Възпаленията от гледна точка на Аюрведа

Какво представлява възпалението и как Аюрведа може да помогне?

Напоследък съвременната нутрициология доста заговори за възпалителните процеси, които бяха обявени за едни от основните причини за възникването на повечето заболявания и предложи различни антивъзпалителни хранителни програми за справяне с този казус. Възпалението е нормалният отговор на организма към състояния като инфекция, токсини и травми. При нормални условия, след като отрицателното събитие свърши, тялото ще предизвика противовъзпалителен отговор, за да възстанови баланса. В случаите на хронична болка обаче тялото не може да регулира възпалителния отговор. Резултатът е хроничен дисбаланс и хронична болка, дори може да се достигне до доста тежки състояния като фибромиалгия, диабет, алергии, астма, болестта на Алцхаймер, артрит, автоимунни заболявания, дори и рак.

Основните физиологични компоненти на възпалението са болка, топлина и подуване. Болката е реакцията на нервната система от загряване и дразнене, в резултат на което тялото инициира възпалителния процес, за да „изгори” нарушителите. Отокът и зачервяването се появяват, когато течностите изтичат от капилярите, които се разширяват в резултат на топлината. Възпалението преминава през няколко етапа, преди най-накрая да позволи на тялото да се лекува. Възпалението обикновено е наш приятел и е част от лечебния процес, но когато излезе извън контрол, се превръща съществен проблем.

Остър възпалителен процес се получава при наличие на инфекции, рани, отрови или алергени. Първоначално е налице увеличен поток на кръв към съответната област, последвано от увеличаване на капилярната пропускливост, за да се позволи на имунната система да има достъп до зоната и накрая пристигат белите кръвни клетки. Те освобождават различни химикали – процес, наречен хемотаксис, който причинява горещина, зачервяване, болка и подуване. Белите кръвни клетки и химическото им оръжие унищожават нашествениците и отстраняват техните остатъци. Повишеното количество течности, намиращи се в засегнатия участък, съдържат и хранителни вещества, които спомагат за възстановителните процеси.

Хроничният възпалителен процес може да остане дълго време незабелязан и подмолно да работи скрит дълбоко в тъканите. По-очевидните признаци на дългосрочно възпаление могат да включват задържане на течности, мускулно-скелетна болка и скованост, кожни обриви, алергии, чревна болка, неврологични и психични симптоми като тревожност и депресия, диария или запек, хронично зачервени очи, усещане за парене, лоша концентрация и памет, лошо храносмилане.

Аюрведична переспектива за възпаленията

Възпалението в Аюрведа е известно с различни имена, а именно Shotha, Shopha, Svayatu, Utsedha или Samhata. Аюрведа смята възпалението за патологично състояние, което трябва да бъде лекувано с противовъзпалителни средства, като процесът е предимно насочен към търсене на основната етиология. В повечето случаи Аюрведа класифицира възпалителните състояния като нарушения на Питта доша (огнения елемент). Огънят, наречен Агни, е един от основните фактори за добро здраве. Под формата на метаболитен огън, той смила храната ни, доставя ни жизнено важна енергия и изгаря отпадъците. Когато обаче метаболитният огън е твърде силен, той „прегаря” на грешните места, което води в крайна сметка до хронично възпаление.

Ако възпалението е свързано със задържане на течности и оток, то тогава се касае за съучастието на Кафа доша в този процес. Имайки предвид, че Кафа се състои от предимно от воден елемент, именно той предизвиква подуванията и отоците. Друга основна причина за възпаленията според Аюрведа е натрупването на Ама (токсините), която блокира сротите (фините микро каналчета, разположени в тъканите). Ето защо се смята, че Ама притежава антигенни и провъзпалителни качества. Основен метод в аюрведичната медицина за справянето с този проблем се нарича Панчакарма, чрез който токсините се отвеждат извън фините каналчета, довеждат се до храносмилателния тракт и от там те лесно могат да бъдат изведени навън от тялото.

