвратява нормалното движение на потока надолу. Другите причини за влошена Апана включват консумирането на прекалено много студени, сухи, груби, горчиви, стипчиви или лютиви храни, прекомерен прием на сурова храна, прекалените диети и гладувания, прекомерни тежки тренировки, нередовен начин на живот, твърде многото пътувания, непрекъснатото планиране на хиляди задачи и стремежът за тяхното решаване, както и потискането на 13-те нужди (уриниране, дефекация, прозяване, кихане, повръщане, жажда, дишане, плач, сън и т.н.). Повече за тези нужди може да прочетеш тук.

Една от най-сериозните причини за нарушаване на Апана е психическият стрес. Това може да бъде общо психическо напрежение, прекомерна умствена дейност, преумора, емоционален стрес, тъга, страх или гняв. Всичко това може да бъде причина движението на Апана да стане по-хаотично и неправилно. Друга немаловажна причина е преумората или прекомерна физическа активност по време на менструация. Менструацията е време на елиминиране – излишната Ама и Питта се отстраняват от организма. Ето защо жената трябва да си почива в този период и най-вече да обърне внимание на покоя си през първите 3 дни от цикъла. Това е особено важно за жените, които практикуват йога. Важно е да коригираме обичайния си йога комплекс и през тези няколко дни да се придържаме към една по-нежна и релаксираща практика. Повече информация и идеи за комфорт през менструалния цикъл чети тук.

Лечението и доброто повлияване на ендометриозата Аюрведа търси в отстраняването на причините за това състояние. Като най-важни аспекти за лечение се посочват премахването на Ама (токсините), балансирането на Вата и Питта и укрепването на Агни (храносмилателния огън). Премахването на Ама може да се случи по два начина – чрез Панчакарма, която се прави в специализирани клиники под надзора на опитни аюрведични доктори, или по-мекия вариант на детоксикация, която може да се направи и в домашни условия. Повече за него чети тук. Балансирането на Вата е дългосрочна грижа, която изисква постоянство и отдаденост. Повече за режима на Вата прочети тук. За балансирането на Питта чети тук, а за засилването на Агни – така важния в Аюрведа храносмилателен огън, тук.

Най-общите препоръки са за консумиране на топли, леко мазни, пресни домашно приготвени ястия, избягването на сухи, студени и ферментирали храни, избягването на алкохола, кофеина, газираните напитки, червеното месо, червеното вино, лютото, рафинираната захар и брашно, избягването на физически упражнения по време на менструация, редовен начин на живот, редовен самомасаж със сусамово масло, достатъчно сън и почивка, прием на специфични аюрведични билкови лекарства за облекчаване на болката, намаляване на възпалението и тежките кръвоизливи. От аюрведичните терапии биха могли да бъдат предписани виречана (пряко отстраняване на излишните Aма и Питта от системата) и басти (медикаментозни клизми за премахване на Aма и стабилизиране на Вата). Подобна програма би трябвало да бъде изготвена специално за конкретния случай и проследена от опитен аюрведичен доктор.

Аюрведични билкови формули и самостоятелни билки подходящи за това състояние са :

Pradrantak Churna – Това е билкова прахообразна смес, съставена от 14 билки, една от които е познатата ни ашока. Ашока е известна с качествата си да балансира женските хормони. Повече за свойствата и действието на ашока чети тук. В комбинация с останалите билки тя действа засилващо и укрепващо на матката. Препоръчителната доза за прием на Pradrantak Churna е една чаена лъжичка два пъти дневно с топла вода.

Boswellia + Curcumin – Това е комбинация от билката босвелия с куркумин – веществото, намиращо се в куркумата. Това е много мощна формула с противовъзпалителен, антитуморен и противоболков ефект. Тя работи активно за елиминирането на ендометриалните клетки извън матката, както и намалява допълнителния растеж на неестествени клетки в тялото като брадавици, тумори, кисти. Препоръчителната дозировка е две капсули два пъти дневно.

Aloe Vera – Това е растението, познато в Аюрведа като „младо момиче”. То има свойството да подновява женската репродуктивна система. Съдържа природни витамини и минерали, които помагат на ендометриума бавно и естествено да се пречиства и обновява. Повече за Алое Вера тук.

С любов,

Снимка: netdoctor.co.ukАко ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
януари 7, 2017|Аюрведа и жената|