Кои са най-силните билки за детоксикация в Аюрведа?

5 мощни детоксикиращи аюрведични билки

Идеята за детоксикация е една от базовите концепции за поддържане на здравето в Аюрведа. Натрупването на токсините (ама) и тяхното ненавременно изхвърляне, както и дебалансирането на трите доши – Вата, Питта и Кафа, дават началото на болестния процес. Ето защо регулярната грижа за отстраняването на токсините от системата е важна крачка към здравето ни.

Аюрведа разполага с много интелигентен метод за целта, наречен Панчакарма. Той преминава през няколко етапа и се провежда в специализирани аюрведични клиники под надзора на опитен доктор. Идеята е токсините от всички тъкани да се насочат към храносмилателния тракт и оттам чрез петте свещени действия да бъдат отстранени навън от тялото.

Друг по-мек вариант за детоксикация, който може да си направим вкъщи, е да преминем на монодиета от ястието кичари, да пием чай от джинджифил през този период, да добавим приемането на детоксикиращата формула трифала, както и да включим ежедневен самомасаж (абхианга), обикновено със сусамово масло. Повече подробности чети тук.

Съществуват и други варианти за детоксикация, свързани с прием на специфични билки, които имат за цел изчистването на определени тъкани или органи. Това са най-мощните детоксикиращи агенти в аюрведичната медицина, което предполага техният прием да се извършва само след предписание от аюрведичен доктор. Следващата информация има цел само да обогати познанията ни по темата. Ето и самите билки.

 

1. Манджища (Rubia cordifolia)

Кои са най-силните билки за детоксикация в Аюрведа?

Представлява многодишно растение, известно в Аюрведа като една от най-силните субстанции за пречистване на кръвта. Тя премахва излишната топлина от тялото, пречиства токсините от кръвта, укрепва кожата и прояснява тена. Това е една от най-добрите Питта умиротворяващи билки. Манджища също така подпомага правилното функциониране на черния дроб и бъбреците. Тя също е отлична билка за намаляване на излишната Кафа от тялото. Поддържа сротите (фините канали) чисти и проводими.

Според Аюрведа лимфната тъкан (раса) и кръвта (ракта) са първите тъкани, които се претоварват, когато тялото не е достатъчно чисто от токсини. След това останалите пет тъкани (мускулна, мастна, костна, нервна и полова) също се повлияват зле от това. За да се предотврати това състояние е важно първите две тъкани да се поддържат чисти, а билката манджища е изключително ценна в тази посока. Лимфата е седалището на имунната система. Тя има и пряко отношение към здравето на кожата, която е най-големия ни детоксикиращ орган.

Манджища често се използва за лечение на много заболявания на кожата, включително акне, зачервяване, обрив, екзема и псориазис. Успешно се бори с херпес, тумори и камъни в бъбреците, способства за по-доброто кръвообращение, лечението на рани и заздравяването на счупени кости. Влияе добре и върху женската полова система, подпомагайки състояния като аменорея, дисменорея, ендометриоза, кисти, миомни възли.

Аюрведичната фармакопедия оценява тази билка със следните качества – горчив, сладък и стипчив вкус, охлаждащо действие, лют послевкус. Намалява Питта и Кафа, увеличава Вата доша. Най-удачните комбинации с други билки за детоксикация са гудучи, алое вера, куркума, сандалово дърво, ракта чандан, муста.

 

2. Виданга (Embelia Ribes)

Кои са най-силните билки за детоксикация в Аюрведа?

Това е една от най-мощните противопаразитни билки в Аюрведа. Тя се използва най-вече при борба с чревни глисти и всякакви други паразити. Някои от често срещаните симптоми при паразитна инвазия са хронични газове, подуване на корема, спазми, запек, диария, глад за сладко, налепи върху езика, вертикални линии по ноктите, ниска енергия, лошо храносмилане, лошо усвояване на хранителни вещества, както и чувство за неразположение за продължителен период от време. Тъй като паразитите са трудни за откриване, те често остават недиагностицирани. Ето защо билката виданга е много важна част от всяка прочистваща програма.

Освен своите антипаразитни качества, виданга подобрява и движението на съдържимото в храносмилателния тракт, удачна е при инфекциозни заболявания на кожата, при диабет, главоболие, подобрява апетита, намалява коремните болки при колики, облекчава подуването на корема, подходяща е при запек, при слабо храносмилане, облекчава анорексия, детоксикира кръвта. Тя подобрява тена на кожата. Отварата от виданга се използва за намаляването на болката при кариес, успешно се справя и с лошия дъх.

Виданга има контрацептивен ефект, засилен при смесването й с пипли (дълъг пипер). Заради тези качества използването й в дългосрочен план в случаи на безплодие е неудачен. Да не се използва от бременни жени. Аюрведичната хербакология я определя като билка с горчив, сладък и стипчив вкус, загряващо действие и лют послевкус. Намалява Вата и Кафа, увеличава Питта. Други добри комбинации на виданга са с билките кутука, кутаджа, нийм, манджища, сарива.

 

3. Катука (Picrorhiza kurroa)

Кои са най-силните билки за детоксикация в Аюрведа?