Освен Панчакарма, Аюрведа разполага с голямо многообразие от противовъзпалителни билки и подправки, които взети самостоятелно или в комбинация са способни да намалят значително възпалителния процес. Не на последно място е необходима смяна на хранителния режим и изключване на всички запушващи каналчетата храни, които според Аюрведа са млечните, месото, глутена и яйцата. Заедно с това намаляване на стреса чрез йога, дихателни практики, медитация, ежедневен досег с природата, са необходимите стъпки, които също трябва да бъдат направени, за да се спре из основи възпалението.

Кои са най-мощните аюрведични билки?

&Босвелия – латинското й име е Boswellia serrata, позната е още като индийски тамян или индийска лиана. Представлява голямо дърво, отделящо ароматни смоли, от които се добива и активното вещество. То заема важно място в аюрведическата медицина. Алфа- и бета-босвелиевата киселини и полизахаридите са активните съставки, на които основно се дължи благоприятният ефект на растението. Екстрактът от босвелия е извлечен от дървесната кора, чиито състав се характеризира с уникални хранителни качества.

Босвелия допринася за нормалните процеси на кръвоснабдяване и благоприятства нормалното състояние на кръвоносните съдове, ставите, хрущялната тъкан и мускулите. Босвелията е лечебно растение със силно противовъзпалителни свойства, което от векове се използва при различни проблеми със ставите. За разлика от конвенционалните противовъзпалителни средства срещу възпаление на ставите, босвелията не дразни стомаха и без проблем може да се приема в продължение на дълъг период от време.

Екстрактът от босвелия работи чрез инхибиране на ензима липоксигеназа, който е мощен фактор в развитието на различни възпалителни заболявания. Подпомагайки инхибирането на липоксигеназата, екстрактът от босвелия противодейства и на левкотриеновия синтез. Левкотриените играят основна роля в развитието на цял набор от заболявания, появили се в резултат от хроничен възпалителен процес.
&Ашваганда – латинското й име е Withania somnifera, известна още като индийски женшен. Има широка гама от ползи за здравето, включително способността й да се бори срещу рак и диабет, както и да намали възпалението, артрита, астмата, хипертонията, стреса и ревматизма. Освен това, тя увеличава доставките на антиоксиданти и регулира имунната система. Също така има антибактериални и антиконвулсантни свойства.

Ашваганда се използва и при безпокойство, безсъние, безплодие, туберкулоза, астма, белодробна левкодерма, бронхит, болки в гърба, фибромиалгия, менструални проблеми, хълцане и хронично чернодробно заболяване. Ашваганда е известна и като мощен „адаптоген“, който помага на тялото да се справи с ежедневния стрес, както и като общ тоник.

Билката се приема и за подобряване на способността за мислене и концентрация, намаляване на болката и предотвратяване последиците от стареенето. Използва се и за проблеми с фертилността при мъжете и жените, а също и за увеличаване на сексуалното желание.

Ашваганда се прилага върху кожата за лечение на рани, болки в гърба и едностранна парализа (хемипагия). Повече за качествата на ашваганда и нейното приложение, може да прочетеш тук.

&Гугулу – латинското му име е Commiphora mukul, а санкритското му име „guggul“ е означава „това, което предпазва от болести“. То има многобройни качества, но това, което се счита за най-важно, е свързано с отстраняването на Ама – токсични вещества, които се натрупват в резултат на бавно храносмилане и циркулация, свързани със забавянето на метаболизма.

Като Ама-разтворителна билка, гугулу има широка гама от приложения, започващи с ревматични и артритни болки до затлъстяване. Той е подходящ при малария, заболявания на нервната система, бронхиална конгестия, сърдечни и циркулаторни проблеми, слабо храносмилане, фрактури, гинекологични проблеми, левкорея,стерилитет, импотентност, различни кожни заболявания, псориазис.

Традиционните свойства на гугулу са демулсентни, карминативни, антиспазматични, антисептични. Горчивите му качества стимулират апетита и облекчават подуването и газовете. Неговите олео-смоли се екскретират през кожата, слузните мембрани и пикочната система, като по този начин стимулират и дезинфекцират техните секреции. Билката също така е и маточен стимулант, което я прави полезна за регулиране на менструацията, но е противопоказна по време на бременност. Затоплящите и циркулационните свойства на гугулу също служат като мощен афродизиак.

