Босвелия – най-добрата билка в Аюрведа при възпаления и ставни заболявания

Качества и приложение на билката Босвелия

В древни времена индусите, вавилонците, персите, римляните, китайците и гърците, както и представителите на старите американски цивилизации използвали естествени смоли, каквато е Босвелия, предимно за балсамиране и за обредни ритуали. Те твърдо вярвали, че когато тези материали влязат в контакт с огъня, димът и ароматът, които те произвеждат, не само успокоявали душите им, но и отдавали почит на техните богове. Изгарянето на тези естествени смоли се е превърнало във важен компонент на техния културен живот. Те ги изгаряли по време на жертвоприношения и ежедневни ритуали, за да предотвратят влиянието на злите духове върху душите им или да почетат мъртвите.

Boswellia serrata е латинското наименование на дървото, което произвежда смолата Босвелия. То представлява дърво, което расте в сухите планински райони на Индия, Северна Африка и Близкия изток. Семейството на Burseraceae, към което принадлежи Босвелия, е представено в растителното царство с 17 рода и 600 вида широко разпространени във всички тропически региони дървета. От древни времена три от тези видове се считат за „истински тамян“, произвеждан от дървета.

Boswellia sacra Flueck, първият вид, расте в Южна Арабия и е известен сред арабите като „maghrayt d ‘sheehaz“, а произведената смола е известна като „luban dhakar“. Boswellia carterii Birdw. расте в Сомалия и на родния му език се нарича „moxor“. Boswellia frereana Birdw. също е сомалийски вид, на родния му език се нарича „jagcaar“, а получената смола е известна като „maydi“. Това е най-скъпата марка от смоли на пазара. Друг вид, който произвежда смола, е Boswellia serrata Roxb., известна като „индийски олибанум“, „индийски ливан“, „dhup“ или „salai guggul“ и се намира в средната и северната част на Източна Индия. Той се предлага като висококачествен екстракт от смолата в Индия и се продава под името Shallaki.

В Индия основните търговски източници на Boswellia serrata са Андхра Прадеш, Гуджарат, Мадхя Прадеш, Джарханд. В различните региони смолата носи различни имена. Тя се получава от разрез, направен в кората на дървото, а изтичащата маса се съхранява в специално направена бамбукова кошница. Полутвърдата смола се оставя да престои там за около месец. През този период нейното течно съдържание, известно като „ras“, продължава да изтича, остатъка от полутвърда течност бавно се втвърдява, образувайки аморфни частици с приятен аромат и леко горчив вкус.

Босвелия – най-добрата билка в Аюрведа при възпаления и ставни заболявания

Boswellia serrata съдържа монотерпени, дитерпени, тритерпени, тетрациклични тритерпенови киселини и четири основни пентациклични тритерпенови киселини, т.е. β-босвелова киселина, ацетил-р-босвелова киселина, 11-кето-бетабилова киселина и ацетил- ß-босвелова киселина, отговорна за инхибирането на провъзпалителни ензими. От тези четири ацетил-11-кето-ß-босвеловата киселина е най-мощният инхибитор на 5-липоксигеназата, ензим, отговорен за възпалението. Ето защо в аюрведичната медицина Босвелия е известна с качествата си на мощен противовъзпалителен агент.

Основните биоактивни съставки, на които се дължи благотворният ефект на Босвелия, „откриват” локализацията на възпалението, подобрявайки кръвоснабдяването в засегнатите области. От друга страна, те стимулират образуването на хрущялна тъкан и ускоряват възстановяването на кръвоносните съдове, увредени от възпалението. Както босвелиевата киселина, така и останалите активни съставки в растението, имат силно аналгетично действие.

Аюрведа разглежда Boswellia serrata като растение с лека и суха природа, сладък, горчив и стипчив вкус, лют послевкус и охлаждащо действие. Балансира и трите доши Вата, Питта и Кафа. Освен, че работи като мощно противовъзпалително средство, екстрактът от растението се използва широко за лечение на остеоартрит на коляното, ревматоиден артрит, болки в гърба и ставите, успешно се прилага при наранявания, рани, навяхвания, има добро въздействие при подагра, болест на Крон, намалява нивото на холестерола и съдейства за намаляване на телесното тегло.