Това е една от най-подходящите билки за детоксикация и укрепване на черния дроб. Тя е в основата на много аюрведични детокс формули. Този индийски корен е с изключително горчив вкус, което му носи неговите противовъзпалителни и антимикробни свойства. Освен, че се използва като чернодробен тоник и прочистващ кръвта агент, катука се предписва и в случаите на повишена Питта, при кожни заболявания, подпомага елиминирането, стабилизира кръвната захар, засилва храносмилането и е подходяща при лечение на алергии.

Катука има способността да се бори добре със заболяванията на сърдечно-съдовата система. Тя облекчава отоците при асцит (патологично натрупване на течност в коремната кухина). Изключително полезна билка е при лечението на жълтеница. Тя участва в състава на много препарати за лечение на жълтеница, където катука е основната съставка. Древните писания са препоръчали тази божествена съставка при лечението на редица други болести като хепатоспленомегалия, кожни заболявания, затлъстяване, анемия, хепатит, хрема, синузит, анорексия, алкохолизъм, хроничен запек и др.

Катука в малки дози действа като расаяна – подмладява тъканите, а в големи дози действа катаболитично и помага за намаляване на телесните мазнини. Също така се дава с мед при хълцане и повръщане. Тази билка може да бъде приложена и при захарен диабет. Тя има горчив и лютив вкус, лют послевкус, охлаждащо действие, лека и суха природа. Облекчава Кафа и Питта, влошава Вата. Добри комбинации за засилване на детоксикиращия ефект катука прави със следните билки – кутаджа, нийм, алое вера, куркума, виданга и пипли.

 

4. Гудучи (Tinospora cordifolia)

Кои са най-силните билки за детоксикация в Аюрведа?

Известна още като билката амрит, пречиства черния дроб и кръвта, има противовъзпалително действие, балансира Питта. Тя има силни детоксикиращи свойства, но за разлика от останалите билки с подобни качества, тя е с „по-леко” действие и затова често се използва в по-високи дози без никакви остри реакции. Гудучи има тридошова природа, което означава, че се справя с дисбаланса и на трите доши Вата, Питта и Кафа. Въпреки своите загряващи качества, гудучи не влошава Питта, а напротив, предписва се именно при лечение на много заболявания, свързани с Питта .

Други състояния, при които се предписва гудучи, са алергии, сенна хрема, артрит и възпаления на ставите, хронични кожни заболявания като псориазис и екзема, подагра и ревматични заболявания, хепатит и жълтеница (предпазва черния дроб от излагане на токсини), повишава имунната система, предотвратява настинки и грип, намалява страничните ефекти от проведена химиотерапия.

Гудучи също така е известна като расаяна билка, тъй като спомага за подмладяването и устойчивостта на организма като цяло. Тя също така има способността да успокоява ума и да подсилва интелекта, което я прави уникална билка сред детоксикиращите й „колеги“.

Аюрведичната хербакология я определя със следните качества – горчив, стипчив и лют вкус, загряващо действие, лют послевкус, без това да наврежда на Питта. Добри комбинации с други детоксикиращи билки са с шилажит, катука, читрак, муща, алое вера, куркума, пипли, манджища.

 

5. Читрак (Plumbago zeylanica)

Кои са най-силните билки за детоксикация в Аюрведа?

Това е една от най-подходящите билки за увеличаване на храносмилателния огън (агни) и за засилване на метаболизма като цяло. Винаги, когато се прави детоксикация на системата, е редно това да бъде съпроводено и със засилване на храносмилателния огън. Ето защо няма аюрведична формула, която да не съдържа агни-разпалващ агент, какъвто е читрак. Тази билка е една от най-добрите тоници на храносмилателната система и често се използва за всички видове нарушения на храносмилането, като газове, подуване на корема, спазми, запек, лошо храносмилане, бавен метаболизъм, слаб апетит, сънливост след хранене.

Въпреки, че основната му употреба е за стимулиране на храносмилането, читрак също е полезна билка за изгаряне на токсини, прочистване на кръвта, отстраняване на стагнацията, унищожаване на паразитите, успокоение на колики. Също така е подходяща при хемороиди, абсорбира излишната влага от червата, подобрява апетита и помага за наддаване на тегло, полезна е при кожни заболявания, при кашлица и настинка.

Читрак има антимикробно, антибактериално, антивирусно, антиларвицидно действие. Тя помага за засилване на имунитета, има антиоксидантни качества, противовъзпалителни свойства и се прилага с голям успех при остеоартрит и ревматоиден артрит. Използва се и при кожни заболявания, проказа, диария, намалява нивото на холестерола. В комбинация с билката девдару се използва, за да се ускори процеса на оздравяване на раните.

Намалява Кафа и успокоява Вата, въпреки че може и да въздейства като тридошова билка. Има горчив вкус, загряващо действие и лют послевкус, лека и проникваща природа. Билки и субстанции, с които се комбинира добре, са гудучи, муста, трикату, катука, нийм, хинг, пипли, фенел, гхии и лимонов сок.

 

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
ноември 13, 2016|Аюрведични билки|