Високото кръвно налягане и Аюрведа

Как с помощта на Аюрведа да нормализираме високото кръвно налягане?

Нормалното кръвно налягане на здрав възрастен индивид е 120 mmHg систолично и 80 mmHg диастолично. Обичайно за високо кръвно се приема това, при което стойността по време на диастола е над 90 mmHg, а по време на систола – над 140 mmHg. Стойностите на кръвното налягане зависят от много фактори като възрастта, пола, здравния и емоционален статус, начина на живот, генетичната определеност, дейността, която се извършва. При активен спорт, например, стойностите му значително се покачват. Нарича се още хипертония. Това състояние може да възникне спонтаннно и да изчезне бързо, но когато системното измерване на кръвното в спокойно състояние показва по-високи от нормалните за индивида стойности, то тогава е необходимо да се вземат навременни мерки.

Високото артериално налягане може да увреди трайно стените на артериите, поради голямата сила на изтласкваната кръв. Това е рисково състояние, което може да създаде опасни условия, водещи до инфаркт и други сърдечни заболявания. Ето защо е важно регулярното измерване на кръвното и следене за следната симптоматика – главоболие в тила, задух, лесна уморяемост, прескачане на сърцето, замайване, световъртеж, кръв в урината и други.

Хипертонията в Аюрведа е известна като Rakta Gata Vata. Тя е състояние, което може да се породи от дисбаланс в някоя от трите доши – Вата, Питта или Кафа. В повечето случаи се касае за Вата дисбаланс, тъй като тази доша е отговорна за циркулирането на кръвта. Аюрведичната наука различава три типа хипертония. Вата тип хипертония се причинява от прекалено много стрес и емоции като безпокойство, тревога, тъга. Питта тип хипертония може да бъде причинена от емоции като гняв, ревност и чувство за отмъщение, а Кафа тип хипертония главно се причинява от застой, инертност и проблеми с храносмилателната система.

Като цяло нездравословната диета и заседналия начин на живот са други главни причини за хипертонията според тази наука. Ето как Аюрведа обяснява този механизъм. Повечето храни, които консумираме – бързи храни или продукти, опаковани с консерванти и химикали, създават храносмилателни проблеми в организма. Нарушеното усвояване на хранителните вещества води до натрупване на токсини (ама). Храната, която консумираме, се усвоява благодарение на храносмилателния огън, наречен джатър агни. Благодарение на неговото действие се произвежда хранителна плазма, която подхранва всички тъкани (дату). Тази плазма подпомага производството на здрава кръв, която циркулира по цялото тяло през различни канали (сроти).

Ако храносмилането е нарушено, в хранителната плазма се натрупват неразградени примеси и се натрупва ама. Тази ама се смесва с плазмата и я превръща в сама (комбинирана с ама), в резултат на което произведената кръв става тежка или лепкава. Тази тежка кръв циркулира през различни канали и токсините започват да се натрупват в тях, като по този начин те ги стесняват. В крайна сметка това води до състояние на високо кръвно налягане.

Други причини, които Аюрведа посочва за високото кръвно налягане, са дисбаланс в нервната система, натрупване на физически и психически стрес, намаляване на естествените съпротивителни сили на организма, слаб имунитет и нарушаване на естествените биологични ритми. Аюрведичният подход за лечение на хипертонията е насочен към идентифициране на основната причина за това състояние. Обикновено първо се работи за подобряване на храносмилането и премахването на ама от системата, засилване на имунитета и след това се предписват аюрведични билки за намаляване на високото кръвно налягане. Успоредно с това се работи за успокояване на ума чрез пранаяма, концентрация, медитация.

Аюрведа препоръчва премахването на токсините да се направи чрез Панчакарма, която се извършва в специализирани аюрведични клиники. Основната идея при този метод е чрез вътрешна и външна олеация, масажи и различни терапии, прием на специална храна и билки, токсините да се отведат навън от системата. По–мек вариант на изчистване може да се направи в домашни условия, като се премине на монодиета на ястието кичари, приема се лек джинджифилов чай за подобряване на храносмилането, както и билки, които да помогнат за отделянето на токсините. Добре е да се направи през есента или пролетта. Не е препоръчително за студените зимни дни, както и за големите горещини. Повече по темата, чети тук.

Подобряване на храносмилането е една друга специалност на Аюрведа. Като основен фактор се разглежда силата на храносмилателния огън (агни). Той може да бъде стимулиран чрез билки, подходящи подправки, както и при спазването на някои основни правила за комбиниране на храните и не на последно място, съобразяването на храненията с естествените природни ритми. Повече за комбинирането на храните според Аюрведа може да прочетеш тук, а за конкретните мерки, които можеш да вземеш за подобряване на храносмилането, тук.

Аюрведични билки и съвети за балансиране на високото кръвно налягане

Ашваганда – адаптогенна билка, която е една от най-популярните аюрведични билки не само за понижаване на кръвното налягане, но и за намаляване на възпалението и стреса. Адаптогенните билки повишават жизнеността и съпротивителните сили на организма. Те укрепват ума и тялото и увеличават способността за справяне с физически и психологически стрес. Стресът е един от основните виновници за високото кръвно налягане. Свръхпроизводството на кортизол може да доведе именно до високо кръвно налягане, както и до повишаване на теглото, умора, депресия и тревожност.