Индийският тамян предотвратява проникването на левкоцити и макрофаги в хрущяла и ставната течност. По този начин се постига намаляване на степента на увреждане на ставния хрущял. Босвелиновата киселина инхибира освобождаването на лизозомни ензими, намалява отделянето на структурните компоненти на хрущялната тъкан, като хидроксипролин, хексозамини и уронова киселина. Това води до комплексно забавяне на процесите, оказващи негативно влияние върху ставния хрущял.

Босвелия има способността да потиска растежа на патологичните микроорганизми. Тази нейна способност обяснява мощния й лечебен ефект при зарастване на рани. Босвелия има и чудотворно въздействие върху кожата. В него са се уверили жените в Древен Египет, които използвали маслото в повечето от ритуалите си за красота. Приемана вътрешно, билката също повлиява положително на кожата. Стопира окислителните процеси в нея, които са виновни за стареенето й. Насърчава процесите, свързани с клетъчната регенерация на кожата. Справя се еднакво добре както с възпаленията по кожата, така и с бръчките по нея. Алантоинът в билката омекотява и хидратира в дълбочина.

Друга важна способност на съставките на Босвелия е намаляване на нивото на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Това действие на билката е ценно за предотвратяване на развитието на атеросклероза и превенция на черния дроб от мастна дегенерация. Босвелия въздейства изключително добре върху мускулите, като средство за облекчаване на мускулните крампи и всички дискомфортни състояния, свързани с тях. Ето защо тази билкова добавка е подходяща за всички спортисти.

Установено е, че билката намалява възпалението в червата благодарение на мощните противовъзпалителни агенти, влизащи в състава й. Заради подчертаното си противовъзпалително и болкоуспояващо действие, Босвелия се прилага с висока ефективност и при колит. Като цяло употребата на индийски тамян се препоръчва при всякакви стомашни проблеми, включително и за справяне с чревни паразити.

Босвелия е изключително удачен лек при астма и всякакви дихателни проблеми. Билката успокоява дишането и премахва спазмите. Установено е, че приемът на екстракт от билката не само разрежда значително астматичните пристъпи, но и редуцира тяхната тежест.

Някои изследвания показват обнадеждителни резултати от действието на Босвелия и при борбата с рак, както и в превенцията срещу него. Тази хипотеза все още е в процес на доказване. Вероятно доброто въздействие на билката в тази посока се дължи на способността й да блокира въздействието на 5-липоксигеназа. Всъщност процесът, свързан със синтеза на смъртоносния ензим, е в резултат от естествената защитна реакция на тялото ни срещу излишъка от арахидонова киселина. Тя се образува в тялото ни в резултат от консумацията на червени меса, яйчен жълтък и черен дроб. Твърди се, че свещената Босвелия блокира производството на тези вредни вещества, а това е най-добрата превенция срещу посочените сериозни състояния.

Как се приема билката Босвелия?

Съществуват четири варианта на приложение на Босвелия – на таблетки, под формата на изсушена смола, под формата на крем и тинктура от Босвелия. В България достъпни форми за прием на билката има на таблетки от различни производители, които на опаковката описват подходящата дозировка за прием. Налична е и тинктурата от Босвелия, чиито дози също са посочени на опаковката.

По принцип дозите варират в зависимост от състоянието, което се лекува и стандартизацията на продукта, но в най-общия случай се приемат 300 милиграма Босвелия под формата на капсули до три пъти дневно за лечение на артрит, астма, хронична болка, болест на Крон и спортни травми. При прием на смола се взимат 2 до 9 грама смола на ден, което е еквивалент на стандартната екстрахираща доза. Продължителността на прием на Босвелия би трябвало да е от 8 до 12 седмици. Локалният крем с Босвелия, използван за облекчаване на болката, може да се прилага неограничено, без странични ефекти.

Противопоказания за прием на Босвелия

Най-честите нежелани реакции на Босвелия са гастроинтестинални по природа и включват гадене, киселинен рефлукс, диария и болка в стомаха. Приета в големи дози е възможно билката да съдейства за увреждане на черния дроб. Когато се използва локално, кремовете и мехлемите с Босвелия могат да причинят обрив, ако човек е алергичен към билката. Екстрактите от Босвелия могат да взамодействат и да намалят въздействието на медикаментите от типа на Ибупрофен. Показани са и случаи, в които босвелиевият екстракт стимулира менструция, чрез повишаването на кръвния поток в матката. Препоръчително е бременните и кърмещите жени да избягват приема на Босвелия. Преди да решите да използвате билката, се консултирайте с вещо лице по темата.

С любов,

 

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
октомври 22, 2017|Аюрведични билки|