Веган наан – плосък хляб

Продукти:

120 гр. брашно от просо

80 гр. брашно от тапиока

80 гр. оризово брашно

(Посочените брашна могат да се заменят просто с бяло)

160 гр. веган кисело мляко (използвах кисело мляко от кашу на Светулка)

100 мл. топла вода

1 с.л. зехтин

2 с.л. от водата, в която е врял боба от вчерашната рецепта

1 ч.л. сол

2 ч.л. сода за хляб

Семена за поръсване (по желание)

Приготвяне:

В голяма купа смесваме всички сухи съставки – брашната, солта, содата за хляб. Добавяме всички течни – топлата вода, зехтина, водата от боба и ядковото кисело мляко. Разбъркваме добре и започваме да месим с ръце. Оформяме на топка и я разрязваме на 8 парчета.

Веган наан – плосък хляб

Поръсваме повърхността за точене с брашно (ако използвате от посочените – най-добре е с тапиока). Разточваме всяко едно хлебче с точилка. Ако имаме трудности с тази стъпка, можем да използваме две парчета хартия за печене и да точим хлебчетата между тях. Печем всяко едно хлебче на сух незалепващ тиган на средно силен огън за около 3 минути, след което обръщаме обратно и печем още малко.

Веган наан – плосък хляб

Омасляваме добре със зехтин или гхи (ако не е ги сервираме за Бъдни вечер), поръсваме по желание със семена или някоя зелена подправка и тогава печем следващото хлебче. Съхраняваме готовите омаслени хлебчета в съд с капак, за да ги поддържаме топли. Сервираме с хумуса от бял боб и червено цвекло заедно с масала кореноплодните на фурна.

 Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
декември 22, 2020|Основни ястия, Рецепти|