Ашваганда помага за балансиране на ума и тялото, създава по-голямо вътрешно спокойствие и увеличава способността ни за справяне със стреса. Това на свой ред намалява нивото на стресовите хормони, които циркулират в тялото и понижават кръвното налягане. Повече за качествата на ашваганда и нейните други приложения, чети тук.

Трифала – една от най-базовите формули в Аюрведа, която се използва от векове в Индия за подмладяване и детоксикация на тялото. Състои от три билки, които заедно образуват мощна комбинация. Трите билки са амла (Emblica officinalis), харитаки (Terminalia chebula) и бибитаки (Terminalia bellica). Освен, че има детоксикиращи качества, трифала намалява хипертонията чрез нормализиране на кръвообращението и намаляване на холестерола.

Тази билкова комбинация има свойства, които ефективно се борят с възпалението, което е един от факторите за високото кръвно налягане. С намаляване на възпалението на съдовете, налягането в тях намалява. Чрез намаляване на възпалението се получава по-малко съпротивление срещу стените на съдовете, което понижава кръвното налягане. Това намаление на съпротивлението на свой ред намалява работното натоварване на сърцето. Повече за трифала, чети тук.

Индийски спикенард – това е билка, растяща в Хималаите, която още се нарича джатаманси или индийски валериан. Тя съдържа минерали, имащи отношение към стабилизирането на нивата на кръвното налягане. Билката има способността да нормализира сърдечния ритъм, да подобрява паметта, предписва се при безсъние, психическа нестабилност и депресия. Тя е подходяща както при високо, така и при ниско кръвно налягане.

Индийския спикенрад е от полза при хипертонията, тъй като помага да се предпазят артериите от увреждането на свободните радикали. Чрез намаляване на холестерола, което е друга способност на тази билка, диаметърът на съда се увеличава и така се създават предпоставки високото кръвно налягане да намалее. Тази билка също има дълбоко успокояващ ефект върху ума и тялото. Всяко намаляване на производството на стрес хормоните има благотворен ефект при хипертония.

Арджуна – друга мощна билка за понижаване на високото кръвно налягане. Тази билка ускорява обмяната на LDL или липопротеиновия холестерол с ниска плътност в черния дроб, така че така нареченият лош холестерол не се окислява в кръвоносните съдове и не се образува атеросклеротична плака. Арджуна намалява ефектите от стреса и нервното напрежение, които се отразяват зле върху работата на сърцето. Също така тя намалява бета-липопротеините и увеличава добрия холестерол.

Чимен – това са семената на сминдуха, които имат високо съдържание на калий и диетични фибри. Някои изследвания подкрепят твърденията, че семената могат да бъдат полезни при лечението на хипертония поради възможния модулиращ ефект върху ензима, свързан с това състояние. Две супени лъжици семена от сминдух се заливат с малко вода и се варят за две-три минути. Поставят се в блендер и се прави паста. Консумира се сутрин и вечер на празен стомах в продължение на три месеца.

Кокосова вода – тя е добър източник на калий, магнезий и витамин С, поради което консумирането на такъв тип течности спомага за понижаване на систоличното кръвно налягане. За най-добри резултати е най-добре кокосовата вода да се пие най-малко три пъти на ден. При нас няма пресни кокоси в изобилие, но пък вече има достъпни кенчета по био магазините.

Семена от диня – някои проучвания са установили, че приема на диня помага за подобряване на аортното кръвно налягане и други съдови параметри. Този ефект може да се дължи на съединение, наречено кукурбоцитрин в семената от диня, което помага да се разширят кръвоносните капиляри. Това съединение има вазодилаторен ефект, осигуряващ естествено облекчение при хипертония. Равни количества от сушени семки от диня се смесват с маково семе. Смилат се на прах и се консумират сутрин и вечер на празен стомах.

Чесън – чрез консумирането на чесън кръвното налягане може да се понижи благодарение на произвеждане на веществата азотен оксид и сероводород след смилането на тази храна. Те спомагат за отпускането на кръвоносните съдове. Както суровата, така и сготвената форма на чесъна са подходящи за контролиране на високото кръвно налягане. Също така може да консумира под формата на сок, направен от 3-4 скилидки чесън, 10-12 листа босилек и една четвърт чаша от пшенична трева. Пие се сутрин на гладно. Друга възможност е да се добавят пет или шест капки сок от чесън на четири супени лъжици вода и да се пие два пъти на ден.

Сок от лук с мед – лукът отдавна се счита за ефективно естествено средство за борба с хипертонията, тъй като съдържа антиоксидантния флавонол, наречен кверцетин, спомагащ за намаляване на високо кръвно налягане. Смесва се половин чаена лъжичка сок от лук и мед и се консумира два пъти дневно в продължение на една – две седмици. Друг вариант е да се смесят една чаена лъжичка мед и сок от джинджифил заедно с две супени лъжици прах от кимион и да се консумира два пъти на ден.

Посочените аюрведични средства за намаляване на високото кръвно налягане могат да помогнат за ефективното лечение на проблема, но не могат изцяло да заменят предписаните от лекар медикаменти. Така че преди да решите да спрете със стандартното си лечение, консултирайте с вещо лице по темата.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се