Гугулу стимулира обмяната на веществата, подходящ е при хипотиреоидни състояния. Смолата също така служи като антипиретик за намаляване на треската и намалява секрециите от болните повърхности на тялото. Като такова е отлично средство, когато се използва синергично с други противовъзпалителни билки като гудучи, ехинацея и хидрастис. Повече за качествата и приложението на гугулу може да прочетеш тук.

&Куркума – латинското й име е Curcuma longa. Тя е мощен антиоксидант, има противовъзпалително, анти-канцерогенно, антимикробно и хепатопротективно действие. Използва се при лечението на сърдечно-съдови и стомашно-чревни нарушения. Като средство за облекчаване на болката, тя е мощен фактор при лечението на всеки аспект на възпалението. Различни лабораторни изследвания показват, че нейният активен компонент инхибира действието на възпалителни агенти, включително фосфолипаза, липоксигеназа, циклооксигеназа 2, левкотриени, тромбоксан, простагландини, азотен оксид, колагеназа, еластаза и други. Повече за качествата на Curcuma longa, чети тук.
&Джинджифил – лечебната стойност на Zingiber officinale е толкова широка, че може да се използва буквално за всичко – от стомашни неразположения до главоболие и болки в ставите. От 115-те различни химически компонента, открити в корена на джинджифила, терапевтичните ползи идват от джингол, маслената смола от корена, която действа като силен атиоксидантен и противовъзпалителен агент. Джинджифилът със своите мощни антивъзпалителни свойства е показан при много състояния като артрит, треска, главоболие, зъбобол, кашлица, бронхит, остеоартрит, ревматоиден артрит, за облекчаване на тендинит, понижен холестерол и кръвно налягане и помощ за предотвратяване на вътрешни кръвни съсиреци. Повече за качествата и приложението на джинджифила, чети тук.

Противовъзпалителни билки при различни състояния

Възпаление на червата – цвекло, бромелаин, корен от коприва, босвелия, женско биле, корен от глухарче, корен от сарсапарила, трифала, куркума, корен от ревен, както и билките Ulmus rubra, Radix Scutellariae, Rhizoma Coptidis.

Възпаление на ставите – босвелия, бромелаин, лют червен пипер, ленено семе, гугулу, смола от смирна, куркума, сушен плод от амла, люцерна, сух джинджифил, както и билката Rehmannia glutinosa. Хранителната добавка глюкозамин сулфат е доста подходяща при тези състояния, а от аюрведичните формули най-подходяща е Yogarajaguggulu. За локално лечение може да се прилага рициново масло.

Възпаление на бъбреците – корен от астрагал, гъби кордицепс, шилажит, както и билките Muhlenbergia capillaris, Rehmannia glutinosa.

Възпаление на белия дроб – цвекло, босвелия, цвят от хризантема, лук, чесън, тулси, листа от мента, куркума, американски корен от женшен, гъби кордицепс, гъби рейши, корен от див аспарагус, плодове от шизандра.

Възпаление на синусите – ехинацея, цвят от дива хризантема, както и билките Forsythia giraldiana и Lonicera japonica. За успокоение на синусите се поставят няколко капки ленено семе или сусамово масло, смесено с малко масло от сандалово дърво във всяка ноздра.

Възпаление на кожата – корен от репей, корен от глухарче, листа от нийм, цвят от червена детелина, корен от червен божур, куркума, шилажит, готу кола. За локално лечение се нанася пресен алое вера гел.

Възпаление на стомаха – пресен корен от джинджифил, листа от мента, корен от репей, босвелия, копър, сладък корен, трифала, куркума, ленено масло.

Възпаление на щитовидната жлеза – подходящи са Lycopus virginicus, Arinisia capillaris, Gardenia jasminoides и P. vulgaris.

Възпаление на панкреаса – гугулу, корен от ревен, бромелаин, шилажит, както и билките Paeonia suffruticosa, Prunus persica, B. Hispida.

Преди да експериментираш с приема на някоя от билките, посочени в статията, консултирай се с вещо аюрведично лице.

С любов,

 Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
октомври 1, 2017|Тайните на Аюрведа|